4.12.21

Ολέθρια επιλογή...


Η μέχρι πρότινος αφήγηση ήθελε το μετρό Θεσσαλονίκης να έχει διαστάσεις ανεκδότου. Η εκδοχή ήταν εν πολλοίς παρηγορητική και απαλυντική για τις λάθος επιλογές, τους καταστροφικούς σχεδιασμούς και τις συνέπειές τους: 

την ασύγγνωστη ταλαιπωρία για περισσότερα από δεκαπέντε χρόνια για μια ολόκληρη πόλη, το... εκτοξευμένο κόστος, με την προσθήκη τα τελευταία χρόνια μιας αρχαιολογικής καταστροφής που ευστόχως ονομάστηκε «έγκλημα» και την οποία ξένοι αρχαιολόγοι -αθώοι κάθε φανατισμού ή υπερβολής- παραλλήλισαν με τον βομβαρδισμό της Ακρόπολης από τον Μοροζίνι.

Η σημερινή αποκάλυψη της «Εφ.Συν.» μετατρέπει το ανέκδοτο σε κανονικό δράμα για τη Θεσσαλονίκη. Οι «συγγραφείς» του δράματος είναι γνωστοί: ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης, η Αττικό Μετρό και ο σημερινός πρόεδρός της Ν. Ταχιάος, η υπουργός Πολιτισμού Λ. Μενδώνη, ο υπουργός Μεταφορών Κ. Καραμανλής, ο δήμαρχος Κ. Ζέρβας, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Α. Τζιτζικώστας και οι ηγεσίες όσων φορέων της πόλης στοιχήθηκαν πίσω τους.

Ενώ η Θεσσαλονίκη θα μπορούσε να έχει σήμερα 12 από τους 13 σταθμούς της βασικής γραμμής του μετρό, όλοι οι παραπάνω επέλεξαν να τραβήξουν χειρόφρενο. Υπάρχει, όπως αποκαλύπτουμε, πλούσια αλληλογραφία αναδόχου και Αττικό Μετρό. Ο εργολάβος είναι σαφής: θέλουμε 24 μήνες για να κατασκευάσουμε τον σταθμό από τη μέρα που θα μας παραδοθεί ο χώρος, όταν τελειώσουν δηλαδή η απόσπαση και οι ανασκαφές που θα ακολουθήσουν. Εχουμε Δεκέμβρη 2021 και ισχυρίζονται ακόμη ότι το μετρό θα παραδοθεί τον Δεκέμβριο του 2023, εν γνώσει τους ότι αυτό είναι αδύνατο τεχνικά.

Κάποιοι γνώριζαν ότι η αλλαγή στη Βενιζέλου καθυστερούσε την παράδοση όλης της βασικής γραμμής. Οτι έφερνε απαιτήσεις αποζημιώσεων του αναδόχου για 13 σταθμούς, όπως αποδεικνύει το έγγραφο που δημοσιεύουμε. Οτι ο ανάδοχος θα χρειαστεί και επιπλέον χρήματα για τις εργασίες μετά την 31.12.2023. Γιατί την επέλεξαν; Ηταν ασύγγνωστη άγνοια, εκδικητική διάθεση απέναντι στις αρχαιότητες ή υπήρχε άλλος λόγος; Το γνώριζε ο πρωθυπουργός που «πήρε πάνω του» την αλλαγή του σχεδιασμού;

Ο πανικός τους εκδηλώθηκε προσφάτως με απειλές σε πολίτες για αγωγές εναντίον τους. Βρίσκονται απλώς ενώπιον του δραματικού αδιεξόδου που οι ίδιοι δημιούργησαν. Εχουν ακόμη καιρό να αλλάξουν τις αποφάσεις τους. Να σώσουν και τα αρχαία και το μετρό και το δημόσιο χρήμα...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: