27.10.21

Ποιοι θέλουν αυτή την αστυνομία;...


Αν η δουλειά της αστυνομίας είναι να μη σκοτωθεί αστυνομικός από έναν δεκαπεντάχρονο άοπλο που οδηγεί ένα κλεμμένο αυτοκίνητο, τότε στο Πέραμα έκανε πολύ καλά τη δουλειά της και πρέπει να της δώσουμε συγχαρητήρια. Οπως έκανε από την... πρώτη στιγμή ο υπουργός Ανάπτυξης Αδωνις Γεωργιάδης.

Αν ο ρόλος της σε μια σύγχρονη δημοκρατία είναι να σκοτώνει έναν νέο άνθρωπο μέσα σε ένα αυτοκίνητο το οποίο γάζωσαν με σφαίρες, θέτοντας σε κίνδυνο και τη ζωή των περαστικών –σαν να μην υπήρχε άλλος τρόπος–, αν το καθήκον της είναι να ξυλοφορτώνει διαδηλωτές σε κάθε ευκαιρία, να σπάει καταστήματα, να τρομοκρατεί γειτονιές, να προσπαθεί να εξαφανίσει τον «εσωτερικό εχθρό», τότε να της δώσουμε και εύφημο μνεία.

Αν, πάλι, τίποτα από όλα αυτά δεν ισχύει, τότε οφείλει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη να απαντήσει αν εκδηλώνουν κάποιες μονάδες της ΕΛ.ΑΣ. τάσεις αυτονόμησης και λειτουργίας εκτός των κανόνων δημοκρατικού ελέγχου και τι σκοπεύει να κάνει γι’ αυτό.

Στο Πέραμα την Παρασκευή επικράτησε ο «νόμος του σερίφη» και χθες το μεσημέρι στο κέντρο της Αθήνας, με το όργιο απρόκλητης καταστολής, η εικόνα της ΕΛ.ΑΣ. θύμιζε άγρια συμμορία σε παράκρουση. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πως δεν διασφαλίζονται βασικές αρχές του κράτους δικαίου με τέτοιες συμπεριφορές κρατικών οργάνων που πλήττουν θεμελιώδη δικαιώματα του ανθρώπου.

Υπάρχει, όμως, κάτι ακόμα πιο ανησυχητικό και από το «μπλε τείχος της σιωπής» – έτσι περιγράφουν οι Αγγλοσάξονες τον άγραφο κανόνα να μην εφαρμόζεται ο νόμος όταν οι δράστες ενός εγκλήματος είναι αστυνομικοί. Τις τελευταίες μέρες, στα ΜΜΕ, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αλλά και στην κοινωνία εξελίσσεται ένας απίστευτος κανιβαλισμός, με κάποιους να θέτουν το χυδαίο και ρατσιστικό ερώτημα: «Με την Αστυνομία ή με τους Ρομά;» ζητώντας μάλιστα «περισσότερη ελευθερία στην Αστυνομία». Ζητούν δηλαδή σφαίρες, ασυδοσία, θάνατο, νομιμοποίηση του θεσμικού ρατσισμού.

Αν οι μηχανισμοί λογοδοσίας δεν μπορούν να λειτουργήσουν αποτελεσματικά απέναντι στην παγιωμένη κουλτούρα ατιμωρησίας, αν η αστυνομία δεν τηρεί πρώτη αυτή τη νομιμότητα και κυρίως αν η κυβέρνηση δεν βάλει φραγμό σε όλα αυτά, τότε αυτές οι φωνές θα δυναμώνουν και το τέρας θα ξανασηκώσει κεφάλι...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: