22.10.21

Μίκης Θεοδωράκης: Δεν αφήνει τίποτα στην τύχη...



Μέσα από πέντε πολυσέλιδες και εξαιρετικά αναλυτικές διαθήκες, οι οποίες συντάχθηκαν σταδιακά σε ένα διάστημα έξι χρόνων, ο Μίκης Θεοδωράκης έδωσε σαφέστατες και λεπτομερείς οδηγίες σχετικά με την διαχείριση όλων όσων άφησε πίσω του φεύγοντας. Όπως αποκάλυψε... χθες το protothema.gr ο συνθέτης επισημοποίησε και οριοθέτησε, με τον δικό του τρόπο, την πολυσυζητημένη, τις τελευταίες εβδομάδες, σχέση του με τον Νίκο Κουρή – Θεοδωράκη, όρισε τους κληρονόμους και τους διαχειριστές των πνευματικών του δικαιωμάτων, έδωσε εντολή προς πάσα κατεύθυνση να μην «φυλακίζεται» το έργο του  ενώ εξέφρασε και την επιθυμία το σπίτι του, στην περιοχή της Ακρόπολης, μαζί με όλα τα υλικά υπάρχοντά του, να λειτουργήσει στο μέλλον ως μουσείο το οποίο θα διαχειρίζεται το κράτος.



 Το σπίτι του Μίκη Θεοδωράκη με θέα την Ακρόπολη που ο ίδιος επιθυμεί να γίνει μουσείο που θα το διαχειρίζεται το κράτος


Αυτό το τελευταίο, αποτέλεσε αναμφισβήτητα μια μεγάλη έκπληξη καθώς πρόκειται για ένα περιουσιακό στοιχείο μεγάλης οικονομικής, πολιτιστικής και ευρύτερης ιστορικής αξίας το οποίο ο ίδιος επέλεξε να μην παραμείνει την κατοχή των απογόνων του αλλά να δωριστεί σε ολόκληρο τον ελληνικό λαό στον οποίο εξάλλου ένιωθε πως ανήκει τόσο ο ίδιος όσο και το έργο του: «Όσον αφορά τα προσωπικά μου αντικείμενα που υπάρχουν στην οικία μου επί της οδού Επιφανούς 1, που ανήκουν σε μένα εφόσον έχουν αγοραστεί από εμένα ή έχουν δοθεί ως δώρο σε μένα και επομένως αυτά μπορώ να τα διαθέσω ορίζω λοιπόν να παραμείνουν στο σπίτι αυτό εφόσον μετατραπεί σε μουσείο, με ευθύνη των αρμόδιων υπηρεσιών του κράτους, και όχι των σημερινών ιδιοκτητών του. Διαφορετικά να παραδοθούν στην Μεγάλη Μουσική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος Λίλιαν Βουδούρη» αναφέρει χαρακτηριστικά ο ίδιος στην συμπληρωματική διαθήκη που συνέταξε τον Ιούνιο του 2017.

Στο μεταξύ το λεπτό ζήτημα της σχέσης του με τον Νίκο Κουρή – Θεοδωράκη, φρόντισε να το διαχειριστεί και στη διαθήκη του με τον διακριτικό τρόπο που το διαχειριζόταν όσο βρισκόταν εν ζωή, με συνεννόηση με τον ίδιο. Παρότι δεν αναφέρεται σε συγκεκριμένη συγγενική σχέση, τού επιτρέπει να συνεχίσει να χρησιμοποιεί το επώνυμο Θεοδωράκης, όπως ακριβώς συνέβαινε εις γνώση του τα τελευταία χρόνια, αναφέρεται σε εκείνον με ιδιαίτερα θερμά λόγια ενώ τού εξασφαλίζει τη συνέχιση της λειτουργίας του διαδικτυακού ραδιοφώνου Mikis Radio, με την δυνατότητα προβολής διαφημίσεων, απαλλάσσοντάς τον, μάλιστα, από την πληρωμή πνευματικών δικαιωμάτων για την αναπαραγωγή των έργων του.



 Ο Μίκης Θεοδωράκης με τον Νίκο Κουρή - Θεοδωράκη

«Ο διαδικτυακός ραδιοφωνικός σταθμός Mikis Radio, ξεκίνησε εδώ και περίπου δύο χρόνια με πρωτοβουλία του Νίκου Κουρή (Θεοδωράκη), όπως υπογράφει, και τον θεωρώ ως ένα από τα μεγαλύτερα δώρα που μού έχουν γίνει, εκπέμποντας τη μουσική μου, από τα λαϊκά μου τραγούδια μέχρι τις όπερες» αναφέρει ο συνθέτης στη διαθήκη του εκφράζοντας στην συνέχεια την επιθυμία του «να απαλλαγεί από την υποχρέωση καταβολής πνευματικών δικαιωμάτων ώστε να διευκολυνθεί έτσι η συνέχιση και ολοκλήρωση του έργου του». Παρακαλεί δε την οικογένειά του, τα άτομα του περιβάλλοντός του και την επί χρόνια γραμματέα του Ρένα Παρμενίδου, την οποία όρισε ως εκτελέστρια της διαθήκης του «να κάνουν ότι είναι δυνατόν για να βοηθήσουν την προσπάθεια αυτή» και καταλήγει υπογραμμίζοντας με νόημα: «εκφράζει την βεβαιότητα πως ο Νίκος Κουρής – Θεοδωράκης: «Ο Νίκος Κουρής (Θεοδωράκης) θεωρώ ότι γνωρίζει τις απόψεις και τις αρχές μου και πιστεύω ότι δεν θα θελήσει ποτέ να κάνει κάτι σε αντίθεση με αυτές».

 Η απάντηση του Νίκου Κουρή – Θεοδωράκη σε όλα τα παραπάνω ήταν άμεση, σύντομη αλλά περιεκτική: «Εγώ θα σεβαστώ τα γραφόμενα της διαθήκης, εύχομαι να σεβαστούν όλοι τις επιθυμίες του!!!! Ο Μίκης με τίμησε αφήνοντας μου την διαχείριση του έργου του μέσα από το mikisradio απαλλάσσοντας το από την υποχρέωση των Πνευματικών Δικαιωμάτων!».

Όπως εξάλλου έχει επανειλημμένα δηλώσει ο ίδιος, ποτέ δεν σκόπευε να διεκδικήσει κάτι από την περιουσία του Μίκη Θεοδωράκη ούτε επιθυμούσε να εμπλακεί σε δικαστική διαμάχη με τα παιδιά του Μαργαρίτα και Γιώργο.

Να θυμίσουμε στο σημείο αυτό πως πριν μερικές εβδομάδες η Μαργαρίτα Θεοδωράκη κατέθεσε ασφαλιστικά μέτρα εναντίον του και σύμφωνα με την σχετική προσωρινή διαταγή που εκδόθηκε τού απαγορεύτηκε, μέχρι να εκδικαστεί η υπόθεση, να χρησιμοποιεί το όνομα Μίκης Θεοδωράκης με την επίκληση ότι είναι γνήσιο τέκνο του. Ο ίδιος απάντησε την προηγούμενη Παρασκευή με ένα εξώδικο μέσω του οποίου καλεί την κόρη του συνθέτη να προσέλθει, σε προκαθορισμένη ημερομηνία και συγκεκριμένο εργαστήριο προκειμένου να υποβληθούν από κοινού σε τεστ DNA, τον μοναδικό αξιόπιστο τρόπο δηλαδή που μπορεί να αποδείξει αν πράγματι τούς ενώνουν δεσμοί αίματος.

protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: