23.10.21

Λίστα Πέτσα: Γύρω γύρω όλοι...



...και στη μέση ο Τασούλας...
 
Για την Τετάρτη 3 Νοεμβρίου ορίστηκε από την Διάσκεψη των Προέδρων η συζήτηση της εξεταστικής επιτροπής που έχει προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ για την Λίστα Πέτσα και την υπόθεση της Opinion Poll που αναμένεται να «περάσει» με 120 ψήφους των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Την ίδια στιγμή όμως... φαίνεται να επικρατεί «αλλαλούμ» στην Ν.Δ σχετικά με το αν θα καταθέσει αίτημα για δική της εξεταστική με θέμα τα ΜΜΕ και τις Δημοσκοπήσεις που θα περιλαμβάνει και την περίοδο της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Κώστας Τασούλας δήλωσε άγνοια για το θέμα την ίδια στιγμή που η Κ.Ο της Ν.Δ μιλά για «θεσμικές πρωτοβουλίες» και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έχει αφήσει το θέμα ανοιχτό.

Ας τα δούμε όμως αναλυτικά: Σήμερα σε μια σύντομη συνεδρίασή της η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής αποφάσισε να διεξαχθεί η συζήτηση και η ονομαστική ψηφοφορία για την εξεταστική επιτροπή την μεθεπόμενη Τετάρτη 3 Νοεμβρίου. Την απόφαση της διάσκεψης ανακοίνωσε στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες ο πρόεδρος της Βουλής, Κώστας Τασούλας. Ερωτώμενος για το ενδεχόμενο δεύτερης εξεταστικής από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας επισήμανε ότι στην διάσκεψη «επισήμως η ΝΔ δεν έθεσε θέμα».

Είπε πως «δεν ξέρω αν η ΝΔ θα φέρει πρόταση για Εξεταστική πριν από την συζήτηση της 3ης Νοεμβρίου» αν και επισήμανε πως «αν υπάρξει δεύτερη Εξεταστική, θα έχει διαφορετικό περιεχόμενο ως προς το χρόνο. Μπορεί να είναι και οι δύο. Μπορεί και τρίτη Εξεταστική, αν θέλετε». Εκτίμησε πως στην Ν.Δ "όταν δουν την άλλη Τετάρτη τι εγκρίθηκε θα δουν αν τους φτάνει. Θα το ξέρουμε μετά την 3η Νοεμβρίου" αν και επισήμανε πως «αν υπάρξει δεύτερη Εξεταστική, θα έχει διαφορετικό περιεχόμενο ως προς το χρόνο. Μπορεί να είναι και οι δύο. Μπορεί και τρίτη Εξεταστική, αν θέλετε». Εκτίμησε πως στην Ν.Δ «όταν δουν την άλλη Τετάρτη τι εγκρίθηκε θα δουν αν τους φτάνει. Θα το ξέρουμε μετά την 3η Νοεμβρίου».

ADVERTISING
Επίσης ο Κώστας Τασούλας δήλωσε ότι για την υπόθεση αυτή δεν θα χρειαστεί η συνδρομή της Επιστημονικής Επιτροπής της Βουλής προκειμένου να γνωμοδοτήσει σχετικά με την διαδικασία περιλαμβάνοντας και το ενδεχόμενο δεύτερης εξεταστικής επιτροπής. Επισήμανε ότι «δεν προέκυψε κάτι που να με μπερδέψει τόσο πολύ ώστε να αποταθώ στην Επιστημονική Υπηρεσία ώστε να μπερδευτώ ακόμη περισσότερο». Αυτά ενώ πρίν 2 ημέρες σε δηλώσεις του στα Παραπολιτικά FM o αντιπρόεδρος της Βουλής Νικήτας Κακλαμάνης είχε αναφέρει πως «η Διάσκεψη των Προέδρων θα γίνει την Παρασκευή στις 13:30 ο λόγος είναι ότι περιμένουμε και μια γνωμοδότηση σχετικά με τη διαδικασία από την επιστημονική επιτροπη της Βουλής και την Παρασκευή το μεσημέρι θα γνωρίζετε και εσείς και ποια διαδικασία θα ακολουθηθεί».

Λίγο αργότερα πάντως μέσω διαρροών από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας επισημάνθηκε πως «η Νέα Δημοκρατία θα αναλάβει κάθε θεσμική πρωτοβουλία προκειμένου να διερευνηθεί το σύνολο του διαστήματος από το 2015 έως και το 2021» σε περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ δεν δεχθεί να αλλάξει η διατύπωση της εξεταστικής επιτροπής που έχει καταθέσει. Μάλιστα σημειώνεται πως «καλούμε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος απάντησε καταφατικά ενώπιων της Βουλής στην πρόταση του πρωθυπουργού και το νεύμα του καταγράφηκε στις τηλεοπτικές κάμερες, μέχρι και τη συζήτηση της 3ης Νοεμβρίου να δεχθεί την πρότασή μας».

Ανάλογη δήλωση έκανε προ ολίγων ημερών πάντως και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου μιλώντας ευθέως για το ενδεχόμενο 2ης εξεταστικής. Όπως είχε πει πρέπει «να πάμε στη Βουλή, να τα δούμε από το 2015 μέχρι και σήμερα σε όλο του το βάθος, σε όλη τους την έκταση, χωρίς να κρύψει κανείς το οτιδήποτε και να βγάλει ο κόσμος τα συμπεράσματά του. Ο μόνος θεσμικά σοβαρός τρόπος για να γίνει αυτό, για να μην έχουμε ευτράπελα και να μην μπλέξουμε σε διαφορετικές εξεταστικές είναι, αφού συμφωνούμε, να έρθουμε στο κοινοβούλιο με ένα ενιαίο κείμενο που να περιγράφει τι ακριβώς θέλουμε να ψάξουμε, να συγκεντρώσει 300 ψήφους και να τελειώσει αυτή η ιστορία».

Θυμίζουμε πάντως ότι για το θέμα αναδιατύπωσης του αιτήματος για εξεταστική απάντησε τόσο στην Βουλή όσο και προχθές σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο Αλέξης Τσίπρας. Όπως επισήμανε αναφορικά με την εξέταση την πεπραγμένων της κυβέρνησης του 2015-2019 «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει τίποτε να φοβηθεί. Δεν έδωσε δημόσιο χρήμα». Διευκρίνισε όμως ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «κατέθεσε μια συγκεκριμένη πρόταση: Ζητάμε μια εξεταστική για την λίστα Πέτσα» μια υπόθεση για την οποία «υπάρχει δικογραφία στην Βουλή, υπάρχει έρευνα εισαγγελική». Επισήμανε πως «ο κ.Μητσοτάκης πετάει την μπάλα στην εξέδρα» και ζητά διαφορετική πρόταση «γιατί αυτή η πρόταση δίνει εντολή στην επιτροπή τι θα ερευνήσει»

Μια πιθανή εξήγηση πάντως της αντιφατικής στάσης της Νέας Δημοκρατίας είναι το κοινοβουλευτικό παράδοξο που θα υπάρξει σε περίπτωση που κατατεθεί αίτημα για 2η εξεταστική επιτροπή: Θα υπάρχουν δύο επιτροπές της Βουλής στις οποίες θα έχει πλειοψηφία η Ν.Δ που θα συνεδριάζουν με παρεμφερές αντικείμενο. Θυμίζουμε ότι με βάση την συνταγματική πρόβλεψη η πρόταση εξεταστικής που ψηφίζεται από την αντιπολίτευση με 120 βουλευτές συγκροτείται κατ’ αναλογία των κοινοβουλευτικών κομμάτων. Έτσι αν η κυβέρνηση ήθελε απλά την χρονική δεύρυνση της έρευνας και στο 2015 θα μπορούσε απλά να το επιτύχει μετά την συγκρότηση της επιτροπής που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ αξιοποιώντας την πλειοψήφία της. Άλλωστε κανένα κόμμα της αντιπολίτευσης δεν έχει αντίρρηση να υπάρξει χρονική διεύρυνση.

ΣΥΡΙΖΑ: Η εξεταστική για τη λίστα Πέτσα θα γίνει είτε με τη ΝΔ είτε όχι

Στόχος της ΝΔ είναι να μη συζητηθούν οι κυβερνητικές ευθύνες για τις λίστες Πέτσα επισημαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ απαντώντας στις «γαλάζιες διαρροές», σχετικά με το αίτημα εξεταστικής που έχει καταθέσει και θα συζητηθεί στην Βουλή την Τετάρτη 3 Νοεμβρίου.

Όπως επισημαίνεται: «Ο κ. Μητσοτάκης θέλει να κρύψει τις ευθύνες του για τις λίστες Πέτσα πίσω από «ουδέτερες διατυπώσεις». Η Εξεταστική Επιτροπή θα στηθεί είτε ψηφίσει η ΝΔ είτε όχι».

Τονίζεται επίσης ότι «δεδομένου λοιπόν ότι η ΝΔ θα έχει την πλειοψηφία στην Επιτροπή και ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ξεκαθαρίσει ότι μετά τη σύστασή της αποδέχεται οποιαδήποτε πρόταση για χρονική διεύρυνση, τι είναι αυτό που φοβίζει τον κ. Μητσοτάκη και προσπαθεί να δραπετεύσει; Μήπως ότι η υπόθεση Κουρτς είναι παιδική χαρά μπροστά στα αίσχη που έχουν κάνει ο ίδιος και οι στενοί του συνεργάτες με τις υπογραφές τους;».

«Το ερώτημα λοιπόν είναι απλό: Θα σεβαστούν τη διαδικασία που προβλέπει το άρθρο 68  παρ. 2 του νέου Συντάγματος που και οι ίδιοι ψήφισαν ή από τον πανικό τους θα ευτελίσουν και το Σύνταγμα και το Κοινοβούλιο;» καταλήγει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Γεράσιμος Λιβιτσάνος

news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: