25.11.21

Δυσαρέσκεια στη νέα επιτροπή Τσιόδρα...


Έντονη είναι η δυσαρέσκεια που υπάρχει σε μέλη της επιτροπής εμπειρογνωμόνων για τη δημόσια υγεία που συστάθηκε προ λίγων ημερών και δεν έχει ακόμη ξεκινήσει τις εργασίες της. Επιστήμονες που έχουν ενταχθεί σε αυτή εκφράζουν την αντίθεσή τους για τη δημοσιοποίηση των ονομάτων τους.

Η σύσταση της νέας αυτής επιτροπής εμπειρογνωμόνων που θα... φέρει το όνομα ΕΕΔΥ (Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων Δημόσιας Υγείας) και θα έχει ως πρόεδρο τον Σωτήρη Τσιόδρα πραγματοποιήθηκε από το υπουργείο Υγείας. Αντικείμενό της θα είναι η διαχείριση των πολυαναμενόμενων μονοκλωνικών αντισωμάτων σε ασθενείς με ήπια συμπτώματα COVID-19.

«Η επιτροπή, η οποία λειτουργεί ως επιστημονικό, συμβουλευτικό και γνωμοδοτικό όργανο, υποστηρίζει τον υπουργό Υγείας και τον γενικό γραμματέα δημόσιας υγείας στην άσκηση του έργου τους και ασκεί τις αρμοδιότητες που προβλέπονται στις διατάξεις του άρθρου 11 τουν.4675/2020 (ΦΕΚ Α΄ 54)», σημειώνεται στην σχετική ανακοίνωση.

Όπως υπογραμμίζει σε σχετικό του ρεπορτάζ το healthstories.gr μέλη της νεοσυσταθείσας επιτροπής για τη δημόσια υγεία εκφράζουν τη διαφωνία τους με την πρώιμη ανακοίνωση των ονομάτων τους, πολύ, δε, περισσότερο που ακόμη δεν έχει βγει σχετική υπουργική απόφαση.

Ειδικότερα, ένας εκ των επιστημόνων υπογραμμίζει χαρακτηριστικά ότι έχει γίνει απλά μια πρώτη προσέγγιση, προκειμένου να διερευνηθούν οι προθέσεις τους. «Αυτό σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι είναι επίσημο ή ότι συναινώ με την δημοσιοποίηση του ονόματός μου» δηλώνει.

Δεύτερος ειδικός αποκαλύπτει πως είχε λάβει τη διαβεβαίωση ότι θα ήταν μυστικό το ποιοι ειδικοί θα απαρτίζουν την επιτροπή. «Και η αλήθεια είναι ότι δεν καταλαβαίνω γιατί συνέβη αυτό και ”μας έδωσαν” στη δημοσιότητα. Δεν είναι, καν, επίσημο ακόμη, πολλά θα μπορούσαν να αλλάξουν στην πορεία. Προσωπικά, σε ό,τι με αφορά, προτιμώ να μην ξέρει κανένας ότι είμαι σε αυτή την επιτροπή» λέει...

Δεν υπάρχουν σχόλια: