1.10.21

Ανατροπή: Καταψηφίζει ο ΣΥΡΙΖΑ τη συμφωνία Ελλάδας - Γαλλίας...


Στην γραμμή της καταψήφισης της αμυντικής Συμφωνίας Ελλάδας - Γαλλίας την ερχόμενη Πέμπτη στη Βουλή κινείται ο ΣΥΡΙΖΑ -Προοδευτική Συμμαχία. Σύμφωνα με πληροφορίες η αξιωματική αντιπολίτευση προσανατολίζεται να μην επιλέξει ούτε το «παρών» στην ψηφοφορία και να καταλήξει... στο «κατά» εκφράζοντας σοβαρές ενστάσεις για δύο σημαντικά άρθρα της Συμφωνίας το 2 και το 18 για τα οποία αναμένεται να ζητήσει τροποποιήσεις.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες στη συνεδρίαση του πολιτικού κέντρου του κόμματος υπό τον Αλέξη Τσίπρα συζητήθηκε εκτενώς το θέμα με τα εξοπλιστικά και το όργανο διαπίστωσε πως υπάρχουν δύο «αγκάθια» που αποτρέπουν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης από την υπερψήφιση της Συμφωνίας.

Το πρώτο αφορά τα άρθρα 2 και 18 της Συμφωνίας που ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία θα ζητήσει να αλλάξουν. Το άρθρο 2 όπως είχε εξηγήσει δημοσίως ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Γιώργος Κατρούγκαλος προβλέπει αμυντική συνδρομή μόνο σε περίπτωση κατά της «επικράτειας» αφήνοντας εκτός κάλυψης ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα, ενώ το άρθρο 18 προβλέπει συμμετοχή σε κοινή ανάπτυξη δυνάμεων σε περιοχές όπως στο Σαχέλ, πέραν κάθε συλλογικής απόφασης της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή άλλων διεθνών οργανισμών. 

Επιπλέον, η αξιωματική αντιπολίτευση διαφωνεί με το υπέρογκο κόστος των εξοπλιστικών προγραμμάτων που υπερβαίνει τα 10 δισεκατομμύρια ευρώ, κάτι που όπως αναφέρουν στελέχη της οφείλεται στις παλινωδίες της κυβέρνησης Μητσοτάκη…

ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: