10.11.21

Κλοιός κατά δικαίων και αδίκων...


Δεν είναι καλό να χρωστάς στην Εφορία, καμιά αντίρρηση. Οι συνεπείς φιλελεύθεροι θα έλεγαν ότι όποιος δεν πληρώνει εγκαίρως τις οφειλές του στο κράτος κατά κάποιον τρόπο κλέβει τον εαυτό του. Με την έννοια ότι τα έσοδα του κράτους δεν είναι παρά οι φόροι που εισφέρουν οι πολίτες κάθε μέρα (οι έμμεσοι) και κάθε χρόνο (οι άμεσοι).

Στη θεωρία αυτό... είναι αλήθεια. Στην πράξη, όμως, πρέπει να βάλουμε πολλές υποσημειώσεις. Για να είσαι συνεπής στις οφειλές σου προς το Δημόσιο, πρώτα πρέπει να έχεις τα ελάχιστα δυνατά έσοδα. Επειτα, πρέπει να έχεις και το ελάχιστο ηθικό κίνητρο ότι έχεις φορολογηθεί δίκαια, ότι το φορολογικό σύστημα τηρεί τα στοιχειώδη προσχήματα της αναλογικότητας και της κοινωνικής δικαιοσύνης.

Τίποτε από αυτά δεν ισχύει στη χώρα μας -ενδεχομένως στις περισσότερες καπιταλιστικές χώρες-, ιδιαίτερα τα τελευταία έντεκα χρόνια, όταν σε συνθήκες πρωτοφανούς και παρατεταμένης ύφεσης οι μνημονιακοί επιτηρητές επέβαλαν δυσβάστακτες επιβαρύνσεις κατά δικαίων και αδίκων. Κυρίως κατά των πρώτων.

Τα σχεδόν 110 δισ. ευρώ ληξιπρόθεσμων χρεών προς την Εφορία -πάνω από το μισό ετήσιο ΑΕΠ της χώρας- είναι καρπός μιας καταστροφικής δεκαετίας, με μια ολέθρια δημοσιονομική «θεραπεία» που από τη μια εξανέμισε εισοδήματα και περιουσιακά στοιχεία και από την άλλη έφερε το Δημόσιο σε αδυναμία να εισπράξει τεράστια ποσά χρεών.

Η πανδημία πρόσθεσε νέα κύματα οφειλών προς την Εφορία τα οποία οι πολίτες αδυνατούν να εξοφλήσουν εμπρόθεσμα. Η κυβέρνηση, που με χαρακτηριστική ανεμελιά υποσχόταν μόνο φοροελαφρύνσεις, δέχεται εισηγήσεις να εφαρμόσει έναν σκληρό και αυτόματο μηχανισμό είσπραξης των ληξιπρόθεσμων οφειλών περίπου 3,5 εκατ. πολιτών προς το Δημόσιο, στα πρότυπα όσων ισχύουν για τις τράπεζες, μέσω του νέου πτωχευτικού νόμου.

Με οριζόντιο φακέλωμα κάθε οφειλέτη και κάθε οφειλής, με πλήρη πρόσβαση σε όλα τα δεδομένα και τα περιουσιακά στοιχεία του και με ένα «αντικειμενικό», τυφλό σύστημα αυτόματης κατάσχεσης τραπεζικών λογαριασμών ή πλειστηριασμών ακινήτων.

Εκ πρώτης όψεως φαίνεται σύστημα δίκαιο και κατάλληλο για να εδραιώσει την περίφημη «κουλτούρα πληρωμών» στους συκοφαντούμενους ως συστηματικούς μπαταχτσήδες νεοέλληνες. Στην πράξη είναι ένας μηχανισμός που ισοπεδώνει έχοντες και πένητες, δίνοντας στους πρώτους προσχήματα διαφυγής και οδηγώντας τους δεύτερους στην καταστροφή και την αποστέρηση.

Δεν θα εκπλαγούμε αν αυτή η κυβέρνηση επιλέξει να τον ενεργοποιήσει εδώ και τώρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: