1.11.21

Ηχηρό «όχι» στην πανεπιστημιακή αστυνομία...


...από τους Ευρωπαίους Φιλελεύθερους...

Με τον πιο δυναμικό τρόπο απαντούν οι Ευρωπαίοι Φιλελεύθεροι στην αυταρχική (και ... αστυνομική) αντιμετώπιση των πανεπιστημίων από την ελληνική κυβέρνηση.

Στην ετήσια συνδιάσκεψη του LYMEC, που έλαβε χώρα στο Παρίσι το προηγούμενο Σαββατοκύριακο (22-24 Οκτωβρίου), εγκρίθηκε ομόφωνα ψήφισμα για την ελληνική περίπτωση, με το... οποίο η θέσπιση πανεπιστημιακής αστυνομίας καταδικάζεται ως πράξη «κατά των ανθρωπίνων και πολιτικών δικαιωμάτων και της ελευθερίας της έκφρασης».

«Η παρουσία της αστυνομίας στα πανεπιστήμια», λέει το ψήφισμα, «δύναται μόνο να πολώσει την ατμόσφαιρα και να προκαλέσει περισσότερη αστυνομική βία», η οποία «συναντάται σε κάθε μέρος της κοινωνικής ζωής στην περιοχή». Εδώ, το κείμενο του ψηφίσματος εντάσσει την ελληνική περίπτωση στο ευρύτερο πλαίσιο της νοτιοανατολικής Ευρώπης, όπου ως γνωστόν υπάρχουν τα προβλήματα αυταρχισμού με περιπτώσεις τύπου Όρμπαν στην Ουγγαρία και Μοραβιέτσκι στην Πολωνία. «Το παράδειγμα της Ουγγαρίας, της Πολωνίας και της Τουρκίας, συγκρίνεται πλέον με της Ελλάδας», αναφέρεται.

Καλεί δε την ελληνική κυβέρνηση να πάρει πίσω το σχετικό νομοθέτημα και εγείρει τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά κράτη να αντιληφθούν τις συνέπειες που έχει μια τέτοια κρατική παρέμβαση για τη δημοκρατία γενικά.

Αναφορικά με τα προβλήματα παραβατικότητας στα πανεπιστήμια, οι Φιλελεύθεροι προτείνουν λύσεις που στηρίζουν το αυτοδιοίκητο του πανεπιστημίου, την ίδια στιγμή που επισημαίνουν με νόημα ότι οι αρχές θα πρέπει να διερευνήσουν με μεγαλύτερη αφοσίωση την πραγματική αιτία των όποιων προβλημάτων. Στο ίδιο «ψήφισμα-καταπέλτη» διαπιστώνεται το παράδοξο ότι η ΝΔ, το «συντηρητικό κόμμα» όπως χαρακτηριστικά γράφεται, διατηρεί τη δική της φοιτητική νεολαία (ΔΑΠ), η οποία λειτουργεί «ως μηχανισμός προπαγάνδας για την προσέλκυση μελών», με αντάλλαγμα «προνόμια» που αφορούν στα θέματα των εξετάσεων και όχι μόνο.

Διευκρινιστικά, το LYMEC είναι η νεολαία του ευρωπαϊκού φιλελεύθερου κομματος ALDE, το οποίο αποτελεί την 3η μεγαλύτερη ομάδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Η συνδιάσκεψη αποτελεί το σημαντικότερο όργανο των φιλελεύθερων και συγκεντρώνει το σύνολο των πολιτικών οργανώσεων της Ευρώπης. Την ελληνική αντιπροσωπεία αποτελούν οι Ελεύθεροι Νέοι, η φιλελεύθερη πολιτική νεολαία η οποία διατηρεί την ανεξαρτησία της από πολιτικά κόμματα...

news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: