1.11.21

Άλλα λόγια να αγαπιόμαστε...


...από Πλεύρη για επιτροπή κοινής αποδοχής...

Μπορεί η κυβέρνηση να ομνύει στην συναίνεση των κομμάτων της αντιπολίτευσης για την αντιμετώπιση της πανδημίας, που καλπάζει ξανά, αλλά αντιμετωπίζει επικριτικά την πρόταση του Αλέξη Τσίπρα για τη... σύσταση επιτροπής εμπειρογνωμόνων κοινής αποδοχής. Από το βήμα της Βουλής, ο υπουργός Υγείας όχι μόνο απέρριψε την πρόταση, αλλά τη χαρακτήρισε «χυδαία» και προσβλητική για τους επιστήμονες της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων.

Το περασμένο Σάββατο, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, είχε προτείνει τη σύσταση μιας ολιγομελούς επιστημονικής επιτροπής με πρόσωπα κοινής αποδοχής, η οποία θα σχεδιάσει και θα προτείνει μέτρα χωρίς τη σκέψη στο πολιτικό κόστος.

Όπως σημείωνε, μεταξύ άλλων, «η έκτακτη κατάσταση απαιτεί έκτακτα μέτρα. Η κυβέρνηση όμως αρνείται να αναλάβει πολιτική ευθύνη. Αρνήθηκε πέρυσι την πρότασή μου για υπουργό κοινής αποδοχής. Ακόμη και για σύσκεψη πολιτικών αρχηγών. Αρνείται και τώρα να παραδεχτεί την τραγική πορεία της χώρας. Τώρα όμως δεν είναι η ώρα του πολιτικού ανταγωνισμού αλλά η ώρα της ευθύνης. Ας συμφωνήσουμε τουλάχιστον σε αυτό: Ότι πρέπει να κάνουμε ό,τι περισσότερο μπορούμε για να αποφύγουμε μια νέα εκατόμβη νεκρών τους επόμενους μήνες».


Δύο μέρες μετά, ο υπουργός Υγείας, με αφορμή και τις επίκαιρες ερωτήσεις για την πανδημία από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και το ΚΚΕ, κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα ότι «απαξιώνει και στοχοποιεί 33 επιστήμονες που εδώ και ενάμιση χρόνο προσφέρουν στην Πολιτεία αφιλοκερδώς τις υπηρεσίες τους», και κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ «να σταματήσει την φθηνή, ανέξοδη και λαϊκίστικη πολιτική του».

«Πήγαμε στα γραφεία της ΝΔ και ψάχναμε να βρούμε λοιμωξιολόγους; Ντροπή. Είναι τριάντα τρεις επιστήμονες που δεν πληρώνονται, που καθημερινά δίνουν αγώνα, που καθημερινά τους συμβουλευόμαστε, συνεδριάζουνε, ακούμε τους προβληματισμούς και παίρνουμε αποφάσεις. Γιατί ναι, τις αποφάσεις τις παίρνει η Πολιτεία. Και ο υπουργός Υγείας δεν κρύβεται πίσω από κανένα όργανο, όμως αυτό το όργανο είναι ο σταθερός δεσμός μας που μας ενημερώνει καθημερινά. Και έρχεται ο κ. Τσίπρας και λέει ότι αυτά τα πρόσωπα δεν είναι κοινής αποδοχής, τους στοχοποιεί στη κοινωνία και βγαίνουνε και οι εφημερίδες του ΣΥΡΙΖΑ και οι δημοσιογράφοι του και τους στοχοποιούν ακόμα παραπάνω», είπε με οργίλο ύφος από το βήμα.

«Ας αφήσουμε τους επιστήμονες έξω από αυτό. Η αντιπαράθεση μας είναι πολιτική. Να κρίνετε τον υπουργό Υγείας όσο αυστηρά θέλετε, αλλά αφήστε τους επιστήμονες που έρχονται χωρίς κανένα όφελος να βοηθήσουν, απέξω. Η αντιπαράθεση μας να μείνει πολιτική. Αφήστε έξω την επιστήμη, αφήστε έξω τους επιστήμονες και σταματήστε τη φθηνή ανέξοδη και λαϊκίστικη πολιτική σας», πρόσθεσε.

Και στη συνέχεια κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση ότι δεν έχει ξεκάθαρη θέση στο θέμα του υποχρεωτικού εμβολιασμού.

Οι βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ

Πάντως, οι ερωτώντες βουλευτές, έκαναν λόγο για τραγικές ελλείψεις στα δημόσια νοσοκομεία και κατηγόρησαν την κυβέρνηση ότι δεν έχει συγκεκριμένο σχέδιο με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν ζωές.

«Δεν έχετε σχέδιο έκτακτης ανάγκης για να εμπλέξετε την πρωτοβάθμια υγεία με ιδιωτικές κλινικές και στρατιωτικά νοσοκομεία και να ενδυναμώσετε το ΕΣΥ με μόνιμο υγειονομικό προσωπικό. Μάλλον, δεν ανησυχείτε ότι μέσα σε ένα μήνα είχαμε 1.000 θανάτους με γεμάτες ΜΕΘ. Δεν είναι λύση να ανακυκλώνετε το υγειονομικό προσωπικό και μάλιστα χωρίς αξιοκρατικά κριτήρια», υποστήριξε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Τάκης Χαρίτου.

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η κριτική του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Νικόλαου Ηγουμενίδη, καταλογίζοντας στη κυβέρνηση «επιφανειακή, επιδερμική αντιμετώπιση της πανδημίας που οδηγεί σε επικίνδυνη επιδείνωση της κατάστασης».

Από την πλευρά του, ο βουλευτής του ΚΚΕ, Γιώργος Λαμπρούλης, υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι, «η πανδημία ανέδειξε τα σοβαρά και επικίνδυνα προβλήματα που υπάρχουν στο ΕΣΥ» ενώ υποστήριξε ότι «όλες οι κυβερνήσεις ακολουθούν τον κανόνα του ελάχιστου κόστους στο δημόσιο σύστημα υγείας ενισχύοντας ταυτόχρονα τα συμφέροντα της ιδιωτικής υγείας».

Ο υπουργός Υγείας περιορίστηκε να παραδεχθεί ότι «υπάρχουν παθογένειες, αλλά ταυτόχρονα βρισκόμαστε σε μια κορύφωση μιας διαδικασίας διαχείρισης της πανδημίας. Επιλογή της κυβέρνησης είναι να μπορεί το σύστημα υγείας να λειτουργεί τόσο για την αντιμετώπιση της πανδημίας όσο και στο να μην γίνει μονοθεματικό, όπως υποχρεώθηκε να γίνει στη πρώτη φάση», ενώ υποστήριξε ότι «μέσα σε 2,5 χρόνια έχουν υπάρξει συνολικά πάνω από 2.000 προσλήψεις μόνιμων γιατρών σε όλο το σύστημα υγείας και πάνω από 2.000 προσλήψεις επικουρικών γιατρών, περισσότερες θέσεις από ό,τι προκηρύχθηκαν τα προηγούμενα πέντε χρόνια».

Δεν υπάρχουν σχόλια: