28.12.21

Φοροεπιδρομή στα ακίνητα...


Φοροεισπρακτική επίθεση στους ιδιοκτήτες ακινήτων των λεγόμενων «λαϊκών» συνοικιών του Λεκανοπεδίου ετοιμάζεται να εξαπολύσει η κυβέρνηση με τον νέο μηχανισμό φορολογίας ακινήτων που ετοιμάζεται να εφαρμόσει από το 2022, απομειώνοντας και με αυτόν τον τρόπο το εισόδημα των λαϊκών στρωμάτων, το οποίο έχει... ήδη πληγεί καίρια από τον συνδυασμό πληθωρισμού και πανδημίας. 

Στον αντίποδα, ο νέος αυτός μηχανισμός θα φέρει ταυτοχρόνως και ελαφρύνσεις για πολλούς από όσους διατηρούν ακίνητο σε ακριβά προάστια.

Ειδικά στις λαϊκές συνοικίες, οι αντικειμενικές τιμές κάθε άλλο παρά πέφτουν. Με βάση το σχέδιο της κυβέρνησης για έναν γενικό κανόνα σύμφωνα με τον οποίο οι νέες ελάχιστες τιμές θα κινούνται από την περιοχή των 1.000 ευρώ το τετραγωνικό, είναι πολλές οι περιοχές εκείνες που θα τύχουν αυξήσεων έως και 40% με 45% ή και σε κάποιες περιπτώσεις ακόμη μεγαλύτερες, αγγίζοντας τα επίπεδα του 50% με 55%, ενώ την ίδια ώρα επέρχεται μείωση του ΕΝΦΙΑ σε ακριβές περιοχές, καθώς ο συγκεκριμένος φόρος -έστω και όχι ευθέως ανάλογα- θα μειωθεί στις περιοχές στις οποίες μειώθηκαν οι αντικειμενικές τιμές των ακινήτων. 

Μεταξύ των περιοχών αυτών είναι οι ακριβές συνοικίες. Ειδικότερα, στην Εκάλη η ακριβότερη τιμή ζώνης μειώθηκε κατά 9,1%, στη Βούλα η ακριβότερη τιμή ζώνης μειώθηκε κατά 12,5%, στην Κηφισιά η ακριβότερη τιμή ζώνης μειώθηκε κατά 7,1% ενώ η φθηνότερη τιμή ζώνης μειώθηκε κατά 4,6%, στη Φιλοθέη η μέγιστη τιμή μειώθηκε κατά 3,6%, ενώ στις Σπέτσες η μέγιστη τιμή μειώθηκε κατά 2,3%.

Σε αντίρροπη τροχιά, ανοδικά δηλαδή, κινούνται οι τιμές της εφορίας στις λεγόμενες «λαϊκές» συνοικίες του Λεκανοπεδίου. Οι αντικειμενικές αξίες αυξάνονται ακόμη και πάνω από 45% με 50%. Μεγαλύτερες τιμές ζώνης έρχονται το επόμενο έτος για τη Δάφνη, το Καματερό, την Αγία Βαρβάρα, το Μοσχάτο, του Ζωγράφου, τον  Άγιο Δημήτριο, τους Αγίους Αναργύρους και το 6ο και πολυπληθέστερο Διαμέρισμα Αθηνών, όπου βρίσκονται οι βόρειες κεντρικές συνοικίες του Δήμου Αθηναίων, όπως είναι η Πλατεία Κολιάτσου, η Πλατεία Βικτωρίας, ο Σταθμός Λαρίσης, το Πεδίον του  Άρεως, τμήμα των Πατησίων και η Κυψέλη.

Στο μεταξύ, ελάχιστα εικοσιτετράωρα έχουν πλέον στη διάθεσή τους οι φορολογούμενοι προκειμένου να ολοκληρώσουν έως τέλος Ιανουαρίου τις μεταβιβάσεις, γονικές παροχές και δωρεές ακινήτων με τις παλιές αντικειμενικές αξίες, αφού θα πρέπει να προλάβουν να υποβάλουν εντός του 2021 τις απαιτούμενες δηλώσεις στην εφορία. 

Υπενθυμίζεται επίσης ότι η επιβολή Φόρου Προστιθέμενης Αξίας έχει ανασταλεί έως και τις 31 Δεκεμβρίου 2022 για περιπτώσεις τόσο νέων αδειών όσο και παλιότερων αδειών που εκδόθηκαν από 1ης Ιανουαρίου 2006.

Το όλο σκηνικό στα της φορολόγησης των ακινήτων συμπληρώνεται και από άλλες, πέραν των νέων αντικειμενικών αξιών, μεταβολές, όπως είναι για παράδειγμα οι μεταβολές στον υπολογισμό των συντελεστών του νέου Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων, όπως επίσης και ο μηχανισμός αυτόματης αναπροσαρμογής των τιμών.

Αναφορικά με τον Συμπληρωματικό Φόρο, η ενσωμάτωσή του στον κύριο φόρο αναμένεται να συμβάλει στη μείωση του ΕΝΦΙΑ που θα κληθούν να πληρώσουν αρκετοί ιδιοκτήτες οι οποίοι έως τώρα είχαν στην κατοχή τους πολλά ακίνητα αξίας περίπου 50.000-100.000 ευρώ. 

Υπενθυμίζεται ότι ο φόρος επιβαρύνει με συντελεστές κλιμακούμενους από 0,15% έως 1,15% τα φυσικά πρόσωπα με αστική ακίνητη περιουσία -ήτοι κτίσματα, όπως επίσης εντός σχεδίων πόλεων ή οικισμών ευρισκόμενες εκτάσεις γης- συνολικής αντικειμενικής αξίας μεγαλύτερης των 250.000 ευρώ.

Θάνος Παναγόπουλος

ΑΥΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: