1.11.21

Αφού τους όπλισαν, ήρθε η ώρα να τους εκπαιδεύσουν...


Θεσμικές και επιχειρησιακές μεταβολές προκαλεί η κρατική εκτέλεση του Ρομά στο Πέραμα, με τον Τάκη Θεοδωρικάκο να γνωστοποιεί την καρατόμηση της ηγεσίας της Άμεσης Δράσης, η οποία -κατά τις πληροφορίες- βρισκόταν στη σφαίρα επιρροής του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. Το... κυριότερο, όμως, είναι η ομολογία κυβερνητικής ευθύνης για τους ανεκπαίδευτους ειδικούς φρουρούς που προσλήφθηκαν αθρόα για να εξυπηρετήσουν το δόγμα «νόμος και τάξη» και μετατράπηκαν σε παράγοντες κοινωνικής ανασφάλειας και κρατικής ανομίας.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη ανακοίνωσε τη συνεχή επανεκπαίδευση του συνόλου των αστυνομικών με προτεραιότητα τους αστυνομικούς που υπηρετούν στην Ομάδα ΔΙΑΣ, οι οποίοι διαχειρίζονται μεγάλη γκάμα θεμάτων. Αφενός σε επιχειρησιακό επίπεδο και αφετέρου στην επαφή με τους πολίτες. Άλλωστε, όπως είχε πει ο πρωθυπουργός παραμονή πρωτοχρονιάς του 2019 κατά την παρουσία του στο κέντρο εκπαίδευσης στο Μαρκόπουλο για την πρόσληψη 1.200 ειδικών φρουρών, «η ομάδα ΔΙΑΣ είναι το πρόσωπο ΕΛ.ΑΣ στην κοινωνία». Έτσι, ο υπουργός κοινοποίησε σήμερα, Δευτέρα, τη δημιουργία ειδικών «σχολείων μετεκπαίδευσης» των ειδικών φρουρών, ορίζοντας ως ημερομηνίας έναρξης του προγράμματος την 1η Δεκεμβρίου και ολοκλήρωσης του τα τέλη Σεπτεμβρίου του 2022.

Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία καθιστά αδιαμφισβήτητο το γεγονός ότι η κυβέρνηση όπλισε ανεκπαίδευτους πολίτες με μόνο προσόν τη στρατιωτική θητεία στις Ειδικές Δυνάμεις. Ως εκ τούτου, το αιματηρό περιστατικό στο Πέραμα ήταν θέμα χρόνου, αφού πολλαπλασιάστηκαν οι πιθανότητες επιχειρησιακού εκτροχιασμού. Το ερώτημα που εγείρεται είναι αν έχει προηγηθεί εκπαίδευση για να διεξαχθεί μετεκπαίδευση… Την πτυχή αυτή ανέδειξαν συνδικαλιστές και αξιωματικοί ε.α. της ΕΛ.ΑΣ, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα τις πρόσφατες δηλώσεις του Θανάση Κατερινόπουλου. «Τριάντα οκτώ κάλυκες… Εδώ, δεν είχαμε τρομοκράτες που σημάδευαν με όπλο» σχολίασε για το «γάζωμα» του Νίκου Σαμπάνη ο ταξίαρχος εν αποστρατεία.

Ενδιαφέρον προκαλεί και η δέσμευση του υπουργού για την οριζόντια κατάργηση της επιλογής για διακοπή των καταδιώξεων μέσω της αναμόρφωσης του κανονισμού λειτουργίας της Άμεσης Δράσης. Δηλαδή, αν ένας κακοποιός προσπαθήσει να διαφύγει μέσα από έναν δρόμο με μεγάλο συνωστισμό, θα τον καταδιώξει η ΔΙΑΣ κι όποιον πολίτη πάρει ο χάρος; Επιπλέον, διευκρινίσεις χρειάζονται και για την αναφορά του κ. Θεοδωρικάκου σύμφωνα με την οποία «δεν μπορεί να υπάρχει ανοχή σε περιοχές και ομάδες υψηλής παραβατικότητας». Μήπως, επικρίνει τον προκάτοχό του ή προαναγγέλλει επιχειρήσεις σε καταυλισμούς και συνοικίες κοινωνικών ομάδων που βρίσκονται στο περιθώριο;

documentonews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: