15.10.21

Στη «λίθινη εποχή» η τηλεόραση...


Παγιδευμένη στη «λίθινη εποχή» παραμένει η τηλεόραση στην Ελλάδα, εξαιτίας της διετούς αδράνειας της κυβέρνησης και του ΕΣΡ. 

Οι ελληνικοί τηλεοπτικοί σταθμοί εκπέμπουν ακόμη σε standard definition (SD), για να εξυπηρετηθεί η ανάγκη δημιουργίας χώρου για την επίγεια συνδρομητική τηλεόραση, χωρίς να... απονέμονται άδειες στους τηλεοπτικούς σταθμούς. 

Η κατάσταση αυτή έρχεται σε σύγκρουση με την κοινοτική οδηγία για την πλήρη αξιοποίηση του φάσματος των συχνοτήτων.

Οι προθεσμίες για άδειες και σήμα μετάδοσης

Σε λιγότερο από δύο μήνες (από την 1η Ιανουαρίου 2022) το πρόγραμμα των παρόχων περιεχομένου επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής ευρυεκπομπής ελεύθερης λήψης εθνικής εμβέλειας όλων των κατηγοριών μεταδίδεται υποχρεωτικά σε υψηλή ευκρίνεια, εκτός «αν αυτό αποδεδειγμένα δεν είναι τεχνικά εφικτό».

Για ακόμη 14 μήνες, εθνικής εμβέλειας κανάλια έχουν το προνόμιο να εκπέμπουν χωρίς άδεια πανελλαδικά: 

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, η 31η Δεκεμβρίου 2022 «ορίζεται ως καταληκτική προθεσμία για τη διαδικασία αδειοδότησης των παρόχων περιεχομένου επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής ευρυεκπομπής ελεύθερης λήψης εθνικής εμβέλειας θεματικού περιεχομένου και περιφερειακής εμβέλειας (γενικού και θεματικού περιεχομένου)». Μέχρι και σήμερα το ΕΣΡ δεν έχει κάνει καμιά σχετική προετοιμασία.

Τέλος, στο ραδιόφωνο, με τον «νόμο Πέτσα – Λιβάνιου» (4779/2021), δόθηκε παράταση στην ολοκλήρωση της διαδικασίας προκήρυξης των αδειών μέχρι τις 30 Ιουνίου 2023. Η Ομάδα Εργασίας για το Ραδιόφωνο, με τη συμμετοχή εκπροσώπων του ΕΣΡ, της ΕΙΙΡΑ και της ΕΤΕΡ, έχει ξεκινήσει τις συζητήσεις για τη σύνταξη νέου νόμου...

typologies.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: