23.10.21

Ο αλγόριθμος του Twitter ευνοεί τις δεξιές πολιτικές...



Σε μια αποκαλυπτική διαπίστωση κατέληξε έρευνα που διεξάγαγε το ίδιο το Twitter. Σύμφωνα λοιπόν με την εν λόγω έρευνα, ο αλγόριθμός του διάσημου κοινωνικού δικτύου ενισχύει και προωθεί στους χρήστες περισσότερα tweets από δεξιά πολιτικά κόμματα και ειδησεογραφικά μέσα έναντι των αριστερών. 

Η... έρευνα του Twitter εξέτασε tweets από πολιτικά κόμματα και χρήστες που μοιράζονταν περιεχόμενο από ειδησεογραφικά μέσα σε επτά χώρες σε όλο τον κόσμο: τον Καναδά, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιαπωνία, την Ισπανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ. Αναλύθηκαν εκατομμύρια tweets που στάλθηκαν μεταξύ 1 Απριλίου και 15 Αυγούστου 2020.



Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι κόμματα και τα μέσα της δεξιάς απολάμβαναν υψηλότερα επίπεδα «αλγοριθμικής ενίσχυσης» σε σύγκριση με τα αντίστοιχα της αριστεράς. Ωστόσο, δήλωσαν πως δεν μπορούν να εξηγήσουν το γιατί συμβαίνει αυτό, υποσχόμενοι πάντως ότι το θέμα αυτό θα εξεταστεί.


Πάντως, οι ερευνητές εκτίμησαν ότι το αποτέλεσμα αυτό θα μπορούσε να οφείλεται στις «διαφορετικές στρατηγικές» που χρησιμοποιούν τα πολιτικά κόμματα για να προσεγγίσουν το κοινό στην πλατφόρμα. Υποστήριξαν επίσης επίσης ότι τα συμπεράσματα της έρευνα δεν υποδηλώνουν ότι οι αλγόριθμοί του ώθησαν «ακραίες ιδεολογίες περισσότερο από τις κυρίαρχες πολιτικές φωνές» - μια άλλη κοινή ανησυχία που εκφράστηκε από τους επικριτές του Twitter.

Σε κάθε περίπτωση, δεν είναι η πρώτη φορά που το Twitter επισημαίνει προφανή προκατάληψη στον αλγόριθμό του: τον Απρίλιο, η πλατφόρμα αποκάλυψε ότι διεξήγαγε μια μελέτη για να προσδιορίσει εάν οι αλγόριθμοί της συνέβαλαν σε «ακούσιες βλάβες». Τον Μάιο, η εταιρεία αποκάλυψε ότι η αυτόματη περικοπή εικόνων είχε υποκείμενα προβλήματα που ευνοούσαν τα λευκά άτομα έναντι των μαύρων, και τις γυναίκες έναντι των ανδρών.

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: