23.10.21

«Να απαλλάξουμε τη χώρα από το καθεστώς...



...ακραίας φαυλότητας που έχει την υπογραφή Μητσοτάκη»...

Με ομιλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία ξεκίνησαν οι εργασίες της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης του κόμματος σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας. 

Ο Αλέξης Τσίπρας εξαπέλυσε σκληρή επίθεση στην... κυβέρνηση και προσωπικά στον πρωθυπουργό θέτοντας τον στόχο για καθαρή νίκη στις επόμενες εκλογές που θα απαλλάξει τη χώρα από «καθεστώς ακραίας κοινωνικής ανισότητας και ακραίας φαυλότητας που φέρει την υπογραφή του κ. Μητσοτάκη».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατηγόρησε την κυβέρνηση, που «διαθέτει τη στήριξη των ελάχιστων που βλέπουν τη χώρα και τους ανθρώπους της ως υποζύγια της ιδιοτέλειάς τους» ότι μέσα σε δύο χρόνια γύρισε την Ελλάδα δεκαετίες πίσω.


Επανέλαβε ότι ο οδοστρωτήρας της Ν.Δ. υλοποιεί συνταγές της τρόικα χωρίς τις επιταγές των δανειστών, συνεχίζει τη «μόνιμη επιχείρηση διχασμού» και το «όργιο αυταρχισμού», έχει βουτήξει «το δημόσιο διάλογο στο ψέμα, με τη βοήθεια χορηγών και χορηγούμενων» και χρησιμοποιεί την πανδημία και την περιβαλλοντική κρίση για άλλοθι των πολιτικών ενός «ανίκανου και ασυντόνιστου, εγκληματικά ανεύθυνου, δήθεν επιτελικού κράτους».

Έκανε λόγο για ιστορικό, δύσκολο αλλά και όμορφο αγώνα μέχρι τις εκλογές, για μία κρίσιμη για τη χώρα η εκλογική μάχη εκτιμώντας πως εάν δεν αποτραπεί η παραμονή της Νέας Δημοκρατίας στην εξουσία η Ελλάδα θα βυθιστεί στην ανθρωπιστική κρίση και στη διάλυση.

Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, μια καθαρή νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις επόμενες κάλπες θα δώσει προοδευτική διακυβέρνηση του τόπου και της κοινωνίας , θα εγγυηθεί με ασφάλεια και σιγουριά το μέλλον της πατρίδας με όπλο το δίκιο του εργαζόμενου, του μαθητή, του μικρομεσαίου, για να εξακολουθήσουν να «ευημερούν οι ελάχιστοι και υποφέρουν οι πολλοί».

«Χωρίς νέες εκλογικές περιπέτειες, χωρίς σενάρια διχασμού και ακυβερνησίας. Μια νέα μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία που θα εγγυηθεί με ασφάλεια και σιγουριά το μέλλον της πατρίδας μας. Ξεκάθαρες κουβέντες, ξεκάθαρες λύσεις» είπε.


Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης περιέγραψε τις συνέπειες της κυβερνητικής πολιτικής στον ελληνικό λαό, που έχει φτάσει στα όριά του, λέγοντας τα παρακάτω.

Πρώτον : Έχει πετάξει λευκή πετσέτα στην πανδημία. Με πάνω από 15.000 νεκρούς. Με 300 απώλειες τη βδομάδα. Με τη χώρα σταθερά στις χειρότερες θέσεις στην Ευρώπη αναλογικά με τον πληθυσμό. Και με πάνω από ένα εκατομμύριο ανεμβολίαστους άνω των 50. Ως αποτέλεσμα συνειδητών επιλογών, εγκληματικών παραλείψεων, και ενός αλλοπρόσαλλου σχεδιασμού.
Δεύτερον : Άφησε τη μέγγενη της ακρίβειας να πνίξει τη μεσαία τάξη και τα λαϊκά στρώματα. Παρακολουθώντας απλά τις ανατιμήσεις σε βασικά αγαθά να πολιορκούν την καθημερινότητα του εργαζόμενου, ενώ οι μισθοί παραμένουν καθηλωμένοι. Και ξεπουλώντας τη ΔΕΗ την κρισιμότερη ώρα, που πρωτοφανείς αυξήσεις στο ρεύμα κόβουν τα πόδια των νοικοκυριών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Τρίτον : Έβαλε στο σημάδι τον εργαζόμενο κόσμο. Καταργώντας το 8ωρο. Θεσπίζοντας απλήρωτα 12ωρα. Κρατώντας καθηλωμένο το μισθό. Διαλύοντας την Επιθεώρηση Εργασίας. Ιδιωτικοποιώντας την επικουρική ασφάλιση, ανοίγοντας τρύπα ύψους 70 δισ. και ρίχνοντας μέσα το κοινωνικό μέρισμα και τη 13η σύνταξη.
Τέταρτον: Εξαπάτησε τη μεσαία τάξη κατεδαφίζοντας την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα. Με τον πτωχευτικό που ρευστοποιεί τα σπίτια και τα μαγαζιά των πολιτών. Με το φάσμα των χρεών να απειλεί τους μικρομεσαίους τώρα που θα αρθεί η αναστολή πληρωμών λόγω των lockdown. Με τoν αποκλεισμό της συντριπτικής πλειοψηφίας των επιχειρήσεων από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης.
Πέμπτο : Διέλυσε την Παιδεία. Πετώντας 40.000 μαθητές εκτός ΑΕΙ. Στοιβάζοντας 25 και 30 μαθητές ανά τάξη εν μέσω έξαρσης της πανδημίας. Κλείνοντας και συγχωνεύοντας τμήματα σε σχολεία και πανεπιστήμια. Υποβαθμίζοντας τις πανεπιστημιακές μας σχολές για χάρη των φίλων τους ιδιοκτητών κολεγίων.
Μετέτρεψε το κράτος σε μαγαζί και το πρωθυπουργικό γραφείο σε ανώνυμη εταιρία, που κάνει δουλειές, σκορπά χρήμα, υπηρετεί και προστατεύει τα συμφέροντα μιας πολιτικής και οικονομικής ελίτ και των αυλικών της.
Αναφερόμενος στη σημερινή συνεδρίαση τόνισε ότι στόχος είναι «να ολοκληρώσουμε συλλογικά και συντεταγμένα το σχεδιασμό μας για την οργανωτική ανασυγκρότηση, τη διεύρυνση και τον ποιοτικό μετασχηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία».

Περιέγραψε το 3ο Συνέδριο ως «συνέδριο τομής αλλά και συνέχειας, που θα επισφραγίσει την νέα αρχή που αποφασίσαμε να κάνουμε όλοι μαζί, αλλά και θα δώσει ώθηση στον κεντρικό πολιτικό μας στόχο για τη διαμόρφωση μιας νέας κοινωνικής και πολιτικής πλειοψηφίας που θα φέρει τη νέα νίκη απέναντι στη Δεξιά, την πολιτική αλλαγή και την προοδευτική διακυβέρνηση».

Με σκοπό να χαράξει ο ΣΥΡΙΖΑ τον οδικό χάρτη που οδηγεί σε κυβέρνηση δημοκρατίας και προόδου, ώστε «να δώσουμε στους νέους κίνητρα να δώσει της δική της μάχης, να πάρουν πίσω οι πολίτες τη ζωή και την αξιοπρέπειά τους, να βρουν ξανά πίστη και αυτοπεποίθηση ότι σε αυτή τη χώρα μπορούν και πρέπει να ζήσουν καλύτερα».

Ο  κ. Τσίπρας τόνισε την ανάγκη για νέα αρχή τόσο της χώρας εκφράζοντας παράλληλα την απόλυτη βεβαιότητα «να ξεπεράσουμε την απολυταρχία της προπαγάνδας και να φτάσουν οι προτάσεις στο λαό». Όπως σημείωσε, οι ιδέες της Αριστερό για ισχυρό κοινωνικό κράτος, πράσινες πολιτικές, αύξηση κατώτατου μισθού δεν είναι πια ρομαντικές θεωρίες αλλά κυρίαρχες θέσεις, οι οποίες εκτοπίζουν τις νεοφιλελεύθερες δοξασίες που οδήγησαν σε κόσμο διακρίσεων.

Οι τοποθετήσεις των στελεχών
► Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, Πάνος Σκουρλέτης, δήλωσε ότι «αντί να συζητάμε το πολιτικό περιεχόμενο της διεύρυνσης, αναπαράγουμε διλήμματα που λειτουργούν αποπροσανατολιστικά». Συνεχίζοντας υποστήριξε: «Δεν μπορέσαμε να αξιοποιήσουμε και να εμβαθύνουμε τη διεύρυνση. Δεν μπορούμε να εκμεταλλευτούμε την φθορά της κυβέρνησης. Είμαστε ικανοποιημένοι από τη στάση του κόμματος μας στην αρπαχτή της Πειραιώς; Δώσαμε με έντονο τρόπο τη μάχη για το ξεπούλημα της εθνικής ασφαλιστικής; Η κατάσταση και στη χώρα και στην Ευρώπη και τον κόσμο είναι κρίσιμη. Χρειάζεται συνεκτικό πρόγραμμα άμεσων προτάσεων που να δίνει όμως και μια προοπτική. Το κόμμα πρέπει να έχει μια πλατιά απεύθυνση, αλλά άλλο κόμμα, άλλο παράταξη. Κι άλλο διεύρυνση και άλλο μετάλλαξη. Πρέπει να είμαστε παρόντες στις μεγάλες συγκρούσεις, να ενισχύσουμε τη πολιτική συμμαχιών κι όχι να αναμασάμε παλαιοκομματικές στρατηγικές».

► Ο Νίκος Παππάς ασκώντας κριτική στην κυβέρνηση ανέφερε ότι «το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης κατέρρευσε σε μερικά εικοσιτετράωρα. Έχουμε πρωθυπουργό που αναγνωρίζει ότι δεν μπορεί να σχηματίσει κυβέρνηση μετά τις επόμενες εκλογές». Αναφερόμενος στα εσωκομματικά είπε ότι «θα ήταν λάθος να πούμε ότι ολοκληρώθηκε η διεύρυνσή μας και να εκπέμπουμε σήματα αυτάρκειας και αυταρέσκειας…Δεν έγινε η μέγιστη δυνατή αξιοποίηση των δυνάμεών μας». Μίλησε για την «φθορά Μητσοτάκη που είναι υπαρκτή» αλλά σημείωσε ότι «το πολιτικό εκκρεμές δεν θα λειτουργήσει αυτόματα. Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά τομές, άρα υπάρχουν προγραμματικές προϋποθέσεις ώστε η φθορά Μητσοτάκη να μεταφραστεί σε δική μας ενίσχυση. Ζητάμε την καθαρή πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ και σχηματισμό προοδευτικής διακυβέρνησης». Απαντώντας σε αιτιάσεις για την απαραίτητη αυτοκριτική, είπε ότι «η ιδεολογική μας ταυτότητα θα κινδύνευε αν όσα αναγκαστήκαμε να εφαρμόσουμε ως κυβέρνηση, λόγω των πιέσεων και των μνημονίων, τα κάναμε κομμάτι του τρόπου με τον οποίο βλέπουμε τον κόσμο». Στο οργανωτικό πεδίο κάναμε σημαντικά βήματα, είπε ακόμη ο κ. Παππάς, και πρόσθεσε: «Υπάρχει διαφωνία για την διεύρυνση και τις ποσοστώσεις. Πρέπει να τολμήσουμε. Ωστόσο εκπλήσσομαι όταν ακούω άρνηση στις ποσοστώσεις από ανθρώπους που έχουν παλαιότερα εκλεγεί με ποσοστώσεις».

► Ο Παύλος Πολάκης είπε ότι θα «κερδίσουμε τις εκλογές, όχι μόνο με μία, αλλά με πολλές χιλιάδες ψήφους, αν όλα τα μέλη και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ σαλπίσουμε μήνυμα νίκης και ανατροπής…Μέχρι τον Σεπτέμβριο θα πρέπει να μπορέσουμε να αυξήσουμε πάρα πολύ τα μέλη, ώστε να αντιστοιχίσουμε τον οργανωμένο ΣΥΡΙΖΑ με τον κοινωνικό ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό πρέπει να είναι στόχος και τότε θα έλθει και η κοινωνική δικτύωση». Πρόσθεσε ότι «θα πρέπει να εκπέμψουμε πιο καθαρά έναν προγραμματικό λόγο με δύο κόκκινες κλωστές: η πρώτη είναι ότι το πρόγραμμα θα διαπερνιέται από πολιτική υπέρ της κοινωνικής πλειοψηφίας, υπέρ του κοινωνικού κράτους, με ένα κοινωνικό συμβόλαιο υπέρ της δίκαιης ανακατανομής. Η δεύτερη να διατυπώσουμε αιτήματα με τα οποία θα περιγράφεται ότι η εξουσία αλλάζει χέρια, αυτό που δεν το κάναμε γιατί δεν μπορούσαμε». Συνεχίζοντας, είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι πρώτος, πρέπει και μπορεί και θα κερδίσει, και πρόσθεσε: «Δεν χρειάζεται να ασχολούμαστε τόσο με το ΚΙΝΑΛ. Ο κορμός της προοδευτικής συμμαχίας είναι ο ΣΥΡΙΖΑ…Δεν θα μας παίξουν τα μέσα ενημέρωσης, εμείς με την δουλειά μας με την επαφή με τον κόσμο πρέπει να ξεπεράσουμε τα μέσα, και με τη νίκη μας να τους φέρουμε όλους προ των ευθυνών τους». 

► Η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου ανάφερε ότι το συνέδριο θα ανοίξει τον δρόμο για τη νίκη στις εκλογές. Ανέφερε ακόμη: «Πριν δυο χρόνια συμφωνήσαμε ότι η Προοδευτική Συμμαχία ήταν στρατηγική επιλογή. Παρά τις δυσχέρειες, με την συλλογική προσπάθεια έγιναν σημαντικά βήματα. Ολοκληρώσαμε την ανασυγκρότηση και την διεύρυνση, μπορέσαμε να πραγματοποιήσουμε προγραμματική συνδιάσκεψη που κατοχυρώνει την δική μας πρόταση απέναντι στην δεξιά πρόταση που περιθωριοποιεί την μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία. Ωστόσο, είμαστε στο κρίσιμο σημείο να ολοκληρώσουμε την πορεία αυτή με το συνέδριο. Η πορεία θα πρέπει να είναι εξωστρεφής. Το πρώτο εφόδιο είναι οι ιδέες μας, είναι επίκεντρες και αναγκαίες. Το δεύτερο είναι, ότι έχουμε ένα προγραμματικό πλαίσιο θέσεων, που απαντά στο πώς μπορούμε και πώς δεσμευόμαστε για την επόμενη ημέρα των εκλογών». Σημείωσε ακόμη, ότι «όσον αφορά τις κοινωνικές συμμαχίες, ανακτήσαμε την επαφή με στρώματα που είχαν απομακρυνθεί». Είπε ακόμη, ότι η κοινωνία είναι σε σημείο καμπής, υπάρχει φόβος και επισφάλεια και «πρέπει να του δώσουμε σιγουριά, καθώς είμαστε ο φορέας του εναλλακτικού σχεδίου. Θα νικήσουμε στις εκλογές και θα σχηματίσουμε προοδευτική διακυβέρνηση». Τέλος ανέφερε ότι το αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο αυτή την στιγμή δεν λειτουργεί, αλλά επιχειρείται ένα νέο αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο που δεν πρέπει να το επιτρέψουμε.

► Ο Δημήτρης Βίτσας ανέφερε ότι «θα έχουμε ένα γενναίο συνέδριο που θα προοιονίσει την ανασυγκρότηση του κόμματος και την εκλογική νίκη…Η μεγάλη πολιτική εξόρμηση προς την κοινωνία πρέπει να οργανωθεί από τα πάνω, αξιοποιώντας όλα τα στελέχη». Αναφέρθηκε στην ηγεσία λέγοντας: «Ικανή ηγεσία - την οποία έχουμε. Το πρόβλημα με την ηγεσία είναι ότι πηγαίνοντας προς το συνέδριο, έχουμε περιπτώσεις που γίνεται αντιπαράθεση σε σχέση με το όνομα του προέδρου. Ποιος είναι με τον πρόεδρο και ποιος δεν είναι. Αυτό πρέπει να τελειώσει. Όλοι είμαστε με τον πρόεδρο. Και όλοι είμαστε με τον ΣΥΡΙΖΑ. Στον χώρο κυκλοφορεί πολύ προσωπική φιλοδοξία, δεν είναι κατ' ανάγκη κακή, αλλά δεν πρέπει να αντιστρατεύεται την πολιτική φιλοδοξία…Όσες γκρίνιες ακουστούν στο επόμενο διάστημα, καλά να ακουστούν, αλλά να ξέρουμε ότι ο εχθρός είναι απέξω, και είναι η κυβέρνηση Μητσοτάκη, και τα βέλη θα πρέπει να κατευθυνθούν προς τα εκεί».

► Ο Πάνος Τριγάζης, ανέφερε ότι αυτά που συμβαίνουν στον διεθνή ορίζοντα δείχνουν ότι δεν είναι όλα μαύρα. Οι εξελίξεις ευνοούν αυτό που έχουμε προτάξει, ότι χρειάζεται μία Αριστερά του 21ου αιώνα. Απευθυνόμενος προς τον Νίκο Φίλη είπε: «Σύντροφε Νίκο οι αρχές και οι αξίες δεν αρκούν. Αν πηγαίναμε με τις αρχές, θα έπρεπε να μην πούμε ποτέ στη Βόρειο Μακεδονία να αλλάξουν όνομα, οι λαοί έχουν δικαίωμα στην αυτοδιάθεση. Είπαμε σύνθετη ονομασία γιατί έπρεπε να συμβιβάσουμε τις αρχές με την πολιτική. Για το συνέδριο, δεν χρειάζεται να λέμε για διεύρυνση, το θέμα είναι πλέον η μαζικοποίηση.

► Ο Νίκος Μπίστης αναφέρθηκε στην σταδιακή επανάκαμψη μιας πιο αριστερής σοσιαλδημοκρατίας στην Ευρώπη. Σημείωσε ότι ενισχύθηκε η αριστερά που προσαρμόστηκε, ενώ εκείνη η αριστερά που συνέχισε με επιμονή στην αντισυστημική ανατροπή, όχι μόνο ηττήθηκε, αλλά αντιμετωπίζει σοβαρά υπαρξιακά προβλήματα. Σημείωσε ότι στην Ελλάδα κερδίζει έδαφος το αίτημα για κυβερνητική αλλαγή, αλλά με σοβαρότητα και σταθερότητα. Δεν μπορεί να υπάρξει ξανά ένα κύμα όπως το 2012. Στόχος είπε, πρέπει να είναι η συμμετοχή και συμμαχία των φτωχών στρωμάτων με την πολυποίκιλη μεσαία τάξη. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να αποκλείσουμε το πολιτικό κέντρο. Προειδοποίησε ότι αν δεν κάνουμε σωστές επιλογές, μπορεί αντί να έχουμε αμφίπλευρη διεύρυνση, να έχουμε αμφίπλευρες απώλειες. Υποστήριξε ότι δυστυχώς η αντισυστημικότητα, στις παρούσες συνθήκες, αποτελεί βιότοπο της ακροδεξιάς και όχι της αριστεράς. Αναφερόμενος στις εξελίξεις στο ΚΙΝΑΛ, είπε ότι το ερώτημα προς το κοινό του ΚΙΝΑΛ από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, θα πρέπει να είναι «ή με εμάς, ή με τη ΝΔ που πηγαίνει προς τα ακροδεξιά. Η τροπή που πήραν οι διαδικασίες μετά την αναγκαστική αποχώρηση της Φώφης Γεννηματά, έφερε το δίλημμα: Προοδευτική διακυβέρνηση από την κάλπη της απλής αναλογικής ή διατήρηση του αντισύριζα μετώπου και της κυβέρνησης της ΝΔ».

Δεν υπάρχουν σχόλια: