1.10.21

Δημοκρατία ή Μπουζού; Δύο σε ένα, όπως σαμπουάν...


Xρήστος Ξανθάκης

Βγαίνει, ας πούμε, ένας υπουργός και δηλώνει για την κατάσταση της χώρας:
"Θα δείτε να φεύγει η οικονομία, βζιιιιν! Τότε θα γίνονται δουλειές"!
Και κάθεσαι εσύ και το σκέφτεσαι και το επεξεργάζεσαι και καταλήγεις ότι δεν τα λέει καλά ο υπουργός και στρώνεις τον κώλο σου και γράφεις την άποψή σου με στοιχεία και... νούμερα και καταρρίπτεις τους ισχυρισμούς του υπουργού και λες από μέσα σου "καλά τα κατάφερα, θα μου δώσουν συγχαρητήρια".
Και σου δίνουν ένα εισιτήριο για τη μπουζού!

Βγαίνει, ας πούμε, ένας επιφανής λοιμωξιολόγος και λέει ότι αυτός ο καινούριος ο ιός δεν είναι τίποτα, μια γριπούλα είναι, μην αγχώνεστε και μην τα κάνετε πάνω σας.
Και κάθεσαι εσύ και το σκέφτεσαι και το επεξεργάζεσαι και καταλήγεις ότι δεν τα λέει καλά ο λοιμωξιολόγος και στρώνεις τον κώλο σου και γράφεις την άποψή σου με στοιχεία και νούμερα και καταρρίπτεις τους ισχυρισμούς του λοιμωξιολόγου και λες από μέσα σου "καλά τα κατάφερα, θα μου δώσουν συγχαρητήρια".
Και σου δίνουν ένα εισιτήριο για τη μπουζού!

Βγαίνει, ας πούμε, ένα καραβανάς και δηλώνει ότι οι γαλλικές οι φρεγάτες είναι συγκλό και θα μας δώσουν το πάνω χέρι στο Αιγαίο.
Και κάθεσαι εσύ και το σκέφτεσαι και το επεξεργάζεσαι και καταλήγεις ότι δεν τα λέει καλά ο καραβανάς και στρώνεις τον κώλο σου και γράφεις την άποψή σου κλπ. κλπ. κλπ.
Και σου δίνουν ένα εισιτήριο για τη μπουζού!

Ξέρω, ξέρω, τα διαβάζετε τα ανωτέρω και γελάτε και λέτε, από μέσα σας κι εσείς, "άντε καμιά τρολιά του Ξανθάκη θα είναι πάλι, ρε τι σατανάς είναι αυτός ο ρεπόρτερ"!
Ευχαριστώ πολύ για τη φιλοφρόνηση, αλλά δεν είναι τρολιά είναι ο νέος Ποινικός Κώδικας. Με τις φρέσκες διατάξεις του που αυστηροποιούν ένα σωρό ποινές και χαίρονται οι νοικοκυραίοι γιατί θα λιώνουν οι κακοί πίσω απ' της φυλακής τα σίδερα. Μπορεί να είναι κι έτσι, το συζητάμε κάποια στιγμή αν θέλετε. Αλλά το θέμα μας δεν είναι αυτό, το θέμα μας είναι κάποιες πονηρές, παμπόνηρες τροποποιήσεις που μοιάζουν να έχουν ως στόχο την ελευθερία του λόγου. Όση μας έχει απομείνει τέλος πάντων...

Βλέπε το στόρι με το υπό αναθεώρηση άρθρο 191 του Κώδικα, που προτείνεται να γίνει έτσι ακριβώς:
« Όποιος δημόσια ή μέσω του διαδικτύου διαδίδει ή διασπείρει με οποιονδήποτε τρόπο ψευδείς ειδήσεις που είναι ικανές να προκαλέσουν ανησυχίες ή φόβο στους πολίτες ή να κλονίσουν την εμπιστοσύνη του κοινού στην εθνική οικονομία, στην αμυντική ικανότητα της χώρας ή στη δημόσια υγεία τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον τριών μηνών και χρηματική ποινή. Εάν η πράξη τελέστηκε επανειλημμένα μέσω του τύπου ή μέσω διαδικτύου, ο υπαίτιος τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον έξι μηνών και χρηματική ποινή. Με την ίδια ποινή τιμωρείται και ο πραγματικός ιδιοκτήτης ή εκδότης του μέσου με το οποίο τελέστηκαν οι πράξεις των προηγούμενων εδαφίων».

Καταλαβαίνουμε τώρα λοιπόν πως χωράει η μπουζού μέσα στην απόλυτη αοριστία του προτεινόμενου άρθρου. Ό,τι και να γράψεις, όπως και να το γράψεις, όπου και να το γράψεις μπορεί να θεωρηθεί ότι κλονίζει αυτή την καταραμένη «εμπιστοσύνη» ή ότι «είναι ικανό» να προκαλέσει ανησυχίες ή φόβο στους πολίτες. Όπως είπε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος:

«Οι γενικόλογες εκφράσεις του άρθρου διαμορφώνουν ένα πλαίσιο-λάστιχο που χωρά τα πάντα. Απόψεις όπως “το ΝΑΤΟ υπονομεύει την αμυντική ικανότητα της χώρας” ή η “ανάδειξη ελλείψεων στα δημόσια νοσοκομεία” μπορεί να θεωρηθούν ότι κλονίζουν την εμπιστοσύνη; Πρόκειται δηλαδή για μια αντιδραστική αλλαγή, με την οποία επιχειρούν να φιμώσουν όποιον διαφωνεί με την κυρίαρχη πολιτική».

Σε απλά ελληνικά; Στο τέλος θα το έχουμε εντελώς βουλωμένο το στόμα και θα μπορούμε μόνο να κάνουμε πλακίτσα με την Σακελλαροπούλου, αποκαλώντας την Καρτουνάρα. Εκτός κι αν θεωρηθεί ότι έτσι κλονίζουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών στην «αμυντική ικανότητα της χώρας»…

newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: