15.10.21

Εξαιρετικά ρευστή κατάσταση στο ΚΙΝΑΛ με έξι υποψηφιότητες...


Ασφυκτικό “πρέσινγκ” στον Παπανδρέου, γιατί διστάζει...

Ο Βασίλης Κεγκέρογλου άνοιξε το χορό των νέων υποψηφίων μετά την απόσυρση της Φώφης Γεννηματά για να μπει στην κούρσα και ο Παύλος Γερουλάνος. Ο δεύτερος έθεσε ζήτημα επιμήκυνσης της προεκλογικής περιόδου ενώ στη μάχη ρίχνεται εσχάτως και ο Παύλος Χρηστίδης. Για την ώρα φαίνεται να κερδίζουν... μια εβδομάδα χρόνο μέχρι να αποφασίσει ο Γιώργος Παπανδρέου το ρόλο του για την επόμενη ημέρα.

Μικρά, μεσαία και κορυφαίοι παράγοντες της Παράταξης ασκούν αφόρητες πιέσεις στον Γιώργο Παπανδρέου να διεκδικήσει το ΚΙΝΑΛ. Τα δεδομένα δεν ευνοούν τη συγκυρία για την επιστροφή του πρώην Πρωθυπουργού στο τιμόνι της Χαριλάου Τρικούπη. Ο κ. Παπανδρέου ζυγίζει τα δεδομένα και το σκέφτεται σοβαρά, όμως οι συνθήκες τον κρατούν ακόμη διστακτικό.
 
Μεταξύ των υποψηφίων άνθρωποι που θα υποστήριζαν σθεναρά την επιστροφή του επιμένουν ότι από τους άλλους υποψήφιους και τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ και του ΚΙΝΑΛ είναι ο μόνος «πρωθυπουργοποιήσιμος».

Όπως όμως συμπληρώνουν και παραδέχονται δεν είναι και ανά πάσα στιγμή εκλέξιμος υπό την έννοια ότι ακόμη κι αν έμπαινε στην κούρσα της διαδοχής και επικρατούσε έναντι των Ανδρουλάκη, Λοβέρδου και εσχάτως και του Γερουλάνου αυτό δε σημαίνει ότι θα ήταν μια αναμέτρηση που προσέθετε στο όλο εγχείρημα υπό τις παρούσες συνθήκες που το ΚΙΝΑΛ είναι σε φάση μεγάλης εσωστρέφειας και ο χώρος δείχνει να χάνει το βηματισμό του.

Νέος παίχτης

Σήμερα το πρωί ο Παύλος Χρηστίδης σήκωσε το τηλέφωνο και κάλεσε τη Φώφη Γεννηματά να της ανακοινώσει την πρόθεσή του να διεκδικήσει και εκείνος την προεδρία του κόμματος. Σύμφωνα με πληροφορίες το τηλεφώνημα του εκπροσώπου Τύπου του ΚΙΝΑΛ στη Φώφη Γεννηματά για να την ενημερώσει για την πρόθεσή του να κατέβει υποψήφιος ήταν συγκινησιακά φορτισμένο.

Ο ίδιος πάντως με την υποψηφιότητά του δηλώνει ότι στόχος του είναι η μεγάλη ανατροπή για την παράταξη και το κόμμα αλλά και να βάλει ένα τόνο φρεσκάδας και ανανέωσης στο ΚΙΝΑΛ. Ο ίδιος εκτιμά ότι μετά το κενό που αφήνει η κα Γεννηματά στο τιμόνι της Χαριλάου Τρικούπη θα πιάσει το νήμα από εκεί που το αφήνει η Πρόεδρος σε σχέση με την αυτονομία του χώρου.

Σύμφωνα με πληροφορίες η κίνηση αρχικά του Βασίλη Κεγκέρογλου αναμφίβολα έδωσε στη μερίδα εκείνη στελεχών που τις τελευταίες ώρες εργάζονται πυρετωδώς στο παρασκήνιο για να πείσουν τον πρώην πρωθυπουργό να κάνει τη μεγάλη κίνηση και «να πάρει το κόμμα».

Πληροφορίες μάλιστα θέλουν τον γραμματέα της ΚΟ και βουλευτή Ηρακλείου να συναντά τον κ. Παπανδρέου ενώ επαφές φαίνεται να είχε με όλους τους διεκδικητές της ηγεσίας.

Όλοι κινούνται με το βλέμμα στην επόμενη ημέρα. Η αντίδραση των στενών συνεργατών της προέδρου του ΚΙΝΑΛ μέσα από το Ευαγγελισμό και γνωρίζοντας τις κινήσεις που γίνονται στο παρασκήνιο εκφράζοντας την κα Γεννηματά φρόντισαν να μεταφέρουν το αίσθημα της προέδρου ξεκαθαρίζοντας ουσιαστικά με την καυστική διαρροή τους ότι η κα Γεννηματά δεν βρίσκεται πίσω από τις όποιες κινήσεις γίνονται με επικάλυψη του ονόματός της.

Είχε προηγηθεί το βράδυ της Τετάρτης η επίσκεψη του Γιώργου Παπανδρέου στον Ευαγγελισμό με το 15λεπτο ραντεβού τους να περιορίζεται αυστηρά στο ανθρώπινο κομμάτι και τη μάχη που δίνει η κα Γεννηματά με την υγεία της. τα σενάρια ωστόσο φούντωσαν ακόμη περισσότερο.

Δυο προϋποθέσεις

Κορυφαίοι παράγοντες και επώνυμοι παράγοντες του χώρου βρίσκονται τις τελευταίες ώρες σε μια διαρκή κινητικότητα. Στη Χαριλάου Τρικούπη επικρατεί η απόλυτη ρευστότητα. Ωστόσο για την επαναφορά ΓΑΠ άνθρωποι που τον γνωρίζουν και αναγνωρίζουν το εκτόπισμά του επιμένουν ότι ακόμη υπάρχει χρόνος αρκεί να συντρέξουν δυο προϋποθέσεις.

Να διαμορφωθεί το κατάλληλο πολιτικό περιβάλλον μέσα στο οποίο ο κ. Παπανδρέου θα κληθεί να αναλάβει το δύσκολο έργο της ανασύστασης της παράταξης μακριά όμως από διαμάχες και μικρής εμβέλειας πολιτικές διεργασίες.

Μια κίνηση κορυφής ή μια πρωτοβουλία κάλεσμα κορυφών η οποία θα αποτελούσε ένα πολιτικό γεγονός και θα εξελισσόταν σε ένα προσκλητήριο προς τον κ. Παπανδρέου.

Ακόμη και δυο μέρες αρκούν για να ανατραπούν όλα επιμένουν έμπειροι κομματικοί και με γνώση των συσχετισμών στο χώρο και το Σαββατοκύριακο πρέπει να θεωρείται εξαιρετικά κρίσιμο καθώς δεν αποκλείεται να εξέλθει από το νοσοκομείο η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ.

Το εξιτήριο της Φώφης

Και οι δυο προϋποθέσεις είναι αντικειμενικά εξαιρετικά δύσκολες, με δεδομένο μάλιστα ότι ο μηχανισμός της κας Γεννηματά αναγνωρίζοντας αυτές τις δυσκολίες και με την κα Γεννηματά στο νοσοκομείο επιχειρούν να κλείσουν γρήγορα τις εκλογικές διαδικασίες για να μπορέσουν διαπραγματευτούν την επόμενη ημέρα στη Χαριλάου Τρικούπη με τον επόμενο Πρόεδρο.  

Η ασθένεια της κας Γεννηματά πάντως δεν έχει αντιμετωπιστεί επιμένουν πολλοί ανάμεσά τους και ο κ. Γερουλάνος ως πολιτικό γεγονός μείζονος σημασίας.

Γι’ αυτό και πολλοί μετά το αρχικό σοκ της κρίσης της υγείας της εκτιμούν ότι μόλις η κα Γεννηματά επιστρέψει στο σπίτι της και ανακτήσει τις δυνάμεις το θέμα της απόσυρσής της από την κούρσα διαδοχής όχι μόνο οι υποστηρικτές του κ. Παπανδρέου αλλά πιθανόν και η ίδια να αντιμετωπίσει το ζήτημα με διαφορετική πολιτική ματιά και για το δικό της πολιτικό αποτύπωμα στα πράγματα.

Δεν πρέπει άλλωστε να θεωρείται τυχαίο το γεγονός ότι ο κ. Γερουλάνος στην επιστολή του προς της ΕΔΕΚΑΠ ζήτησε διστακτικά μεν αλλά επι της ουσίας τη μετάθεση των εκλογών για να προετοιμαστεί υπό τα νέα δεδομένα μια άρτια για όλους τους υποψήφιους εκλογική διαδικασία.

Οι δυο βασικοί διεκδικητές της ηγεσίας πάντως εμφανίζονται ελαστικοί ως προς την παράταση για τη συλλογή των υπογραφών από τους δυο νέους υποψηφίους. Δεν εφησυχάζουν οι ίδιοι και τα επιτελεία τους ωστόσο σε μια πρώτη αντίδραση λένε καλοδεχούμενοι στην κούρσα.

«Όλοι μέσα, πάμε για μεγάλη συμμετοχή» σημείωνε εμφατικά ο κ. Λοβέρδος στο libre δίνοντας τον τόνο για το πώς ερμηνεύει εκείνος τις εξελίξεις που τρέχουν στο παρασκήνιο.

Πάντως η μάχη για τυχόν μετάθεση των εκλογών το 2022 δεν θα είναι ανέφελη και εκεί θα φανεί αν το ΚΙΝΑΛ – ΠΑΣΟΚ θα καταφέρει να μείνει συσπειρωμένο. Σε κάθε περίπτωση η όποια απόφαση για νέα ημερομηνία εκλογών περνά υποχρεωτικά από την ΚΕ και εκεί θα φανεί αν μια υποψηφιότητα Παπανδρέου θα αποκτήσει μια ισχυρή δυναμική ανατρέποντας τους υπάρχοντες συσχετισμούς...

Σωτήρης Μπολάκης

libre.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: