1.10.21

Το μυστικό δείπνο των 12 με στόχο ένα ήρεμο Συνέδριο...


Εσωτερικές διεργασίες συντελούνται στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με αντικείμενο τον χρόνο του Συνεδρίου αλλά και τις προϋποθέσεις υπό τις οποίες θα οδηγηθεί το κόμμα σ’ αυτό.

Είναι σαφές πως η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία επιθυμεί την διεξαγωγή ενός συνεδρίου “προωθητικού” και κυρίως “ενωτικού”, ενός συνεδρίου που δεν θα... μονοπωλήσει την επικαιρότητα για τις μάχες μηχανισμών και τις αντιπαραθέσεις μεταξύ στελεχών κι επιμέρους ομάδων και τάσεων.

Σε μία χρονική συγκυρία που το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης βρίσκεται σε τροχιά ανάκαμψης κι η κυβέρνηση εμφανίζει πλέον σαφή σημάδια φθοράς (το καταδεικνύουν όλα τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των δημοσκοπήσεων) η Κουμουνδούρου εμφανίζεται να μην επιθυμεί να ρισκάρει την διενέργεια ενός συνεδρίου που δεν θα καταφέρει να συσπειρώσει το κόμμα και τα στελέχη του αλλά θα δημιουργήσει εσωστρέφεια. 

Ο χρόνος φαίνεται πως αποτελεί ένα κομβικό στοιχείο για τις οριστικές αποφάσεις που θα λάβει ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία. Οι περισσότερες εσωκομματικές πλευρές φαίνεται να συμφωνούν πως εάν αποφασιστεί το Συνέδριο -το οποίο είχε προγραμματιστεί για το Μάιο του 2020 αλλά αναβλήθηκε λόγω πανδημίας- αυτό θα πρέπει να γίνει εντός του 2021 και για την ακρίβεια τον ερχόμενο Δεκέμβριο. 

“Υπάρχει χρόνος να το προετοιμάσουμε θα πρέπει να συνεδριάσουν κι οι οργανώσεις του κόμματος για την ανάδειξη συνέδρων” λένε κορυφαία στελέχη του κόμματος. Από την άλλη, για τους περισσότερους και με δεδομένο ότι τόσο ο Αλέξης Τσίπρας όσο και οι επιτελείς του εμφανίζονται να εκτιμούν ότι από την άνοιξη του 2022 κι έπειτα είναι απολύτως ανοιχτό το ενδεχόμενο μίας πρόωρης εκλογικής αναμέτρησης θεωρείται ιδιαίτερα δύσκολο το συνέδριο να προγραμματιστεί για τον Ιανουάριο ή τον Φεβρουάριο και το κόμμα να ασχολείται με τα εσωτερικά του κι όχι με τις πολιτικές εξελίξεις. 

Υπάρχουν βεβαίως στελέχη που θεωρούν ότι το Συνέδριο θα ήταν καλό να αποφευχθεί και να πραγματοποιηθεί μετά τις εθνικές εκλογές, όποτε κι αν αυτές γίνουν. Ως εκ τούτου τις μεγαλύτερες πιθανότητες συγκεντρώνει το σενάριο, εάν τελικώς οριστικοποιηθεί η διενέργεια συνεδρίου αυτό να γίνει τον Δεκέμβριο.

Όλα αυτά σύμφωνα με κομματικές πηγές θα συζητηθούν το επόμενο διάστημα σε συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία. Κατά τις πληροφορίες επίσης ο γραμματέας του κόμματος έχει αναλάβει την σύνταξη μίας τεχνικοπολιτικής εισήγησης και προς το όργανο και προς τις οργανώσεις εφόσον αυτή εγκριθεί από το Πολιτικό Συμβούλιο κι εφόσον αποφασιστούν και ο λεπτομέρειες του συνεδρίου: Χρόνος, τρόπος διεξαγωγής, ( δια ζώσης, ηλεκτρονικά) αριθμός συνέδρων, ποσοστώσεις.

Η Κουμουνδούρου επιβεβαίωσε χθες πως λίγες μέρες μετά τη ΔΕΘ και για την ακρίβεια την προηγούμενη εβδομάδα έγινε μία πρώτη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με κεντρικά στελέχη του κόμματος στο σπίτι του Αλέκου Φλαμπουράρη. Η συνάντηση ήταν κυρίως διερευνητική ως προς το κλίμα και τις προθέσεις των κορυφαίων στελεχών και των επικεφαλής των τάσεων. Ο ίδιος φέρεται να κατέθεσε την επιθυμία του για ένα “ενωτικό συνέδριο” που θα συσπειρώσει και την κομματική βάση και δεν θα παρεκτρέψει τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ από τον μεγάλο στόχο του, που δεν είναι άλλος από την αλλαγή σελίδας στα πολιτικά πράγματα της χώρας. 

Κατά τις πηγές του κόμματος η συνάντηση έγινε σε συντροφικό κλίμα και όλοι συμφώνησαν πως η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη εμφανίζει ρωγμές και σημαντικές φθορές στην εικόνα της. Στην συνάντηση κλήθηκαν 11 κορυφαίοι μαζί με τον Αλέξη Τσίπρα 12: Δημήτρης Βίτσας, Πάνος Σκουρλέτης, Γιάννης Ραγκούσης, Πάνος Ρήγας, Νίκος Παππάς, Χρήστος Σπίρτζης, Αλέκος Φλαμπουράρης, Όλγα Γεροβασίλη, Νίκος Βούτσης, Ευκλείδης Τσακαλώτος και Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ενδεχομένως να υπήρξε και μία ακόμη αναλόγου περιεχομένου συνάντηση σε πιο κλειστό και περιορισμένο αριθμό στελεχών...

Βούλα Κεχαγιά

ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: