27.10.21

Ταχυδακτυλουργίες...


Περίπου την ίδια ώρα με μας δίνεται στη δημοσιότητα η αντίστοιχη ημερήσια αναφορά κρουσμάτων στη γειτονική Ιταλία, χώρα με εξαπλάσιο πληθυσμό από τον ελληνικό, η οποία αφύπνισε όλη την Ευρώπη στο θέμα της πανδημίας με την ανθρωπιστική τραγωδία στο Μπέργκαμο. Αφύπνισε και την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Τότε... διότι τώρα κανείς τους δεν φαίνεται να κοιτάζει ότι οι Ιταλοί έχουν λιγότερα κρούσματα από μας: 4.054 με 48 νεκρούς χθες (έναντι 4.165 με 25 νεκρούς στην Ελλάδα), ενώ προχθές η διαφορά ήταν μεγαλύτερη: 2.535 κρούσματα με 30 νεκρούς στην Ιταλία, 54 νεκροί με 3.937 κρούσματα στην Ελλάδα.


Αδιάψευστοι μάρτυρες οι αριθμοί, αλλά στο Μαξίμου προτιμούν τις ταχυδακτυλουργίες.  Έτσι χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος χαρακτήρισε "πολύ μεγάλη επιτυχία" το ότι, όπως είπε, "το 72% των ενήλικων συμπολιτών μας είναι εμβολιασμένοι".  Έλα, όμως, που προσμετρώνται και οι ανήλικοι -άλλωστε τα παιδιά είναι ένας δυναμικός παράγοντας στη μετάδοση- και το ποσοστό της εμβολιαστικής κάλυψης του γενικού πληθυσμού, που ανακοινώθηκε το απόγευμα, ήταν μόλις στο 60,5%... Δεν το λες και επιτυχία, πόσο μάλλον "μεγάλη".

Αυτή δεν ήταν η μόνη ταχυδακτυλουργία του Γιάννη Οικονόμου. Επί ώρα κόμπαζε για τα μέτρα του υπουργείου Μεταφορών μιλώντας για πύκνωση δρομολογίων και μείωση χρονοαποστάσεων, ξεχνώντας όμως να αναφέρει αυτό που συζητά όλος ο κόσμος: ότι από το Σάββατο και ενόψει της επαναφοράς του δακτυλίου, που σπρώχνει τους πολίτες στα μέσα μαζικής μεταφοράς, η μέγιστη πληρότητα στις συγκοινωνίες ανέβηκε από το 65% στο 85%. Εντάξει, εδώ τουλάχιστον δεν μίλησε για μεγάλη επιτυχία.

Η τρίτη ταχυδακτυλουργία αφορά τις εικόνες από τη Θεσσαλονίκη, την οποία είδαμε όλοι εκτός από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο. Παρότι ρωτήθηκε πολύ συγκεκριμένα, απέφυγε κάθε σχολιασμό αρκούμενος να θυμίσει ότι ισχύει η υποχρέωση τήρησης αποστάσεων (ένα με ενάμιση μέτρο προβλέπει η Υπουργική Απόφαση που δημοσιεύτηκε το Σάββατο στο ΦΕΚ) όπως και η χρήση προστατευτικής μάσκας. Σε ποιον, άραγε, το θύμισε και τι νόημα έχει αφού η κυβέρνηση δεν φροντίζει να τηρηθούν τα μέτρα;

Γίνεται φανερό ότι πίσω από τις ταχυδακτυλουργίες κρύβεται η εμμονή της κυβέρνησης Μητσοτάκη στο δόγμα της ατομικής ευθύνης (των άλλων) και η προσπάθεια να αποφύγει την παραμικρή ενόχληση των No Vax ψηφοφόρων της. Μια επικίνδυνα ανεύθυνη ψηφοθηρική λογική διαχείρισης της δημόσιας υγείας.

Λάμπρος Αθ. Τσουκνίδας

avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: