25.11.21

Η νέα μνημονιακή τελετουργία...


Ορυμαγδός εκθέσεων χθες για την Ελλάδα και άλλες 26 χώρες της Ε.Ε. από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Εκατοντάδες σελίδες για τις προοπτικές της οικονομίας, για τη 12η μεταμνημονιακή αξιολόγηση, για τους προϋπολογισμούς των κρατών, για τα χρέη και τα ελλείμματα, για τις σημαντικές ή τις «υπερβολικές» μακροοικονομικές ανισορροπίες τους.

Μπορεί να... βρει κανείς αρκετές ενδιαφέρουσες επισημάνσεις στα κείμενα αυτά, ωστόσο για την τεράστια πλειονότητα των Ευρωπαίων τα περισσότερα ακούγονται... κινέζικα. Δυστυχώς και αδιάφορα, καθώς η ευρωπαϊκή γραφειοκρατία και τεχνοκρατία δεν προσπαθεί να καταστήσει προσιτό το περίπλοκο σύστημα οικονομικής διακυβέρνησης και να εκλαϊκεύσει τις αποφάσεις του.

Ακόμη και τώρα, που η πανδημία προκάλεσε ακραίες παρενέργειες στην οικονομική και κοινωνική ζωή των Ευρωπαίων, συγκλόνισε και ανέτρεψε την καθημερινότητα εκατοντάδων εκατομμυρίων πολιτών και έχει οδηγήσει τις οικονομίες σε πρωτοφανή αβεβαιότητα με την ενεργειακή κρίση, την ακρίβεια, τις ανατιμήσεις, ο επίσημος λόγος του ευρωπαϊκού ιερατείου παραμένει στρυφνός, γεμάτος γρίφους και ακατάληπτους όρους.

Η μνημονιακή δεκαετία εξοικείωσε βίαια την ελληνική κοινωνία με ένα μεγάλο μέρος του τεχνοκρατικού και διφορούμενου λόγου των Βρυξελλών. Μάθαμε πώς μετριέται το χρέος, τι είναι πρωτογενές έλλειμμα, γιατί ο πληθωρισμός πρέπει διά ροπάλου να μην ξεπερνά το 2%, τι σημαίνει δημοσιονομική προσαρμογή, ποια είναι η τελετουργία της μνημονιακής και μεταμνημονιακής επιτήρησης από τους εταίρους-δανειστές, με τις αξιολογήσεις και τις δόσεις δανεισμού.

Χθες μάθαμε ότι πριν καλά καλά η Ελλάδα βγει από την επιτήρηση της ενισχυμένης εποπτείας το προσεχές καλοκαίρι, θα μπει μαζί με τις άλλες χώρες της Ε.Ε. σε νέα τελετουργία επιτήρησης και αξιολογήσεων που απλώνεται σε όλο τον χρόνο. Με επίκεντρο πια όχι μόνο τον έλεγχο των προϋπολογισμών και των ελλειμμάτων τους, αλλά κυρίως τον τρόπο διαχείρισης των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, των 30 δισ. ευρώ επιδοτήσεων και δανείων που αντιστοιχούν στην Ελλάδα.

Φυσικά και πρέπει η ηγεσία της Ε.Ε. να ελέγξει πού θα πάνε τα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης, λεφτά των φορολογούμενων Ευρωπαίων, δηλαδή δικά μας, είναι σε τελική ανάλυση. Αλλά τη διαφάνεια, τη δημόσια λογοδοσία και την αποτελεσματικότητα δεν τις εξασφαλίζουν οι περίπλοκες, γραφειοκρατικές διαδικασίες. Οπως και οι δεκάδες βασανιστικές αξιολογήσεις των μνημονίων δεν εξασφάλισαν ότι τα πάνω από 200 δισ. που δάνεισαν την Ελλάδα έσωσαν την οικονομία της από την κατάρρευση...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: