3.12.21

Οργή στην Τουρκία: «Πεθαίνουμε της πείνας»...


Ιδιαίτερα οργισμένος είναι ο κόσμος στους δρόμους της Τουρκίας από την πορεία την οποία έχει πάρει η οικονομία της χώρας και την κατρακύλα της λίρας η οποία έχει επηρεάσει αρνητικά το βιοτικό τους επίπεδο.

Ο δημοσιογράφος του ΣΚΑΪ, Μανώλης Κωστίδης, πραγματοποίησε οδοιπορικό στους... δρόμους της Κωνσταντινούπολης μιλώντας με πολίτες, μαγαζάτορες και επαγγελματίες οι οποίοι μετέφεραν την αγανάκτησή τους.

«Ο κόσμος πεθαίνει της πείνας. Ο Ερντογάν να βγει στον δρόμο να δει την κατάσταση του λαού. Πεινάει ο κόσμος», δηλώνει ένας απεγνωσμένος Τούρκος πολίτης. Έπειτα ένας πωλητής τυριών, απογοητευμένος λέει πως «ο κόσμος παλιά ερχόταν εδώ για να αγοράσει φθηνά, τώρα δεν έχει νόημα».

Πωλητής κουλουριών αποκάλυψε πως οι περισσότεροι πελάτες του είναι πλέον ξένοι καθώς οι Τούρκοι παραπονιούνται για την τιμή του αφού έχει φτάσει πλέον στις 3,5 λίρες. «Ο κόσμος παραπονιέται, αυξήσεις έρχονται σε όλα. Μία φιάλη υγραερίου πήγε από τις 25 στις 40 λίρες», λέει άλλος, την ώρα που οι ξηροί καρποί κάσιους έχουν διπλασιάσει την τιμή τους.

Την ίδια ώρα, δίχως τέλος συνεχίζεται η κατρακύλα της τουρκικής λίρας με τον βαθμό φτωχοποίησης στην Τουρκία να κλιμακώνεται και τις τιμές των βασικών αγαθών να ανεβαίνουν δραματικά. Από το 2001 η Τουρκία δεν έχει ζήσει ξανά τέτοια δεινή οικονομική κατάσταση. 

Όλα τα βασικά προϊόντα έχουν αυξηθεί κατά 40, 50, 60% μέσα σε λίγους μήνες, ενώ την ίδια στιγμή -σύμφωνα με τον ΣΚΑΙ -  οι χρηματαγορές, όπως φαίνεται, δεν εμπιστεύονται τον νέο υπουργό Οικονομικών, με αποτέλεσμα η λίρα να έχει υποτιμηθεί κατά 3% έναντι του ευρώ και του δολαρίου.

Η μεγάλη υποτίμηση της τουρκικής λίρας κατά 70% έναντι του ευρώ και του δολαρίου, σύμφωνα με την Τζουμχουριέτ 80% από την αρχή του έτους, έχει προκαλέσει αναστάτωση στην αγορά.

Η ζήτηση για τα προϊόντα έχει μειωθεί κατακόρυφα και οι προβλέψεις είναι χειρότερες για τους επόμενους μήνες...

protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: