26.11.21

Νέοι περιορισμοί στο Βέλγιο...



...για να ανακοπεί το νέο κύμα της πανδημίας.
Τι εισηγείται η επιτροπή για την παραλλαγή και τα ταξίδια από Νότια Αφρική...

Αυστηρά περιοριστικά μέτρα για τρεις εβδομάδες ανακοίνωσε η βελγική ομοσπονδιακή κυβέρνηση, με στόχο να περιοριστούν οι κοινωνικές επαφές και να ανακοπεί η διάδοση του τέταρτου κύματος της πανδημίας. Αυξημένη είναι η ανησυχία και στο Βέλγιο για την νέα παραλλαγή του ιού, που... εντοπίστηκε στην Αφρική, και το πρώτο κρούσμα της οποίας έχει επιβεβαιωθεί στις Βρυξέλλες. 

Ανάλογα μέτρα αναμένεται να ανακοινώσει εντός της ημέρας και η Ολλανδία.

Τα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός του Βελγίου, έπειτα από σύσκεψη των ομοσπονδιακών αρχών και των τοπικών κυβερνήσεων, είναι τα εξής:


Το αργότερο στις 11 το βράδυ θα κλείνουν οι χριστουγεννιάτικες αγορές, τα μπαρ και τα εστιατόρια, τα ναϊτκλάμπ, αλλά και οι χώροι πολιτισμού. Θα μπορούν να ανοίγουν από τις 5 το πρωί.
Σε κάθε τραπέζι εστιατορίου ή μπαρ δεν θα μπορούν να κάθονται περισσότερα από έξι άτομα (εκτός και αν είναι μέλη του ίδιου νοικοκυριού), ενώ δεν θα επιτρέπεται να υπάρχουν όρθιοι στους χώρους αυτούς.
Η χρήση μάσκας θα είναι υποχρεωτική σε όλους τους εσωτερικούς χώρους, ενώ όσοι τους επισκέπτονται θα πρέπει να επιδεικνύουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή αρνητικό τεστ για κορονοϊό.
Στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και τις χριστουγεννιάτικες αγορές η απόσταση μεταξύ των τραπεζιών ή των πάγκων πρέπει να είναι τουλάχιστον 1,5 μέτρα.
Προτείνεται η στο μέγιστο δυνατό αξιοποίηση της τηλεργασίας.
Απαγορεύονται οι ιδιωτικές συγκεντρώσεις και τα πάρτι, με την εξαίρεση των κηδειών και των γάμων.
Όπως διευκρινίζεται, οι επιχειρήσεις που δεν τηρούν τις οδηγίες αυτές, θα κλείνουν.

Ο πρωθυπουργός Αλεξάντερ ντε Κρόο επισήμανε ότι η χώρα «είναι αντιμέτωποι με μια κατάσταση που είναι χειρότερη και από την πιο απαισιόδοξη πρόβλεψη των ειδικών πριν από δύο εβδομάδες», τονίζοντας ότι η λήψη των μέτρων είναι αναγκαία καθώς έχει αυξηθεί η πίεση στο σύστημα υγείας.

Τι εισηγείται η επιτροπή για την παραλλαγή και τα ταξίδια από Νότια Αφρική

Έκτακτα μέτρα αναμένεται να λάβει και η ελληνική κυβέρνηση, μετά τις εισηγήσεις της επιτροπής εμπειρογνωμόνων για αυστηρά ταξιδιωτικά πρωτόκολλα.

Η συνεδρίαση της επιτροπής δεν έχει ολοκληρωθεί, ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, τα μέλη της αναμένεται να εισηγηθούν:

Μόνο αναγκαία ταξίδια από τη Νότια Αφρική προς την Ελλάδα
Δεκαήμερη καραντίνα
Αυστηρό έλεγχο με τεστ πριν και μετά την αύξηση
Την αλλαγή πλεύσης είχε προαναγγείλει ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, ο οποίος, μιλώντας σε κοινοβουλευτικούς συντάκτες νωρίτερα δήλωσε «θα πάμε και εμείς σε σκληρή γραμμή αλλά θα πρέπει πρώτα οι επιστήμονές μας να έχουν καθαρή εικόνα».

 

Έτσι και η χώρα μας αναμένεται να μπει στον κατάλογο των κρατών που λαμβάνουν επιπλέον μέτρα εξαιτίας της εμφάνισης της νέας παραλλαγής του ιού, καθώς αυξάνεται η ανησυχία για τη μεταδοτικότητά της και τις πιθανές επιπτώσεις της σε θεραπείες και εμβόλια. 

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, που συνεδριάζει για το θέμα, προς το παρόν φαίνεται να τηρεί επιφυλακτική στάση όσον αφορά την παραλλαγή B.1.1.529, καλώντας τις χώρες να μην επιβάλουν εσπευσμένα ταξιδιωτικούς περιορισμούς και τονίζοντας ότι θα πρέπει να εφαρμοσθεί επιστημονική προσέγγιση που βασίζεται στην αποτίμηση των κινδύνων για την εφαρμογή τέτοιων μέτρων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: