20.10.21

«Νέα Αλλαγή»: Με συνθηματολογία του '81 κατεβαίνει ο Γιώργος Παπανδρέου...


...στις εκλογές του ΚΙΝΑΛ.
 Οι επόμενες κινήσεις του...
Έκανε το βήμα ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, ανακοινώνοντας με μαγνητοσκοπημένο μήνυμα την υποψηφιότητά του για την ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής, μετά από την απόσυρση της Φώφης Γεννηματά, η οποια δίνει μάχη με τον καρκίνο στον «Ευαγγελισμό». 

Στην ολιγόλογη δήλωσή του, ο Παπανδρέου  χρησιμοποίησε... το σύνθημα «Νέα Αλλαγή» - παραπέμποντας για άλλη μία φορά στο 1981 και την ιστορική νίκη του ΠΑΣΟΚ,  ενώ επιχείρησε να απευθυνθεί και στους ψηφοφόρους που το εγκατέλειψαν μετά από τα Μνημόνια, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι η «η Δημοκρατική Προοδευτική Παράταξη χρειάζεται να γίνει ξανά μεγάλη», προσθέτοντας ότι θα συμβάλει με όλες του τις δυνάμεις «να ξαναγίνει η παράταξη μας μεγάλη και ισχυρή», αλλά και «πρωταγωνιστής των εξελίξεων». 

Μίλησε για την διαμόρφωση «μίας προοδευτικής πρότασης διακυβέρνησης» - ωστόσο χαρακτήρισε το ΚΙΝ.ΑΛ «καταλύτη» για μία τέτοια εξέλιξη , πράγμα που υπονοεί ότι η σχετική πρόταση θα απευθυνθεί και σε άλλες δυνάμεις. 

Στελέχη που πρόσκεινται στον Γιώργο Παπανδρέου  ανέφεραν μετά από την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του ότι ο πρώην πρωθυπουργός στέκεται απέναντι και στη Νέα Δημοκρατία και στον ΣΥΡΙΖΑ - ενώ έσπευδαν να τονίσουν ότι η «προοδευτική διακυβέρνηση» έχει ως προϋπόθεση την διεύρυνση της απήχησης της «δημοκρατικής παράταξης». 

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Παπανδρέου δεν έκανε την παραμικρή αναφορά στο ΠΑΣΟΚ στην δήλωση με την οποία ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του, έχοντας φροντίσει ωστόσο να επιλέξει ως χώρο το Ίδρυμα Παπανδρέου - που παραπέμπει στο άλλοτε κραταιό κόμμα της μεταπολίτευσης. 


Η πρόσκληση στους στενούς συνεργάτες για το Ίδρυμα Παπανδρέου

Ο πρώην πρωθυπουργός είχε λάβει τις τελευταίες ώρες τις αποφάσεις του - για τις οποίες ενημέρωσε τηλεφωνικά την Φώφη Γεννηματά , η οποία, σύμφωνα με την Χαριλάου Τρικούπη,  του ευχήθηκε «καλή επιτυχία, όπως και σε όλους τους υποψηφίους», παραμένοντας σταθεή στην απόφασή της να μην εμπλακεί στην εσωκομματικη μάχη , σε μία στιγμή που δίνει μάχη με τον καρκίνο. 

Νωρίτερα, το Γραφείο του ενημέρωσε κάποιους στενούς του συνεργάτες - όπως οι  Πέτρος Λάμπρου, Δημήτρης Ρέππας, Μιχάλης Καρχιμάκης, Φίλιππος Σαχινίδης, Γιώργος Πεταλωτής, Αφροδίτη Παπαθανάση, Θανάσης Παπαγεωργίου, Τόνια Αντωνίου, όπως και ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος, να παραβρεθούν στο Ίδρυμα Παπανδρέου, όπου βιντεοσκοπήθηκε η δήλωσή του από το συνεργείο της ΕΡΤ. 

Η σύσκεψη που είχε προαναγγελθεί, πραγματοποιήθηκε τελικά μετά από την ανακοίνωση της υποψηφιότητας , εντός του Ιδρύματος. Όπως είναι γνωστό, ο Παπανδρέου έχει συγκεντρώσει δεκάδες υπογραφές από την Κεντρική Επιτροπή , έχοντας ήδη ξεπεράσει το όριο των 45 μελών που απαιτούνται από το καταστατικό του ΚΙΝ.ΑΛ, ώστε να είναι κάποιος υποψήφιος για την ηγεσία του κόμματος. 

Ωστόσο, από το πρωί θα επαναληφθεί η συλλογή υπογραφών από μέλη της Κεντρικής Επιτροπής για την υποψηφιότητά του -  ενώ υπάρχει πρόταση για το άνοιγμα πλατφόρμας, στην οποία θα μπορούν να υπογράψουν όποιοι πολίτες το επιθυμούν. 

Ο Γιώργος Παπανδρέου σκοπεύει να επικοινωνήσει με τους πρώην προέδρους του ΠΑΣΟΚ Κώστα Σημίτη και Βαγγέλη Βενιζέλο, προκειμένου να τους ενημερώσει για την υποψηφιότητά του, ενώ ενδέχεται να έχει νέα επικοινωνία με τους άλλους υποψηφίους. 

Σε κάθε περίπτωση, παραμένει ανοικτό το ενδεχόμενο απόσυρσης υποψηφίων - παρότι, όπως είναι γνωστό, όλοι έχουν ανακοινώσει ότι προχωρούν κανονικά στην προεκλογική τους εκστρατεία , ανεξαρτήτως του τι θα έπρατε ο Γιώργος Παπανδρέου. Ωστόσο, ο Βασίλης Κεγκέρογλου έχει δηλώσει ότι μία υποψηφιότητα Παπανδρέου θα άλλαζε τα δεδομένα , ενώ Χάρης Καστανίδης και Παύλος Γερουλάνος( ο οποίος εκτιμάται ότι ως το πρωί της Πέμπτης θα έχει ολοκληρώσει την συλλογή των απαραίτητων υπογραφών) έχουν διατελέσει στενοί συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού. 

protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: