20.10.21

Όχι Σκυλακάκη σε μέτρα αναχαίτισης της ακρίβειας...


Τα χέρια ψηλά μπροστά στο διογκούμενο κύμα της ακρίβειας σηκώνει η κυβέρνηση επιλέγοντας την πρόσδεση στο δόγμα της δημοσιονομικής ορθοδοξίας. Παράλληλα, ανάμεσα στους ενοίκους του Μαξίμου και στο οικονομικό επιτελείο παρατηρείται διάσταση απόψεων στο σκέλος των αντισταθμιστικών μέτρων.

Στη σκιά της μεγάλης συζήτησης που άνοιξε στο ευρωπαϊκό τραπέζι για την αναθεώρηση των κανόνων του Συμφώνου Σταθερότητας, ο... Θεόδωρος Σκυλακάκης εμφανίζεται κάθετα αντίθετος έναντι του αιτήματος για μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα επικαλούμενος τη διόγκωση του ελλείμματος. «Αν μπορούσα, θα το έκανα αύριο το πρωί, αλλά έχουμε έλλειμμα 7,3%» είπε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών προκαλώντας τη δυσανεξία της γαλάζιας Κ.Ο.  Ήδη από προχθές ο Νικήτας Κακλαμάνης δήλωσε με δηκτική διάθεση ότι δεν αντιλαμβάνεται τους λόγους που δεν μειώνεται ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στα καύσιμα, ενώ το βαρύ κλίμα που επικρατεί στις εκλογικές περιφέρειές τους λόγω των ανατιμήσεων μεταφέρει πλειάδα γαλάζιων βουλευτών.

Αποκλίσεις

Συν τοις άλλοις, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών επισήμανε -στρέφοντας το βλέμμα προς την Ηρώδου Αττικού- ότι ο ίδιος δεν μπορεί να εισηγηθεί έκτακτο επίδομα σε χαμηλοσυνταξιούχους και χαμηλόμισθους λόγω των υψηλών ελλειμμάτων.

Σημειώνεται ότι στις αρχές του μηνός από το πρωθυπουργικό επιτελείο υπήρχαν διαρροές για την καταβολή μερίσματος τα Χριστούγεννα σε χαμηλοσυνταξιούχους (όσους εισπράττουν κάτω από 1.000 ευρώ από κύρια και επικουρική σύνταξη), ενώ οι ίδιοι κύκλοι άνοιγαν παράθυρο στήριξης και σε άλλες κατηγορίες πολιτών. Επιπλέον, γαλάζιες πηγές επιμένουν να διατηρούν στον πάγο την προοπτική επέκτασης της αναστολής της εισφοράς αλληλεγγύης σε συνταξιούχους και σε δημόσιους υπαλλήλους το 2022, σε αντιδιαστολή με τις σχετικές προσδοκίες που καλλιεργούσαν λίγα εικοσιτετράωρα μετά την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ. Υπό αυτό το πρίσμα, κυβερνητικοί κύκλοι περιορίζονται να επισημάνουν, με δόσεις αμηχανίας, ότι το πακέτο των ελαφρύνσεων που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ θα υλοποιηθεί κανονικά προσπερνώντας τις επικρίσεις που δέχθηκε, π.χ. η κατάργηση του φόρου της γονικής παροχής για περιουσίες ως 800.000 ευρώ...

Χρεοκόπησαν τα κυβερνητικά μέτρα

«Τις τελευταίες μέρες έχει φανεί ξεκάθαρα η χρεοκοπία των μέτρων που ανακοίνωσε ο κ. Μητσοτάκης στη ΔΕΘ για να αντιμετωπίσει -υποτίθεται- το κύμα ακρίβειας» τόνισε στο Πρώτο Πρόγραμμα ο Νάσος Ηλιόπουλος. Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ. πρόταξε την ανάγκη να μειωθούν οι Ειδικοί ΖΦόροι Κατανάλωσης σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο, να υπάρξει παρέμβαση στην τιμολογιακή πολιτική της ΔΕΗ αλλά και να αυξηθεί ο κατώτατος μισθός στα 800 ευρώ. «Αυτά είναι πραγματικά μέτρα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας» επισήμανε χαρακτηριστικά, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι «αντίθετα, η κυβέρνηση της Ν.Δ. απλώς παρακολουθεί την ακρίβεια να λεηλατεί τα εισοδήματα των εργαζομένων και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων».

Καμπανάκια από τους πολίτες

Στους διαδρόμους του Μαξίμου ωστόσο υπάρχει έκδηλη ανησυχία για τα μηνύματα που εκπέμπουν οι πολίτες και δη στην ερώτηση αν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις τον χειμώνα. Το 68% των ερωτηθέντων, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Alco, απαντά «δύσκολα» και το 13% αναφέρει πως «δεν θα μπορέσει», σε αντίστιξη με το 15% των πολιτών που δηλώνει ότι θα ανταποκριθεί «εύκολα». 

Σ’ αυτό το φόντο, κυβερνητικοί κύκλοι επιχειρούν να αμβλύνουν το κοινωνικό κλίμα προαναγγέλλοντας -από το 2022- δεύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού λόγω των ευοίωνης πορείας στο σκέλος της ανάπτυξης. Οχυρώνονται δε πίσω από το μότο του Κ. Μητσοτάκη ότι «η κυβέρνηση θα εξαντλήσει την τετραετία» προκειμένου να αποσυνδέσουν τη σχετική διαρροή από εκλογικά σενάρια. Χθες, μάλιστα, η βουλευτής της Ν.Δ.  Άννα Ευθυμίου σημείωσε ότι θα ήταν επωφελές να στραφούμε στην περαιτέρω αύξηση του κατώτατου μισθού, καθώς «δεδομένου ότι υπάρχει μια γενιά εργαζόμενων που αμείβεται χαμηλά, πώς θα απορροφήσουν όλες αυτές τις αυξήσεις;».

Χαρίτσης: Απρόβλεπτες οι συνέπειες

«Αν δεν ληφθούν τώρα μέτρα κατά της ακρίβειας, οι συνέπειες θα είναι απρόβλεπτες για την ελληνική κοινωνία στο σύνολό της» προειδοποιεί ο Αλέξης Χαρίτσης. Ο τομεάρχης Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ., επικαλούμενος την απόφαση της κυβέρνησης της Ισπανίας να θέσει πλαφόν στα τιμολόγια της ενέργειας, υπογράμμισε ότι "δεν έχουμε δει τίποτα τέτοιο από την κυβέρνηση Μητσοτάκη, μολονότι η χώρα μας έχει την πιο εύθραυστη οικονομία στην Ευρωζώνη και η χονδρεμπορική τιμή στην ενέργεια για τη χώρα μας έφτασε σε νέο πανευρωπαϊκό ρεκόρ"...

ΑΥΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: