26.10.21

Οι παρακαταθήκες της Φώφης Γεννηματά και η επόμενη μέρα στο ΚΙΝΑΛ...


Όσο και αν οι περισσότεροι ήταν προετοιμασμένοι και κάποιοι ίσως και να είχαν σαφέστερη εικόνα της κατάστασης της υγείας της Φώφης, η ραγδαία επιδείνωση και ξαφνική απώλεια της αιφνιδίασε ακόμη και τους ίδιους τους στενούς της συνεργάτες. Ίσως και γιατί κανείς δεν ήθελε να... συμβιβαστεί με την ιδέα του θανάτου. Σε πρώτο χρόνο το πένθος δεν αφήνει περιθώρια να αναπτυχθούν συζητήσεις παρά μόνο σκέψεις για την επόμενη ημέρα του ΚΙΝΑΛ χωρίς την ιδρύτρια του κόμματος.

Οι υποψήφιοι δεν μπαίνουν σε συζητήσεις αυτή την ώρα ωστόσο όλοι προετοιμαζόμενοι για το μοιραίο έχουν χαράξει και εύλογα κάποια σενάρια στο μυαλό τους. Εκτός από τις εκλογές που είναι μέχρι και αυτή την ώρα κλειδωμένες για τις 5 και 12 Δεκεμβρίου το κενό που αφήνει η κα Γεννηματά είναι και στην ΚΟ.
 
Ήδη πολλοί εισηγούνται ακόμη και την αναβολή των εκλογών για τις αρχές του 2022, μια διαδικασία εξαιρετικά δύσκολη και η όποια συνεννόηση προϋποθέτει ένα περιβάλλον ηρεμίας και σύμπνοιας. Παρά τις δυσκολίες το σενάριο αυτό δεν πρέπει να φαντάζει ανεκπλήρωτο. 

Η Βουλή αποφάσισε την αναστολή των εργασιών του για αυτή την εβδομάδα σε ένδειξη πένθους για την πολιτικό και πρόεδρο Φώφη Γεννηματά αλλά το ζήτημα είναι ότι από την επόμενη εβδομάδα έρχονται κορυφαίας σημασίας κοινοβουλευτικά ζητήματα στο προσκήνιο.

Η προεδρία της ΚΟ είναι ένα θέμα ακόμη πιο περίπλοκο. Οι μισοί υποψήφιοι – Παπανδρέου, Λοβέρδος, Καστανίδης – είναι Βουλευτές και οι άλλοι μισοί εξωκοινοβουλευτικοί – Ανδρουλάκης, Γερουλάνος, Χρηστίδης.

Αναμφίβολα αν επιλεγεί η οδός της εκλογής από τους 22 βουλευτές του ΚΙΝΑΛ αν εκλεγεί κάποιος από τους τρεις τότε θα έχει πρόκριμα και στην κούρσα διαδοχής καθώς στην πορεία προς τις κομματικές κάλπες θα έχει την ευκαιρία να φιλοτεχνήσει ένα πιο αρχηγικό προφίλ.

Το πιθανότερο σενάριο πάντως είναι να ακολουθηθούν πιο συναινετικές λύσεις στο πνεύμα και της παρακαταθήκης της Φώφης Γεννηματά για την διασφάλιση της ενότητας του κόμματος και να επιλεγεί κοινή συναινέσει ο πρώτος Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος και από τους παλαιότερους στην ΚΟ ο κ. Κώστας Σκανδαλίδης είναι ίσως η πιο συναινετική πρόταση που έχει πέσει στο τραπέζι από την πρώτη στιγμή της επιδείνωσης της υγείας της Φώφης Γεννηματά.

Το σενάριο αυτό θα διευκόλυνε όχι μόνο τον κ. Ανδρουλάκη αλλά και πιθανότατα και τον ίδιο τον Γιώργο Παπανδρέου ο οποίος σε καμία περίπτωση δεν θα επιθυμούσε να συνδέσει την εκλογή στη θέση της Φώφης Γεννηματά εξαιτίας της πρόωρης απώλειάς της.
Ο ίδιος πάντως, αλλά και ο κ. Ανδρουλάκης κλείνουν για την ώρα κάθε συζήτηση διαδοχολογίας εν τη γενέσει της. Από το περιβάλλον του κ. Λοβέρδου διαμηνύεται ότι είναι στιγμές πένθους ωστόσο δεν διαφαίνεται και διάθεση για αλλαγές στην προδιαγεγραμμένη πορεία.

Πάντως στις 5 Δεκεμβρίου που θα στήνονται οι κάλπες θα τελείται και το μνημόσυνο στις 40 ημέρες από το θάνατο της Γεννηματά...

Σωτήρης Μπολάκης

libre.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: