8.12.21

Αποκαλύφθηκε η χειραγώγηση με τη «λίστα Πέτσα»...


Στη χθεσινή συνεδρίαση της εξεταστικής επιτροπής για τις περιβόητες «λίστες Πέτσα» κατέθεσε ο Μιχ. Γκάλγκος, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Initiative Advertising που επιλέχθηκε από την κυβέρνηση με απευθείας ανάθεση για να μοιράσει στα μέσα ενημέρωσης 20 εκατ. ευρώ για... την πρώτη κρατική διαφημιστική εκστρατεία κατά της πανδημίας: «Μένουμε σπίτι» και «Μένουμε ασφαλείς».

Η κατάθεση αυτού του κυρίου ήταν μια αγωνιώδης προσπάθεια να απαλλάξει την κυβέρνηση από κάθε ευθύνη για το πώς μοιράστηκαν τα χρήματα. Ετσι, παρουσίασε ένα μοντέλο επιλογής το οποίο περιλαμβάνει ποσοτικά και ποιοτικά κριτήρια, μαθηματικούς τύπους και αλγόριθμους. Οσο πιο μπερδεμένα τόσο και καλύτερα, νόμιζε.

Το σπουδαιότερο όμως είναι ότι από όσα είπε ο κ. Γκάλγκος όλοι ήταν υπεύθυνοι -και η εταιρεία και η κυβέρνηση- και ταυτόχρονα όλοι ήταν ανεύθυνοι. Παραδέχτηκε, ακόμη, πως στην εταιρεία και στην κυβέρνηση έφταναν οχλήσεις και αιτήματα διαφόρων μέσων να συμπεριληφθούν στη διαφημιστική εκστρατεία.

Η εταιρεία αξιολογούσε τα μέσα ενημέρωσης και η κυβέρνηση ενέκρινε με βάση την αξιολόγηση. Ετσι, όπου υπάρχει κραυγαλέα περίπτωση εύνοιας η κυβέρνηση μπορεί να ρίξει την ευθύνη στην εταιρεία και εκείνη να τα φορτώσει όλα στα μαθηματικά μοντέλα και στους αλγόριθμους. Πρόκειται για ξεκάθαρη εξαπάτηση.

Η κατάθεση του κ. Γκάλγκου ήταν γεμάτη αντιφάσεις και ανακρίβειες. Ρωτήθηκε γιατί στην εφημερίδα «Φιλελεύθερος» δόθηκαν πέντε φορές περισσότερα χρήματα απ’ ό,τι στην «Εφημερίδα των Συντακτών». Το επιχείρημά του ήταν πως η «Εφ.Συν.» έχει νεανικό κοινό, ενώ ο «Φιλελεύθερος» -τον οποίο μόνο αυτός είδε «σε άνοδο» καθώς στη συνέχεια έκλεισε- είχε «ένα μεγάλο ηλικιακά κοινό» που «στη συγκεκριμένη καμπάνια έπρεπε να υπερτονιστεί».

Σε άλλη όμως ερώτηση, γιατί ο KissFM με κραυγαλέα μικρότερη ακροαματικότητα από τον AthensDj πήρε διπλάσια χρήματα, είπε: «Ο Kiss, ειδικά άμα θέλετε την άποψή μου, θεωρείται ο “νούμερο 1” ραδιοφωνικός σταθμός στην ποπ μουσική διαχρονικά».

Τώρα πώς συνδυάζεται να έχεις προτεραιότητα το μεγάλο ηλικιακά κοινό και να επιλέγεις τον σταθμό που παίζει διαχρονικά ποπ μουσική μόνο οι αλγόριθμοι του κ. Γκάλγκου ξέρουν. Καλό δεν είναι, όμως, να το μάθει και ο εισαγγελέας;

Η κατάθεση του κ. Γκάλγκου ήταν η πανηγυρική ομολογία του γεγονότος ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη έστησε με τη «λίστα Πέτσα» έναν μηχανισμό χειραγώγησης με μοναδικό κριτήριο να ενισχυθούν κυρίως όσα μέσα ενημέρωσης ήταν πρόθυμα να την «ευλογούν»...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: