27.10.21

Πωλητήριο για 1,5 εκατ. ευρώ...


...στο ρετιρέ του μεγάλου λογοτέχνη Ηλία Βενέζη στο Κολωνάκι...

Προς πώληση τίθεται το ακίνητο ενός εκ των πιο σπουδαίων συγγραφέων της χώρας, του λογοτέχνη Ηλία Βενέζη.

Πρόκειται για διαμέρισμα στο ρετιρέ πολυκατοικίας, εμβαδού 155 τμ στη περιοχή του Κολωνακίου, το οποίο αποτελούσε για χρόνια μόνιμη κατοικία του Ηλία Βενέζη, του... Έλληνα πεζογράφου, από τους σημαντικότερους της λογοτεχνικής γενιάς του 1930. Του ανθρώπου που αναγνωρίστηκε απ’ όλο τον πνευματικό κόσμο και τιμήθηκε με το Α' κρατικό βραβείο λογοτεχνίας και τον Έπαινο της Ακαδημίας Αθηνών. Μάλιστα το γραφείο του στο ρετιρέ του Κολωνακίου, σύμφωνα με την περιγραφή που δίνει το μεσιτικό γραφείο της Epsilon Team, παραμένει όπως το άφησε, με τα προσωπικά του αντικείμενα, τις βραβεύσεις, και τα βιβλία του.




Το διαμέρισμα αποτελείται από άνετο χολ εισόδου, μεγάλο ενιαίο χώρο καθιστικού-τραπεζαρίας, γραφείο με μαρμάρινο τζάκι και μεγάλη μπαλκονόπορτα που βγάζει σε πολύ φαρδιά βεράντα με θέα από τον Λυκαβηττό μέχρι τον Υμηττό. Σε αυτή την φαρδιά βεράντα ο Ηλίας Βενέζης εμπνεύστηκε μερικά από τα μεγαλύτερα συγγραφικά του έργα. Σύμφωνα με την αγγελία του μεσιτικού γραφείου, το τίμημα για την αγορά του διαμερίσματος ανέρχεται στο διόλου ευκαταφρόνητο ποσό του 1.5 εκατ. ευρώ.

Από το 1946 χρονολογείται και η πρώτη μετάφραση βιβλίων του στο εξωτερικό, σε πολλές γλώσσες, που είχαν μεγάλη απήχηση. Εκτός από τα τρία μείζονα έργα του, για τα οποία κατέχει περίοπτη θέση στο σώμα της ελληνικής λογοτεχνίας, ο Ηλίας Βενέζης δημοσίευσε συλλογές διηγημάτων, μυθιστορήματα, ταξιδιωτικές εντυπώσεις και ιστορικά έργα. Το 1958 συμμετείχε στο «Μυθιστόρημα των 4», που δημοσιεύτηκε σε συνέχειες στην εφημερίδα «Ακρόπολις» και το οποίο έγραψαν κατά σειρά ο Στρατής Μυριβίλης ο Μ. Καραγάτσης, ο Άγγελος Τερζάκης και ο ίδιος.

Το 1948, εν μέσω Εμφυλίου Πολέμου, συμμετείχε στην ίδρυση της αντικομουνιστικής Εθνικής Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών και τον επόμενο χρόνο με πρόσκληση του Αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών περιόδευσε επί εξάμηνο στις ΗΠΑ, όπου έδωσε διαλέξεις και συνεντεύξεις.

Κατά τη μεταπολεμική περίοδο συνεργάστηκε για πολλά χρόνια (1954-1970) με το Εθνικό Ίδρυμα Ραδιοφωνίας (ΕΙΡ) σε εκπομπές λόγου, ενώ υπήρξε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Εθνικού Θεάτρου, της Λυρικής Σκηνής, της Κοινότητας Ευρωπαίων Συγγραφέων, της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης και ιδρυτικό μέλος της λογοτεχνικής «Ομάδας των 12».

Τον Ιανουάριο του 1957 η Ακαδημία Αθηνών εξέλεξε τον Ηλία Βενέζη τακτικό μέλος της στην τάξη των Γραμμάτων και Καλών Τεχνών και το 1959 του απενεμήθη ο Ταξιάρχης του Τάγματος Γεωργίου Α. Ο Ηλίας Βενέζης πέθανε στις 3 Αυγούστου 1973, καταβεβλημένος από τον καρκίνο του λάρυγγα, με τον οποίο είχε διαγνωστεί πριν από δύο χρόνια...

protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: