19.10.21

Πυρά κατά Μπακογιάννη...


Εκοψε 3,5 εκατ. από αντιπλημμυρικά, ενώ ρίχνει 3 εκατ. στη “μαύρη τρύπα” της Πανεπιστημίου»...

Τα πυρά της αντιπολίτευσης συγκέντρωσε η δημοτική αρχή της Αθήνας, με αφορμή τις πλημμύρες που έφερε ο «Μπάλλος», με την παράταξη «Ανοιχτή Πόλη» να καταγγέλλει, μεταξύ άλλων, ότι ο δήμος Αθηναίων έκοψε 3,5 εκατ. ευρώ που προορίζονταν για μεγάλη μελέτη καταγραφής του υφιστάμενου δικτύου και... αντιπλημμυρικής θωράκισης του αστικού ιστού της Αθήνας, την ώρα που επιλέγει να ρίξει άλλα 3 εκατομμύρια στη «μαύρη τρύπα» της Πανεπιστημίου.

Κατά τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου του δήμου Αθηναίων ο επικεφαλής της «Ανοιχτής Πόλης», Νάσος Ηλιόπουλος, έκανε λόγο για «τριτοκοσμικές σκηνές» στην Αθήνα, που απέδειξαν «στην πράξη πόσο κούφιες ήταν οι διαβεβαιώσεις που έδινε η δημοτική αρχή περί δήθεν ετοιμότητάς της να υποδεχτεί τα καιρικά φαινόμενα. Το παραδοσιακό παιχνίδι της μετάθεσης ευθυνών υποτιμά τους δημότες και προσπαθεί να αποκρύψει συγκεκριμένες επιλογές της παράταξης του δημάρχου», είπε. Κάλεσε, δε, τη δημοτική αρχή «να συντονιστεί με τις ανάγκες της πόλης και να επανακαθορίσει τις προτεραιότητές της».

Ο δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης, απαντώντας στην κριτική τόνισε ότι ο δήμος Αθηναίων ανέλαβε και ήδη έχει δρομολογήσει την κατασκευή του αντιπλημμυρικού έργου στην περιοχή του Κολωνού. Εμείς, είπε ο κ. Μπακογιάννης, δίνουμε λύσεις στα προβλήματα και δεν κάνουμε «παιχνίδι ευθυνών». Ο δήμαρχος σημείωσε ότι έπεσε το 1/3 της βροχής ενός χρόνου, ενώ υπογράμμισε ότι εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, τέτοια φαινόμενα θα είναι όλο πιο συχνά και εντονότερα. Αυτά, πρόσθεσε «ξεπερνούν μια δημοτική αρχή και τη θητεία της. Χρειάζεται ένας νέος σχεδιασμός για Αθήνα και τις υποδομές της».

Όπως υπογράμμισε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, Βασίλης Αξιώτης, το υπουργείο υποδομών, μετά από αίτημα του δήμου στις αρχές του καλοκαιριού, του εκχώρησε την αρμοδιότητα της επικαιροποίησης της σχετικής αντιπλημμυρικής μελέτης της ΕΥΔΑΠ του 1998, καθώς και της κατασκευής του έργου. Ο κ. Αξιώτης υπενθύμισε, ότι τον Αύγουστο εντάχθηκε στον Προϋπολογισμό σχετικός κωδικός με το ποσό των 5 εκατομμυρίων ευρώ, με τα οποία θα χρηματοδοτηθεί το έργο που ξεκινά σύντομα. Επίσης, είπε ότι εντός του 2021 έχουν καθαριστεί 5500 φρεάτια, εκ των οποίων τα 2500 μετά τον Ιούνιο.

Ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης», Νίκος Σοφιανός, υπογράμμισε ότι «όσα συνέβησαν στην Αθήνα αποτυπώνουν τις ευθύνες και τις «ιεραρχήσεις κυβέρνησης, δήμου, Περιφέρειας. Όπου κι αν ρίξετε το μπαλάκι των ευθυνών, ΝΔ είναι» είπε απευθυνόμενος στο δήμαρχο. Επίσης τόνισε ότι «δεν ήταν μόνο ο Κολωνός. Πλημμύρισαν δρόμοι, έγινε καταρράκτης ο Λυκαβηττός» ανέφερε μεταξύ άλλων.

Ο Βασίλης Καπερνάρος, εκ μέρους της παράταξης «Αθήνα το σπίτι μας», πρότεινε στη δημοτική αρχή να καλέσει και να ζητήσει από τους βουλευτές της Α΄Αθηνών όλων των κομμάτων, να ενεργοποιηθούν προς την κατεύθυνση της επίλυσης αυτών των προβλημάτων.

Στις διαχρονικές ευθύνες κυβερνήσεων και αυτοδιοίκησης για το πώς κτίστηκε η Αθήνα και στις ελλείψεις που έχει σε υποδομές, αναφέρθηκε ο επικεφαλής της παράταξης «Ανταρσία στις Γειτονιές της Αθήνας», Πέτρος Κωνσταντίνου.

Ο κ. Μπακογιάννης έκανε επίσης αναφορά και στο θέμα του Γηροκομείου Αθηνών, στο οποίο διορίστηκαν από το δικαστήριο ως προσωρινή διοίκηση τα μέλη που πρότεινε ο δήμος, τα οποία δεν προέρχονται μόνο από τη δημοτική αρχή αλλά και από άλλες παρατάξεις. Ωστόσο, τόνισε, ένα εξ αυτών, το οποίο είχε προταθεί από την «Ανοιχτή Πόλη», «άσκησε παρέμβαση ενάντια στην πρόταση του δήμου.

Πρόκειται για πισώπλατη μαχαιριά» δήλωσε ο δήμαρχος και κάλεσε την «Ανοιχτή Πόλη» να ξεκαθαρίσει την στάση της. Απαντώντας ο εκπρόσωπος της παράταξης, Ρήγας Αξελός, τόνισε ότι αμέσως αποδοκιμάστηκε η ενέργεια αυτή του συγκεκριμένου ατόμου, την οποία χαρακτήρισε «γελοία» και «απαράδεκτη»...

thepressproject.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: