16.10.21

Για τη μνήμη; Παρελασίνη…


Παντελής Μπουκάλας

Από την εγκύκλιο του υπουργείου Εσωτερικών: «Η εθνική επέτειος της 28ης Οκτωβρίου 1940 έχει ιδιαίτερη αξία για τη Χώρα μας, αλλά και για την ανθρωπότητα διότι υπενθυμίζει την αντίσταση ενάντια στο φασισμό και το ναζισμό». 

Παρατήρηση πρώτη: Σεβαστός ο... φετιχισμός των κεφαλαίων, καθότι μη ιάσιμος, ιδιαίτερα στην περιοχή της γραφειοκρατίας, όπου επιπολάζει από παλιά. Πάντως η χώρα μας, είτε με κεφαλαίο το αρχικό της χι τη γράψουμε είτε με πεζό, χώρα μας παραμένει: μια σταλιά στην υδρόγειο σφαίρα, μια απεραντοσύνη μέσα μας. Εστω και για να την πληγώνουμε, να τη λεηλατούμε ή να τη χλευάζουμε.

Παρατήρηση δεύτερη: Οσο κι αν τα ζορίσουμε τα πράγματα, παρακινημένοι από τον ακοίμητο εθνικό μας ναρκισσισμό (ακόμα περισσότερο διογκωμένο τώρα, αφού υπουργός Εσωτερικών τυγχάνει ο ακροκεντρώος κ. Μάκης Βορίδης), η 28η Οκτωβρίου δεν έχει το διεθνές αντίκρισμα της 25ης Μαρτίου. Κι αυτό δεν απορρέει από ζύγισμα του ηρωισμού ή βαθμολόγηση του πατριωτικού φρονήματος. 

Εστω κι αν η συγκεκριμένη μέρα του Μαρτίου επελέγη με λίγο πείραγμα της καθαυτό Ιστορίας (άραγε δεν θα ‘λεγε κάτι για την Αγία Λαύρα ο Παλαιών Πατρών στα «Απομνημονεύματά»του, αν ήταν όντως εκεί;), είναι πλέον ταυτόσημη με τα γενέθλια του νεοελληνικού κράτους, γεγονός σημαντικό και διεθνώς. Η 28η είναι η γιορτή των παππούδων μας. Μας θυμίζει πολλά, και καμιά ανάγκη δεν έχουμε τις παρελάσεις σαν διεγερτικό του μνημονικού μας.

Μολαταύτα, ο συντάκτης της υπουργικής εγκυκλίου είναι βέβαιος πως η μνήμη μας ασθενεί και χρειάζεται κατεπειγόντως τόνωση με την ουσία παρελασίνη. Εξ ου και η πατερναλιστική επισήμανσή του: 

«Επισημαίνουμε ότι ιδιαίτερα στην παρούσα χρονική συγκυρία πρέπει να δοθεί στον εορτασμό ουσιαστικό περιεχόμενο, αναφορικά με την ενίσχυση της εθνικής μνήμης για τις αξίες της ελευθερίας, της εθνικής ανεξαρτησίας, της αντίστασης στο ναζιστικό και φασιστικό ολοκληρωτισμό».

Είναι ευδιάκριτη εδώ, παρότι δειλή, η βορίδειος αυτοκριτική. Ο αξιότιμος υπουργός άργησε κάπως να ανακαλύψει την αξία της αντίστασης στον φασισμό και στον ναζισμό, χρειάστηκε να περάσει από τρία-τέσσερα κόμματα κι άλλα τόσα υπουργεία, τώρα πια όμως αισθάνεται ηθικά νόμιμος να μας δασκαλεύει κιόλας. Σπολλάτη του.

Για να ενισχυθεί η μνήμη μας, το υπουργείο συνταγογραφεί την ουσία παρελασίνη. Μάλιστα στους Θεσσαλονικείς θα χορηγηθεί διπλή δόση. Με τον ιό επελαύνοντα, θα δούμε τον υπουργό παρελαύνοντα. Μια οιονεί ομοιοπαθητική...

Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια: