25.10.21

Για την «ασυνεννοησία»...


Δεν ήταν «ασυνεννοησία». Ηταν το μήνυμα του αστυνομικού κράτους. Ενα μήνυμα ακόμη πιο έντονο μετά την επίσκεψη του υπουργού Τάκη Θεοδωρικάκου στους εφτά κρατούμενους αστυνομικούς. Ενα τόσο επικίνδυνο μήνυμα στα χέρια τού κάθε υποτιθέμενου προστάτη των πολιτών.

Μια ομάδα πάνοπλων αστυνομικών... αποφάσισε να μην της ξεφύγουν μέσα από τα χέρια της τρεις νεαροί που οδηγούσαν κλεμμένο Ι.Χ. Δεν έχει σημασία, παρά μόνο για την ευθύνη του Αρχηγείου, αν παράκουσαν ή δεν άκουσαν ή δεν κατάλαβαν τις υποτιθέμενες εντολές.

Σημασία έχει ότι αποφάσισαν να τους κυνηγήσουν μέσα στους δρόμους, να τους εγκλωβίσουν και να αδειάσουν πάνω τους τις σφαίρες τους χωρίς δισταγμό. Τις άδειασαν, ενώ ήδη γνώριζαν από την πρώτη φάση της καταδίωξης ότι οι νεαροί ήταν άοπλοι και απλώς προσπαθούσαν να ξεφύγουν.

Μπορεί σε άλλες περιπτώσεις και απέναντι σε πολυμελείς, πραγματικά επικίνδυνες ομάδες ή ένοπλες συμμορίες οι αστυνομικοί να προστατεύουν -και πολύ σωστά- πρώτα τον εαυτό τους και μετά τους ανθρώπους γύρω τους, αλλά όλα κι όλα! Να μας κοροϊδέψουν και να διαφύγουν τρεις Τσιγγάνοι ή ένας Πακιστανός ή μια πουτάνα και μάλιστα στο Πέραμα!

Και τώρα; Τώρα ένας νέος πατέρας νεκρός, ένα παιδί βαριά τραυματισμένο και ένα άλλο που ξέφυγε από τις σφαίρες και προφανώς χώθηκε κάπου τρομοκρατημένο απ' όσα έζησε. Σε τελική ανάλυση όλοι οι «γύφτοι» και ανεπιθύμητοι είναι, και κλέφτες οι περισσότεροι, και βαποράκια, και ζητιάνοι, και ξυπόλητοι.

Τι κι αν πάνε στρατό ως Ελληνες πολίτες, κι αν αυτοί μόνο -για μερικά ευρώ- μαζεύουν τα πεταμένα μας ή ξεχωρίζουν τα υλικά στις χωματερές, αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να κοστίζουν ακριβά και οι ζωές τους.

Κι αν οι αστυνομικοί έχασαν την «ψυχραιμία» τους -από τι άραγε;-, δεν θα τους καθίσουμε τώρα και στο σκαμνί. Υπάρχουν ειδικευμένα δικηγορικά γραφεία για να τους βοηθήσουν και να αποδείξουν πόσο καλοί οικογενειάρχες, πράοι και ψύχραιμοι είναι στην πραγματικότητα.

Ηταν μια νόμιμη άμυνα, έστω και αν προηγήθηκε σκληρή καταδίωξη άοπλων φυγάδων, «ανθρωποκυνηγητό» είναι ο ανατριχιαστικός όρος που πάντα περιγράφει τέτοια «περιστατικά».

Και να σκεφτεί κανείς ότι οι νεαροί θεωρήθηκαν απλώς ύποπτοι και δεν είχε προηγηθεί οποιοδήποτε «συμβάν», δηλαδή αυτόφωρη διάπραξη κάποιου αδικήματος. Ο σκληρός νόμος της τάξης και της ασφάλειας αυτής της κυβέρνησης έχει και απώλειες!...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: