20.10.21

Αμηχανία στην κυβέρνηση από την απελευθέρωση Πατέλη...


Η αποφυλάκιση του Γιώργου Πατέλη ένα χρόνο μετά την καταδίκη της εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή προκαλεί οργή στην κοινή γνώμη, καθώς πρόκειται για τον άνθρωπο που στην ουσία μετέφερε την εντολή για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα με την οδηγία “ό,τι κινείται σφάζεται”. Αλλά και καθώς ουδέποτε το... ίδιο δικαστήριο έχει επιδείξει αντίστοιχη ευαισθησία σε κρατούμενους για ελαφρύτερα αδικήματα και με πραγματικά σοβαρά προβλήματα υγείας.

Ο πολιτικός αντίκτυπος της υπόθεσης δημιουργεί αμηχανία στη Νέα Δημοκρατία, έστω και εάν δεν είναι θέμα της κυβέρνησης μία δικαστική απόφαση. Και αυτό καθώς η ΝΔ καυχάται ότι επί δικών της ημερών ξεκίνησε η δίωξη της ΧΑ και καταδικάστηκε ως εγκληματική οργάνωση. Χθες απαντώντας σε ανάρτηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα για την αποφυλάκιση Πατέλη, η ΝΔ επανέλαβε το ίδιο αυτό επιχείρημα, αλλά αυτή τη φορά επικαλέστηκε ταυτόχρονα και την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης.

Ταυτόχρονα εξαπέλυσε σφοδρή αντεπίθεση κατά του ΣΥΡΙΖΑ, παρότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν είχε κατηγορήσει στην ανάρτηση του την κυβέρνηση για την προκλητική αυτή δικαστική απόφαση. Και παρότι η ΝΔ δεν είχε αντιδράσει όταν σχολίασε σκληρά την αποφυλάκιση Πατέλη μία ημέρα νωρίτερα το ΚΚΕ.

Επρόκειτο για μία... προληπτική αντεπίθεση στο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς στο Μοσχάτο διαπίστωναν ότι η αξιωματική αντιπολίτευση επιχειρούσε να δημιουργήσει κλίμα πως η απόφαση του δικαστηρίου συνδέεται με την κατά Κουμουνδούρου πολιτική ανοχή της κυβέρνησης σε ακροδεξιές ρητορικές.

Το Μαξίμου δεν σχολίασε καθόλου την υπόθεση, με το επιχείρημα ότι δεν επιτρέπεται η κυβέρνηση να παρέμβει στη Δικαιοσύνη. Ανεπισήμως στελέχη της ΝΔ πάντως δεν έκρυβαν την έκπληξη τους για την απόφαση αποφυλάκισης Πατέλη και εκτιμούσαν ότι λογικά ο Άρειος Πάγος θα εξετάσει το ενδεχόμενο αναίρεσης.

Σημειωτέον ότι και μόνο το γεγονός ότι ο Άρειος Πάγος επανεξετάζει το ζήτημα προκάλεσε αίσθηση, καθώς ακόμη και όταν ζητείται αναίρεση η πάγια τακτική είναι να απορρίπτεται.

Υπενθυμίζεται ότι ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Βασίλης Πλιώτας έχει ζητήσει την απόφαση του Εφετείου με την οποία ανεστάλη η εκτέλεση της ποινής του καταδικασμένου για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση και απλή συνέργεια στη δολοφονία του Παύλου Φύσσα. Στόχος είναι να εξεταστεί αν χωρά το ενδεχόμενο άσκησης αναίρεσης κατά της επίμαχης απόφασης.

Υπενθυμίζεται επίσης ότι το δικαστήριο έκανε δεκτούς τους ισχυρισμούς Πατέλη, σύμφωνα με τους οποίους το παιδί του, ηλικίας 15 ετών, αντιμετωπίζει ψυχολογικά προβλήματα και για αυτό ο καταδικασμένος σε ποινή κάθειρξης 10 ετών, έπρεπε να βρεθεί εκτός φυλακής. Στον πυρηνάρχη Νίκαιας έχουν οριστεί οι όροι της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της εμφάνισης στο Αστυνομικό Τμήμα μία φορά τον μήνα μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης σε δεύτερο βαθμό...

Βίκυ Σαμαρά

news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: