3.12.21

Τι θα κρίνει την επέκταση της υποχρεωτικότητας και σε ποιους...


Συγκρατημένη αισιοδοξία επικρατεί στο Μαξίμου για την προσέλευση στα εμβολιαστικά κέντρα των ανεμβολίαστων πολιτών που ανήκουν στην κρίσιμη ηλικιακή κατηγορία των 60 ετών και άνω. Είναι ενδεικτικό πως τα ραντεβού που κλείστηκαν χθες ξεπέρασαν τις 11.500, ενώ για την Κυριακή έχουν προγραμματιστεί 60.000 εμβολιασμοί για την... πρώτη και την τρίτη δόση. Στόχος είναι η συνεχής αύξηση του ρυθμού, έτσι ώστε μέσα σε σύντομο χρονικό να έχουν εμβολιαστεί όσο το δυνατό περισσότεροι πολίτες.

Ωστόσο, η δυναμική της πανδημίας σε συνδυασμό με την αποτελεσματικότητα των εμβολιασμών αναμένεται να κρίνουν το ενδεχόμενο επέκτασης της υποχρεωτικότητας. Δεν τυχαίο πως τρεις κορυφαίοι υπουργοί με δημόσιες τοποθετήσεις τους άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο.

Ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης τόνισε χαρακτηριστικά στον ΣΚΑΙ: "Ποτέ δεν μπορείς να αποκλείεις το οτιδήποτε". Ακολούθησε ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης: "Πάντα σε αυτή τη δύσκολη διαχείριση τη δύσκολης ασθένειας θα υπάρχει μια τέτοια συζήτηση", ενώ στο ίδιο κλίμα ήταν και οι δηλώσεις του υπουργού Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη: "Το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν θα έχουμε γενικό lockdown".

Μαξίμου: Θα κάνουμε ότι χρειαστεί

Στο Μαξίμου επί του παρόντος δεν εξετάζουν την επέκταση της υποχρεωτικότητας και περιμένουν το πως θα κινηθούν οι εμβολιασμοί για τους 60 ετών και άνω. Αυτό είναι και το μεγάλο στοίχημα της κυβέρνησης, καθώς με την επιτάχυνση των εμβολιασμών στην συγκεκριμένη ηλικιακή κατηγορία πιθανότατα θα υπάρξει σταδιακή αποσυμπίεση στα νοσοκομεία που νοσηλεύονται κυρίως ανεμβολίαστοι πολίτες, οι οποίοι είναι πάνω από τα 60 έτη και οι περισσότεροι εξ αυτών διασωληνώνονται.

Στην περίπτωση που η έξαρση της πανδημίας συνεχιστεί και η μετάλλαξη "Όμικρον" εξαπλωθεί περισσότερο, ο πρωθυπουργός φέρεται αποφασισμένος να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να διασφαλίσει την δημόσια υγεία χωρίς να υπολογίσει το πολιτικό κόστος. "Είμαστε έτοιμοι ανά πάσα στιγμή ότι χρειάζεται να κάνουμε για την πανδημία να το κάνουμε", τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αφήνοντας όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά.

Παράλληλα, παρακολουθούν τις εξελίξεις που υπάρχουν στις ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες ανακοινώνουν συνεχώς νέα περιοριστικά μέτρα για τους ανεμβολίαστους, ακολουθώντας τον δρόμο του υποχρεωτικού εμβολιασμού. Η μετάλλαξη "Όμικρον", παρά το κλείσιμο των συνόρων της Ε.Ε με τη Νότια Αφρική, έχει προλάβει να πλήξει τις περισσότερες χώρες της γηραιάς ηπείρου.

Επέκταση υποχρεωτικότητας: Δημόσιο και 50αρηδες

Δύο είναι τα σενάρια που εξετάζονται στην περίπτωση που επεκταθεί η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού. Το πρώτο αφορά τους εργαζόμενους στις δημόσιες υπηρεσίες και έρχονται σε επαφή με τους πολίτες, όπως εφορίες, πολεοδομία, ΚΕΠ, δήμοι κ.α. με στόχο το περιορισμό της μεταδοτικότητας της νόσου.

Παράλληλα όμως, φαίνεται να συζητείται το ενδεχόμενο να ισχύσει η υποχρεωτικότητα και για την ηλικιακή ομάδα από 50 έως 59 ετών, καθώς τα ποσοστά εμβολιασμού είναι σχετικά χαμηλά και δεν ξεπερνούν το 56%. Σύμφωνα με τον Μάριο Θεμιστοκλέους, μέσα στον Δεκέμβριο υπάρχει δυνατότητα για πάνω από 3 εκατομμύρια εμβολιασμούς, ενώ θα δοθεί προτεραιότητα στα ραντεβού της πρώτης δόσης.

"Κλειδώνει" το 4μηνο για την τρίτη δόση

Ακόμη και σήμερα ή το αργότερα τη Δευτέρα, η επιτροπή εμβολιασμού αναμένεται να ανάψει το "πράσινο φως" στο αίτημα του Πρωθυπουργού προκειμένου η τρίτη δόση να γίνεται μετά από 4 μήνες και όχι στους 6 που ισχύει μέχρι σήμερα. Με αυτό τον τρόπο θα αυξηθούν σημαντικά οι εμβολιασμοί, κάτι που αποτυπώνεται τις τελευταίες μέρες που έχουν ανοίξει πλατφόρμες για τις περισσότερες ηλικίες. Ενδεικτικό της μεγάλης προσέλευσης που υπάρχει είναι το γεγονός πως χθες πραγματοποιήθηκαν 68.066 εμβολιασμοί για την τρίτη δόση.

Από το βήμα της Βουλής ο Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε το ζήτημα έτσι ώστε οι πολίτες να είναι περισσότερο θωρακισμένοι απέναντι στον κορονοϊό. "Είμαι απολύτως σίγουρος ότι οι επιχειρησιακοί υπεύθυνοι της επιχείρησης "Ελευθερία", μπορούν να ανταποκριθούν έτσι ώστε να επιταχύνουμε και άλλο την αναμνηστική δόση ως πρόσθετη ασπίδα άμυνας απέναντι στον κορονοϊό και στις πιθανές μεταλλάξεις του"...

thetoc.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: