25.10.21

Εκλογές στη Ν.Δ. υπό τη σκιά καταγγελιών...


Στα ψιλά θα είχε περάσει η χθεσινή διεξαγωγή των εσωκομματικών εκλογών της Ν.Δ. για τις τοπικές και νομαρχιακές οργανώσεις της, καθώς και για τους συνέδρους που θα συμμετέχουν και στο επικείμενο συνέδριο του Δεκεμβρίου, αν δεν πραγματοποιούνταν στη σκιά «γαλάζιων» καταγγελιών σε σχέση με τη διαδικασία. Επιχειρώντας να διασκεδάσει τις... εντυπώσεις, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έσπευσε χθες από το Γαλάτσι να εκθειάσει την εφαρμογή ηλεκτρονικής ψηφοφορίας, λέγοντας ότι η Ν.Δ. είναι «ένα κόμμα το οποίο αγκαλιάζει την πρόοδο, καθώς για πρώτη φορά μπορούν τα μέλη μας να ψηφίσουν και ηλεκτρονικά, από τον υπολογιστή τους, με απόλυτη ασφάλεια». Ομως στελέχη της Ν.Δ. περιγράφουν στην «Εφ.Συν.» μια εικόνα προχειρότητας και ανοργανωσιάς σε σχέση με την ηλεκτρονική ψηφοφορία, καταγγέλλοντας ότι οι ηλεκτρονικοί κατάλογοι βγήκαν μόλις το προηγούμενο βράδυ, ενώ κάποια μέλη ήταν περασμένα ταυτόχρονα και στην ηλεκτρονική και στη διά ζώσης ψηφοφορία.

Είχαν βέβαια προηγηθεί οι «γαλάζιες» καταγγελίες για ακυρώσεις εγγραφών μελών για ηλεκτρονική συμμετοχή στην κάλπη, αλλά και για ψηφοφόρους που έμειναν εκτός από τη διά ζώσης διαδικασία (βλ. αναλυτικά: «Εφ.Συν.» 22.10.2021, «Μπάχαλο στις κάλπες της Ν.Δ.»), ενώ το προηγούμενο διάστημα κυκλοφορούσαν μέσα στο κόμμα και καταγγελίες για επίδοξους υποψηφίους που κάποιοι δεν τους άφησαν να κατέβουν, την ώρα που οι τοπικοί «γαλάζιοι» εμφύλιοι έδιναν κι έπαιρναν ανά την Ελλάδα.

Παρ’ όλα αυτά σε επίπεδο προβολής και δημοσιότητας οι εσωκομματικές εκλογές της Ν.Δ. διεξήχθησαν σε κλίμα υποτονικό, ενώ ακόμα και στην κυβέρνηση φαίνεται ότι το βλέμμα δεν το είχαν και τόσο στραμμένο στη δική τους εσωτερική εκλογική διαδικασία, όσο το έχουν σε αυτήν ενός άλλου κόμματος και συγκεκριμένα του ΚΙΝ.ΑΛΛ. Ειδικά με δεδομένο ότι οι επόμενες βουλευτικές εκλογές θα διεξαχθούν με απλή αναλογική και επομένως οι εξελίξεις στο ΚΙΝ.ΑΛΛ. θα επιδράσουν ακόμα περισσότερο και στη διάταξη δυνάμεων στον πολιτικό άξονα Αριστεράς - Κέντρου - Δεξιάς.

Και ασφαλώς –παρότι επισήμως στην κυβέρνηση δεν σχολιάζουν τα εσωκομματικά του ΚΙΝ.ΑΛΛ.– τα «γαλάζια» βλέμματα έχουν στραφεί προς τα εκεί ακόμα πιο έντονα μετά και την ανακήρυξη της υποψηφιότητας του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, η οποία ξαναμοιράζει την τράπουλα μέσα σε ένα ρευστό εκλογικό σώμα. Σε αυτό το πλαίσιο στη Ν.Δ. κοιτούν τα πιθανά σενάρια.

Ασφαλώς βλέπουν ότι το σενάριο που θα έφερνε το ΚΙΝ.ΑΛΛ. πολιτικά πιο κοντά, από οποιοδήποτε άλλο, στη Ν.Δ. θα ήταν η επικράτηση του Ανδρέα Λοβέρδου, η οποία θα δημιουργούσε ένα δεξιόστροφο αντίβαρο στον χώρο ανάμεσα στη «γαλάζια» παράταξη και στον ΣΥΡΙΖΑ. Κάτι για το οποίο προφανώς στη Ν.Δ. πιστεύουν ότι θα ευνοούσε από τη μεταξύ τους συνεννόηση μέχρι το ενδεχόμενο μελλοντικής συνεργασίας.

Από την άλλη, υπολογίζουν το ενδεχόμενο μια τέτοια εξέλιξη αφενός να αφήσει ακόμα περισσότερο κεντροαριστερό χώρο στον ΣΥΡΙΖΑ και αφετέρου να προκαλέσει τον επαναπατρισμό στο ΚΙΝ.ΑΛΛ. κεντρογενών ψηφοφόρων που πήγαν στη Ν.Δ., ωστόσο «γαλάζια» στελέχη θεωρούν πως στη λογική ότι τελικά ο ψηφοφόρος στρέφεται στο «ορίτζιναλ», θα δημιουργούνταν πιο εύκολες συνθήκες για τη Ν.Δ. να επιχειρήσει να «λεηλατήσει» πολιτικά και εκλογικά τον χώρο του ΚΙΝ.ΑΛΛ.

Αλλωστε απαρατήρητη δεν έχει περάσει η σκληρή γραμμή του κ. Λοβέρδου στο προσφυγικό, με την οποία προσεγγίζει την αντιπροσφυγική πολιτική της κυβέρνησης, τασσόμενος κατά του «δικαιωματισμού» που είπε ότι «πρέπει να μη χαρακτηρίζει πια» το ΚΙΝ.ΑΛΛ. και υποστηρίζοντας ότι το κόμμα του πρέπει να αλλάξει τις θέσεις του για τη μετανάστευση και «τον τρόπο που προσεγγίζουμε τις μεταναστευτικές (σ.σ. αντί του όρου «προσφυγικές») ροές, είτε αυτές είναι από το Αφγανιστάν (σ.σ. απ’ όπου είναι κατά γενική ομολογία πρόσφυγες) είτε προέρχονται από άλλα κράτη της υφηλίου».

Μάλιστα ο κ. Λοβέρδος ταυτίστηκε και με την κίνηση της κυβέρνησης να βαφτίσει την Τουρκία ασφαλή τρίτη χώρα, ψέγοντας το κόμμα του που κατήγγειλε αυτήν την επιλογή, ενώ έθεσε και θέμα για τον αριθμό των παιδιών μεταναστών στα σχολεία σε σχέση με τον αριθμό των Ελληνόπουλων. Γραμμή που είχε με τον πιο ακραίο τρόπο υποστηρίξει πρόσφατα ο Κων. Μπογδάνος όταν προχωρούσε στη ρατσιστική στοχοποίηση των νηπίων μεταναστόπουλων με τη δημοσιοποίηση των ονομάτων τους. Αλλά βέβαια οι απόψεις του Α. Λοβέρδου στο ζήτημα αυτό είναι γνωστές ήδη από την εποχή που είχε φτάσει στο σημείο να αναρωτιέται «γιατί να καταγγείλει κανείς» τον «ακτιβισμό» της Χρυσής Αυγής, την οποία δεν είχε διστάσει να χαρακτηρίσει «το πρώτο κίνημα που γεννιέται αυθεντικά μετά τη μεταπολίτευση» (Φεβρουάριος 2013, ένας μήνας μετά τη δολοφονία του Σαχζάτ Λουκμάν). Γνωστό είναι άλλωστε και το παρελθόν του ως υπουργού Υγείας στην υπόθεση της διαπόμπευσης των οροθετικών γυναικών.

Οσον αφορά το σενάριο της επικράτησης του Γ. Παπανδρέου, στη Ν.Δ. ποντάρουν στο ενδεχόμενο να επαναπατρίσει ψηφοφόρους από τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και να αφήσει πολιτικό χώρο στην κυβέρνηση που έχει πάρει στελέχη και ψηφοφόρους από το εκσυγχρονιστικό ΠΑΣΟΚ. Στα αρνητικά που βλέπουν στη Ν.Δ. είναι το ενδεχόμενο συνεννόησης ή και συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Πάντως αυτό που πιο πολύ ανησυχεί σήμερα την κυβέρνηση είναι η επαναλαμβανόμενη κριτική απέναντί της από τον Ευάγγελο Βενιζέλο. Ως γνωστόν ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έχει πρόσφατα επικρίνει την κυβέρνηση αναφορικά με τους χειρισμούς της στην πανδημία, είχε αντιδράσει πολύ έντονα κατά της στάσης της κυβέρνησης απέναντι στον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο για το θέμα της συνάντησης με τον πρωθυπουργό και είχε επισημάνει και τη μη κάλυψη της ΑΟΖ από την ελληνογαλλική συμφωνία. Και στην κυβέρνηση ξέρουν ότι οι επικρίσεις του κ. Βενιζέλου αποσυσπειρώνουν το κεντρογενές ακροατήριο στο οποίο επενδύουν…

Γιώργος Μπασκάκης

Η Εφημερίδα των Συντακτών

Δεν υπάρχουν σχόλια: