24.10.21

Βουβές «συμπαρουσιάστριες»...


Η πλέον αναχρονιστική και απολύτως σεξιστική συνθήκη της ελληνικής τηλεόρασης...
Καλοκαίρια και χειμώνες, σε πρωινές ενημερωτικές εκπομπές κυρίως, ευδοκιμεί ακόμη η ανάγκη της σιωπηλής συμπαρουσιάστριας. Είναι να απορείς γιατί, αν και την απάντηση την ξέρεις. Όλοι, και εν προκειμένω όλες, από κάπου ξεκινάνε.

Τη... ροδαλή δεκαετία του ’90, των πρώτων βημάτων της ιδιωτικής τηλεόρασης, σε κανέναν δεν έκανε εντύπωση η παρουσία μιας όμορφης γυναίκας στο πλευρό ενός γνωστού δημοσιογράφου, κατά τη διάρκεια της εκπομπής του. Τότε δεν υπήρχε η πολιτική ορθότητα και ακόμη και σε σοβαρές τηλεοπτικές στήλες, μερικοί τηλεκριτικοί της εποχής τις αποκαλούσαν ξεδιάντροπα «γλάστρες» ή «συμπληρώματα».

 Δεν υπήρχε τίποτα το κακό σε όλη αυτή τη συνθήκη, σου έλεγαν τότε, αν είχες καμιά ενοχλητική απορία. Οι διευθυντές προγράμματος δεν εντόπιζαν κάποια ασυνέχεια σ’ αυτή την εικόνα. Η κάμερα ήταν προσηλωμένη στον παρουσιαστή και πότε-πότε, όταν εκείνος έδινε τον λόγο στη «συμπαρουσιάστριά» του, της επιτρεπόταν να μιλήσει λίγο και εκείνης.

 Κατά τα λοιπά, μέσα στα χρόνια και τις αναρίθμητες πρωινές –ή και άλλης ώρας- εκπομπές, έχουμε ζήσει απείρου κάλλους διακοπές, προσβολές, βίαιη αφαίρεση του λόγου, ακόμη και καβγαδάκια, αν τυχόν η συμπαρουσιάστρια ήταν πιο κινητική, ίσως και πιο τσαούσα.

 Με αληθινή ανυπομονησία περιμένω εκείνη τη μία που θα αρπάξει το χαρτί από το χέρι του «βασικού» και θα του πει «πες εσύ για τις σόμπες», αλλά γνωρίζω πολύ καλά ότι πιο πατριαρχικό μέρος από την τηλεόραση και τα media δεν υπάρχει, οπότε μάλλον θα περιμένω πολύ ακόμη.
 
Και πέρασαν κι άλλα χρόνια, πολλά πράγματα άλλαξαν στην ελληνική τηλεόραση, όχι όμως και η «συμπαρουσιάστρια» που μιλά σπανίως ή που είναι μετρημένα τα λόγια της. Αυτή δεν έφυγε ποτέ από την τηλεοπτική μόδα.

 Δεν χρειάζεται να είναι παρατηρητικός ο τηλεθεατής για να εννοήσει ότι η (πρωινή) ενημέρωση είναι ως επί το πλείστον ανδρική υπόθεση. Τελευταία, βλέπουμε και «δίδυμα», άντρας-γυναίκα στην παρουσίαση, που οι ρόλοι είναι μοιρασμένοι με σχετική ισότητα, αλλά γυναίκα παρουσιάστρια, μόνη, μόνη κατάμονη, χωρίς αναγκαστικά να συνοδεύεται από κάποιον αρσενικό πόλο έχουμε να δούμε από την εποχή που έκανε πρωινή ενημέρωση η Λιάνα Κανέλλη...

Για να διαβάσετε ολόκληρο το κείμενο της Χριστίνας Γαλανοπούλου, πατήστε ΕΔΩ...
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: