27.11.21

Μετάλλαξη Όμικρον: "Γκρέμισε" τις αγορές ξυπνώντας εφιάλτες...


Στο μικροσκόπιο οι κινήσεις των Κεντρικών Τραπεζών...
 Τα νέα δεδομένα από το μέτωπο της αφρικανικής μετάλλαξης, που ονομάστηκε «μετάλλαξη Όμικρον», εν μέσω και της διαδικασίας περιοριστικών μέτρων σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, έφεραν και πάλι το φόβο στις αγορές.

Αναπόφευκτα οι δείκτες γκρεμίστηκαν με... τους επενδυτές να ρευστοποιούν μετοχές αναζητώντας «ασφαλή καταφύγια» σε μετρητά και ομόλογα.


Είναι χαρακτηριστικό ότι, την Παρασκευή, στην Αθήνα σε 7 ώρες συναλλαγών εξανεμίστηκαν 3 δισ. ευρώ κι έτσι  Γενικός Δείκτης υποχώρησε κατά 4,45% στις 858,93 μονάδες με την των συναλλαγών να ανέρχεται στα 123,53 εκατ. ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η πτώση που «έγραψε» ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης την Παρασκευή ήταν η μεγαλύτερη των τελευταίων 13 μηνών. Από τις 29/10/2020  οπότε και είχε καταγράψει ένα-5,08% είχε να «βουτήξει» τόσο βαθιά. υποχωρώντας  σε χαμηλά 4μηνου.

Εν αναμονή νέων δεδομένων

Με βάση όσα ανέφερε χτες ο υπεύθυνος ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακή Μάνος Χατζηδάκης, «η ηρεμία θα επιστρέψει στο σύστημα όταν θα υπάρξουν περισσότερα στοιχεία που θα επιτρέψουν την αντιμετώπιση της νέας μετάλλαξης ή θα καθησυχάσουν τις ανησυχίες που υπάρχουν αυτή την στιγμή στο προσκήνιο.

Ο λόγος που οι ρευστοποιήσεις είναι έντονες και αφορούν τους πάντες συνδέεται και με την κόπωση των πολλών μηνών από μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης η οποία δεν φαίνεται να μπορεί να αποκλιμακωθεί. Η αίσθηση ότι η ανθρωπότητα όδευε προς ένα τέλος αυτής της κατάστασης ή μια αποτελεσματικότερη διαχείριση που θα οδηγούσε σε μια κανονικότητα μπήκε σε αναθεώρηση, χωρίς επί του παρόντος να μπορεί να προσδιοριστεί αν ξαναγυρίζουμε στην αρχή ή την μέση της πορείας των τελευταίων δύο ετών», σημείωσε ο κ. Χατζηδάκης.

 «Τα επίπεδα διαπραγμάτευσης των περισσότερων μετοχών μπορούν να θεωρηθούν ελκυστικά, απαιτούν ωστόσο γενναίες ψυχολογικές υπερβάσεις απέναντι στην έντονα φορτισμένη αρνητικά εικόνα των αγορών. Λόγω των ειδικών συνθηκών που εκ νέου επικρατούν η σταδιακή είσοδος σε εταιρείες που αποδεδειγμένα ως τώρα έχουν αντιμετωπίσει με επιτυχία την πανδημία στα μεγέθη τους ίσως είναι η βέλτιστη τακτική» κατέληξε ο κ. Χατζηδάκης.

Οι ξένες αγορές

Αντίστοιχα αρνητική ήταν και η εικόνα στις μεγάλες αγορές με μαζικές ρευστοποιήσεις να καταγράφονται σε όλα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Οι δείκτες DAX 30 και CAC 40 σε Φρανκφούρτη και Παρίσι έπεσαν με ποσοστά άνω του 4%. Ο ευρωπαικός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε 3,67% στις 464 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε πτώση 3,64% στις 7.044 μονάδες, ο DAX 30 κινήθηκε χαμηλότερα 4,15% στις 15.257 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε απώλειες 4,75% στις 6.739 μονάδες.

Πτώση για το πετρέλαιο

Παράλληλα, η είδηση της μετάλλαξης της Νότιας Αφρικής οδήγησε σε «βουτιά» 13% το πετρέλαιο WTI με την τιμή να διαμορφώνεται  στα 68,17 δολάρια ανά βαρέλι, αλλά και σε πτώση 11,4% την τιμή Brent στα 72,89 δολ. Στον αντίποδα η τιμή του χρυσού ενισχύθηκε οριακά στα 1784 δολ. Είναι προφανές ότι η ανησυχία για την πορεία της ανάκαμψης οδήγησε σε πτώση την τιμή του πετρελαίου και μένει να φανεί σε ποια επίπεδα θα ισορροπήσει τις επόμενες μέρες.

Στις ΗΠΑ

Κα στη Νέα Υόρκη ο Dow Jones «βούλιαξε» 2,53% ή 902 μονάδες στις 34.899, ο S&P 500 σημείωσε πτώση 2,27% στις 4.594 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 2,23% στις 15.491 μονάδες.

Όπως ήταν αναμενόμενο, η νέα μετάλλαξη προκάλεσε αβεβαιότητα στις αγορές με τους επενδυτές να ρευστοποιούν μετοχές και να στρέφονται στην ασφάλεια των ομολόγων. Ήταν τόσο έντονο το αγοραστικό ενδιαφέρον που η απόδοση του 10ετούς υποχώρησε κατά 15 μονάδες βάσης στο 1,48% από το υψηλό 1,69% της Τετάρτης.

Τα επιτόκια

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ενδιαφέρον όλων εστιάζεται στην Fed (καθώς η ΕΚΤ δεν έχει ακόμα εξαγγείλει σύσφιξη νομισματικής πολιτικής), ελπίζοντας ότι οι τελευταίες εξελίξεις θα αναγκάσουν την Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ, να αναπροσαρμόσει την απόφασή της σε σχέση με την πολιτική παροχής ρευστότητας στην οικονομία, ήτοι να περιορίσει τις τη ροή στις «κάνουλες» παροχής ρευστού.

Οι ημερομηνίες - κλειδιά είναι η 15η Δεκεμβρίου, όταν συνεδριάζει η Fed και η 16η Δεκεμβρίου, όταν συνεδριάζουν αρκετές Κεντρικές Τράπεζες, μεταξύ των οποίων η Κεντρική Τράπεζα της Αγγλίας και η ΕΚΤ.

Γιώργος Αλεξάκης

news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: