1.12.21

Επικοινωνιακή υποχρεωτικότητα...


Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ένα δημιούργημα της επικοινωνίας και μόνο. Όπως επίσης, κάθε του κίνηση έχει στόχο την επικοινωνία και όχι την ουσία. Πολύ εύστοχα, το είχε πει σε ένα σαρδάμ του ότι τον ενδιαφέρει η πρώτη και όχι η δεύτερη. Από... την άλλη πλευρά η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού προσκρούει σε βασικά συνταγματικά ζητήματα, που ευτυχώς που υπάρχουν, για πολύ συγκεκριμένους λόγους. Δεν είναι η Ιατρική η μόνη Επιστήμη που έχουμε, ούτε η προστασία της δημόσιας Υγείας μπορεί να ισοπεδώσει όλα τα υπόλοιπα, πόσο μάλλον όταν έχουμε ξεφύγει από το «έκτακτο» της ανάγκης και κοντεύουμε στα δύο χρόνια παρέα με τον κορονοϊό. Αυτά τα δύο ζητήματα δέθηκαν χθες και φτάσαμε στην επικοινωνιακή υποχρεωτικότητα, μία τρύπα στο νερό. Όχι γιατί η λύση είναι περισσότερη υποχρεωτικότητα και καταστολή, αλλά γιατί τα λάθη του παρελθόντος έρχονται να μας δαγκώσουν σήμερα. Και τα λάθη του σήμερα ίσως τα βρούμε ξανά μπροστά μας αύριο.

Γίνεται από την Τρίτη τόση συζήτηση για τα νέα μέτρα περί «υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού στους άνω των 60», ενώ στην πράξη δεν έχουμε τίποτα τέτοιο, τουλάχιστον μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου. Όταν, θεωρητικά, θα βεβαιωθεί ένα πρόστιμο 50 ευρώ σε όποιον και όποια άνω των 60 ετών δεν έχει κλείσει ραντεβού για την πρώτη δόση. Πενήντα, γιατί ήδη σήμερα μάθαμε, από την τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή, ότι το πρόστιμο σε ανεμβολίαστους «ηλικιωμένους» (ηλικιωμένοι στην Πανδημία, αλλά κάτω των ορίων συνταξιοδότησης στην Εργασία) θα είναι 50 ευρώ για τον Ιανουάριο και στη συνέχεια 50 ευρώ ανά δεκαπενθήμερο που καθυστερεί το ραντεβού της 1ης δόσης.

Σύμφωνα με όσα ξέρουμε επομένως, ενας ηλικιωμένος που θα εμβολιαστεί τον Ιανουάριο, θα αρχίσει να αναπτύσσει σοβαρά επίπεδα προστασίας τον Φεβρουάριο και πλήρη ανοσία, αν κάνει τη 2η δόση, κάπου μεταξύ Φεβρουαρίου και Μαρτίου. Αν το κάνει σήμερα, απλώς αφαιρούμε έναν μήνα από τον υπολογισμό αλλά και πάλι είμαστε ήδη στην καρδιά του χειμώνα. Σίγουρα, κάποιοι θα τρέξουν να εμβολιαστούν άμεσα, σε κάθε ανακοίνωση κατασταλτικού μέτρου υπάρχει μία ομάδα που τις πρώτες μέρες τρέχει να κάνει το εμβόλιο, αντανακλαστικά. Πόσους όμως χάνεις από αυτόν τον αυταρχισμό; Από ό,τι φαίνεται πολλούς. Μετά έρχονται νέα μέτρα και ο ίδιος φαύλος κύκλος.

Πόσους επίσης χάνεις από το γεγονός ότι όλα τα μέτρα έχουν πολιτικό χαρακτήρα, καθώς ανακοινώνονται, μόνιμα με τη μορφή διαγγελμάτων η ομιλιών σε άκρως προστατευόμενο περιβάλλον, από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, που ζει τον μύθο του ως Ηγεμόνας, χωρίς καμία επικοινωνία με την αντιπολίτευση. Η αντίδραση στο εμβόλιο μπερδεύεται έτσι με πολιτική πράξη δήθεν αντίστασης, ενώ οι Λοιμωξιολόγοι της Επιτροπής εδώ και πάνω από έναν χρόνο, με τα αντιφατικά και ανόητα μέτρα, έχουν ταυτιστεί για μεγάλη μερίδα της κοινωνίας, με την κυβέρνηση.

Το παράδειγμα της Πορτογαλίας, με τα υψηλότερα ποσοστά εμβολιασμού στον κόσμο, είναι ενδεικτικό: Η Πορτογαλία λοιπόν, τις μέρες που χτυπιόταν βάναυσα από την πανδημία στο δεύτερο κύμα, ανέθεσε το εμβολιαστικό πρόγραμμα, που είχε ξεκινήσει προβληματικά, σε ένα μη πολιτικό πρόσωπο, έναν στρατιωτικό, τον Αντιναύαρχο Henrique Gouveia e Melo. O Αντιναύαρχος υιοθέτησε όλη την πολεμική ρητορική κατά του ιού που χρησιμοποίησαν πολλές κυβερνήσεις, εμφανιζόταν συνεχώς με παραλλαγή γιατί «έχουμε πόλεμο», αλλα το γεγονός ότι ήταν ένα άφθαρτο πρόσωπο φαίνεται ότι λειτούργησε καταλυτικά. Η συμβουλή του, όπως τη μεταφέρουν οι NY Times είναι να «κρατήσουμε την πολιτική έξω από αυτό». Το ότι είναι στρατιωτικός ίσως να ξενίζει εδώ, αλλά παρά τη στρατιωτική ρητορική και τα ρούχα, δεν πήρε κανένα μέτρο τιμωρίας, καταστολής και πειθάρχησης. Η κατάσταση μοιάζει περισσότερο με την εμφάνιση του Σωτήρη Τσιόδρα στο πρώτο κύμα και τα ποσοστά αποδοχής και δημοφιλίας του, τότε που όλοι πειθαρχούσαμε στο ξαφνικό και πρωτόγνωρο lockdown. Ή με τον Άντονι Φάουτσι στις ΗΠΑ. Όταν ήρθαν τα εμβόλια, ο Τσιόδρας είχε ήδη φθαρεί μετά τον εναγκαλισμό του με την κυβέρνηση και εμάς μας έμειναν τα συνεχή διαγγέλματα της καρικατούρας Ηγεμόνα, τα στρατιωτικά μπουφάν του Χαρδαλιά και πολλή δυσπιστία.

Για να διαβάσετε ολόκληρο το κείμενο του Θάνου Καμήλαλη, πατήστε ΕΔΩ...

Δεν υπάρχουν σχόλια: