18.10.21

Οι εκκρεμείς συντάξεις διαλύουν τον ΕΦΚΑ...


Τα χέρια ψηλά σηκώνει και επισήμως το υπουργείο Εργασίας για το μείζον θέμα των εκκρεμών συντάξεων, που ξεπερνούν και επισήμως τις 400.000. 

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του υπουργού Εργασίας Κ. Χατζηδάκη, όχι μόνο χάνεται το 2021, αλλά ούτε στο τέλος του 2022 θα έχει διευθετηθεί το θέμα. Και όλα αυτά λίγες ημέρες μετά το φιάσκο με τις συντάξεις χηρείας του ΝΑΤ που καθυστερούν, όπως αποδείχθηκε, να καταβληθούν σε 444 δικαιούχους με υπαιτιότητα του... υπουργείου και του ΕΦΚΑ.

Την ίδια ώρα ο ΕΦΚΑ απειλείται αφενός με νέο "κύμα" συνταξιοδοτήσεων που στο τέλος του χρόνου θα ξεπεράσουν τις 200.000 και αφετέρου με αποψίλωση ικανών στελεχών που σπεύδουν να συνταξιοδοτηθούν.

Οι εκκρεμότητες και τα ψέματα

Σύμφωνα με τον Κ. Χατζηδάκη, οι εκκρεμείς συντάξεις δεν προβλέπεται να καταβληθούν στους δικαιούχους τουλάχιστον μέχρι το πρώτο εξάμηνο του 2022! Ο υπουργός σημειώνει ότι επί των ημερών του παρέλαβε 155.000 εκκρεμείς κύριες συντάξεις, που τώρα έχουν γίνει 129.000. Η αλήθεια, ωστόσο, είναι ότι ο αριθμός των εκκρεμών συντάξεων αγγίζει πλέον τις 430.000 σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΕΦΚΑ (Ιούνιος 2021).

Τι δείχνουν τα στοιχεία: Οι εκκρεμείς κύριες συντάξεις είναι 130.000, οι επικουρικές 125.000, τα εφάπαξ που δεν έχουν καταβληθεί στους δικαιούχους φτάνουν τα 60.000, ενώ σε 120.000 υπολογίζει ο ΕΦΚΑ τις εκκρεμείς παράλληλες συντάξεις (δεύτερο ταμείο) που καθυστερούν να καταβληθούν στους δικαιούχους από το 2017!

Το νεότερο με βάση τις δηλώσεις του υπουργού Εργασίας, που προσπερνά την επιβάρυνση για τα δημόσια οικονομικά που προσεγγίζει τα 700 εκατ. ευρώ και αποτελεί το βασικό θέμα αντιπαράθεσης με τους θεσμούς, είναι η μετάθεση της επίλυσης του προβλήματος την επόμενη διετία.  Όταν βέβαια ο προκάτοχός του Γ. Βρούτσης δήλωνε τον Δεκέμβριο του 2020 ότι μέχρι το τέλος του 2021 θα έχει μπει τέλος στο θέμα των εκκρεμών συντάξεων, ενώ σε περίπου δύο μήνες, δηλαδή τον Δεκέμβριο του 2021, υπολόγιζε ότι το 85% των συντάξεων θα εκδίδονται ψηφιακά!

Να θυμίσουμε ότι στην τελευταία αξιολόγηση του Σεπτεμβρίου οι θεσμοί έκαναν ιδιαίτερη αναφορά στις εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης, τις καθυστερήσεις στην απονομή και το φιλόδοξο χρονοδιάγραμμα της ελληνικής πλευράς για εκκαθάριση του στοκ των ληξιπρόθεσμων αιτήσεων έως το τέλος του έτους. Μετά την αξιολόγηση αυτό το όριο μετατίθεται από τον υπουργό Εργασίας για τουλάχιστον έναν χρόνο, ενώ όσον αφορά τον σχεδιασμό του υπουργείου Εργασίας να απονέμονται τουλάχιστον 30.000 νέες συντάξεις τον μήνα, όταν σήμερα το ανώτατο όριο είναι κοντά στις 20.000, οι θεσμοί θεωρούν ότι δεν μπορεί να υπάρξει σύντομα ανάσχεση αυτής της κατάστασης.

Αδειάζει ο ΕΦΚΑ

Το θέμα των εκκρεμών συντάξεων θα επιδεινωθεί ακόμα περισσότερο, καθώς ο ΕΦΚΑ αντιμετωπίζει ήδη ένα «τσουνάμι» νέων συνταξιοδοτήσεων, την ώρα που οι εργαζόμενοι στο υπερταμείο έχουν ήδη καταθέσει 400 αιτήσεις συνταξιοδότησης!

Όπως εκτιμούν οι ειδικοί της κοινωνικής ασφάλισης, οι αιτήσεις συνταξιοδότησης φέτος θα σημειώσουν αύξηση τουλάχιστον κατά 28% και θα φτάσουν τις 200.000 - 220.000, προκαλώντας πίεση στο σύστημα αλλά και στον προϋπολογισμό του e-ΕΦΚΑ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους οι υπηρεσίες του ΕΦΚΑ, οι αιτήσεις συνταξιοδότησης των δημόσιων υπαλλήλων το 2021 αναμένεται να αυξηθούν κατά 50%. Μόνο από εργαζόμενους στον e-ΕΦΚΑ έχουν ήδη κατατεθεί 400 αιτήσεις συνταξιοδότησης, αύξηση που οφείλεται κυρίως στην πίεση που δέχονται οι υπάλληλοι.

Επίσης αναμένεται να αποχωρήσουν χιλιάδες εκπαιδευτικοί που έχουν κατοχυρώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης. Επιπλέον λόγοι που δημιουργούν το κύμα μαζικής συνταξιοδότησης είναι η ανησυχία για την κατάργηση της πρόωρης συνταξιοδότησης, καθώς και η βελτίωση των ποσοστών αναπλήρωσης που θα δώσει μπόνους στις συντάξεις όσων εργάστηκαν πάνω από 30 χρόνια.

Άρον - άρον στη σύνταξη

Ειδικότερα, χιλιάδες εκπαιδευτικοί έχουν ήδη υποβάλει τις παραιτήσεις τους από το Μάιο, όπως ορίζει ο νέος νόμος Κεραμέως, καθώς ωρίμασαν τα συνταξιοδοτικά τους δικαιώματα και συμπλήρωσαν το όριο ηλικίας.

Επιπλέον, τέθηκε σε ισχύ ύστερα από πολύμηνη καθυστέρηση ο νόμος Βρούτση, που βελτιώνει τα ποσοστά αναπλήρωσης για όσους διένυσαν ασφαλιστικό βίο άνω των 30 ετών, δηλαδή για όσους έκαναν υπομονή προσδοκώντας μεγαλύτερη σύνταξη...

Ανδρέας Πετρόπουλος

ΑΥΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: