24.10.21

"Καυτός" Νοέμβρης στην Ανατολική Μεσόγειο...


Η Τουρκία απειλεί ξανά...

Μετά από ένα σχετικά ήρεμο καλοκαίρι στα ελληνοτουρκικά, η Τουρκία επέστρεψε ξανά στην πρακτική των προκλήσεων από το φθινόπωρο και από το Νοέμβριο η ένταση αναμένεται να ανέβει ξανά.

Παρά τις τουρκικές απειλές, η Κύπρος αναμένεται... να προχωρήσει κανονικά στις τις προσπάθειες γεώτρησης στο μεγαλύτερο κοίτασμα φυσικού αερίου που έχει εντοπιστεί στην κυπριακή ΑΟΖ, στα τέλη Νοεμβρίου. Στο οικόπεδο 10, νοτιοδυτικά της Κύπρου, όπου βρίσκεται το κοίτασμα “Γλαύκος”, ετοιμάζονται να μπουν τα γεωτρύπανα της αμερικανικής ExxonMobil και της Καταριανής εταιρείας πετρελαίου.

Εκτιμάται ότι το κοίτασμα Γλαύκος περιέχει από 5 έως 8 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια φυσικού αερίου. Γεγονός ακόμη πιο σημαντικό με δεδομένη την ενεργειακή κρίση και ενώ η Ευρώπη αναζητεί απεγνωσμένα νέες διόδους και πηγές φυσικού αερίου.

 Το γεγονός αυτό προκαλεί εκνευρισμό στην Τουρκία, η οποία υπενθυμίζεται ότι είχε αντιδράσει και στην παρουσία του γαλλικού ερευνητικού σκάφους Nautical Geo στο οικόπεδο 1 ανοιχτά της Λεμεσού. Η Άγκυρα μάλιστα είχε εκδώσει παράνομη NAVTEX δεσμεύοντας την περιοχή ερευνών του Nautical Geo στην κυπριακή ΑΟΖ.

Η Τουρκία είχε επίσης εκδώσει NAVTEX ισχυριζόμενη ότι η τουρκική υφαλοκρηπίδα φτάνει νοτιοανατολικά της Κρήτης όπου το γαλλικό σκάφος πραγματοποιούσε έρευνες στο πλαίσιο του East Med. Και τουρκικό πολεμικό σκάφος είχε παρενοχλήσει το Nautical Geo κατά τις έρευνες μεταξύ Κρήτης και Κάσου, γεγονός για το οποίο η ελληνική πρεσβεία στην Άγκυρα προέβη σε διάβημα διαμαρτυρίας. Διπλωματικές πηγές ανέφεραν τότε ότι το επεισόδιο σημειώθηκε 10 ναυτικά μίλια ανατολικά της Κρήτης σε μια θαλάσσια περιοχή που είναι οριοθετημένη από την ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία της 6ης Αυγούστου 2020.

Η Τουρκία είχε έτσι αμφισβητήσει εκ νέου το δικαίωμα της χώρας μας για επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια, αλλά και τη συμφωνία με την Αίγυπτο για την ΑΟΖ και ταυτόχρονα ήθελε να αποτρέψει έρευνες του Nautical Geo στο Καστελόριζο, το οποίο αποτελεί το “μήλον της έριδος” για την Άγκυρα, καθώς τα πλήρη κυριαρχικά δικαιώματα αυτού του μικρού ελληνικού νησιού εμποδίζουν την “έξοδο” της στην ανατολική Μεσόγειο.

Η Άγκυρα δεν θέλει όμως ούτε να επιτρέψει την αξιοποίηση των ενεργειακών πηγών της Κύπρου από την Κυπριακή Δημοκρατία και έτσι ο χειμώνας αναμένεται θερμός.

“Η ελληνοκυπριακή πλευρά ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει νέα γεώτρηση τον Νοέμβριο. Εάν συμβεί αυτό εμείς ως Τουρκία θα συνεχίσουμε να δίνουμε τις απαραίτητες απαντήσεις σε τέτοιες προκλήσεις προκειμένου να προστατεύσουμε τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων", είχε εξάλλου προειδοποιήσει το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, με το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών να απορρίπτει τις αβάσιμες τουρκικές αιτιάσεις.

Δεν είναι τυχαίο εν τω μεταξύ ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης την Πέμπτη και Παρασκευή έθεσε τη γεωπολιτική διάσταση του ενεργειακού ζητήματος.

“Η Ανατολική Μεσόγειος μπορεί, υπό προϋποθέσεις, να διαμορφωθεί ως μια εναλλακτική πηγή ενέργειας για την Ευρωπαϊκή Ένωση", σημείωσε ο πρωθυπουργός, καλώντας καταρχάς την ΕΕ να στραφεί στην Αίγυπτο τόσο για την προμήθεια φυσικού αερίου σε υγροποιημένη μορφή , όσο και τη μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας μέσω καλωδίου από την Αίγυπτο στην Ευρώπη μέσω της Ελλάδας. Υπενθυμίζεται ότι Κάιρο και Λευκωσία μελετούν τη μεταφορά φυσικού αερίου από το οικόπεδο 12, γνωστό ως Αφροδίτη, στην Αίγυπτο για υγροποίηση και από εκεί μεταφορά σε αυτή την πιο πρακτική από πλευράς αποθήκευσης μορφή προς Ευρώπη μέσω Ελλάδας. Υπενθυμίζεται επίσης ότι Αθήνα και Κάιρο υπέγραψαν πρόσφατα συμφωνία ηλεκτρικής διασύνδεσης, η οποία αναφέρεται και στην ΑΟΖ.

Ο κ. Μητσοτάκης ουσιαστικά μέσω του ενεργειακού “χαρτιού” καλεί φυσικά την Ευρώπη να προστατέψει την Κύπρο, που αποτελεί άλλωστε και μέλος της ΕΕ, αλλά και την Ελλάδα απέναντι στις εχθρικές διαθέσεις της Τουρκίας. Ενώ προειδοποίησε την Άγκυρα ότι “γνωρίζει τις συνέπειες”, εάν ακολουθήσει ξανά το δρόμο της προκλητικότητας.

Βίκυ Σαμαρά

news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: