20.9.21

«Πόλεμος» για το efood με πυρά κατά Χατζηδάκη...


Η κοινωνική θύελλα κατά της efood, που επιχείρησε να εκβιάσει τους διανομείς της προκειμένου να αποδεχθούν τη μετατροπή τους σε freelancers, προκαλεί και πολιτική αντιπαράθεση, με την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας να υπερασπίζεται τον εργασιακό νόμο Χατζηδάκη, τον οποίο καταγγέλλει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Η κυβέρνηση επιμένει λοιπόν στην εφαρμογή της ισχύουσας νομοθεσίας, καθώς άλλωστε ο... ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης “είχε πάρει πάνω του” το εργασιακό νομοσχέδιο και είχε υποστηρίξει μάλιστα ότι ειδικά οι εργαζόμενοι στα delivery θα είχαν περισσότερα δικαιώματα.

Ο σημερινός πρωθυπουργός σημειωτέον ότι ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε απευθυνθεί ιδίως στους ντελιβεράδες, κάνοντας λόγο για απαράδεκτη πραγματικότητα στον ιδιωτικό τομέα, αλλά υποστηρίζοντας ότι αυτό θα λυνόταν με καλύτερη σχέση συνεργασίας εργαζόμενων εργοδοτών.

Η θεωρία της κυβέρνησης γενικότερα πρεσβεύει ότι εργαζόμενος και εργοδότης μπορούν να διαπραγματευτούν επί ίσοις όροις για τις συνθήκες εργασίας. Η αντιπολίτευση με αφορμή την υπόθεση efood καταγγέλλει αντιθέτως ότι τώρα φαίνονται οι επιπτώσεις του εργασιακού νομοσχεδίου, με τον Αλέξη Τσίπρα να κάνει λόγο από τη ΔΕΘ για “άθλιο νόμο Μητσοτάκη”, το ΚΙΝΑΛ να ζητά την αλλαγή της νομοθεσίας για τα ντελίβερι, το ΚΚΕ να μιλά για έκτρωμα και αντεργατικό τερατούργημα και το ΜεΡΑ25 για εργασιακή δυστοπία.

Το παρατηρητήριο fake news της ΝΔ εξαρχής υιοθέτησε τον όρο που είχε χρησιμοποιήσει και η ίδια η efood όταν ξεκίνησε η χιονοστιβάδα αντιδράσεων, περί “εσφαλμένης επικοινωνίας”, και επικαλέστηκε ότι τέτοιου είδους εταιρείες δουλεύουν εδώ και χρόνια στη χώρα μας με συμβάσεις παροχής υπηρεσιών, οι οποίες προϋπήρχαν του νόμου Χατζηδάκη και υπογράφονταν, όπως τόνισε το κυβερνών κόμμα, μαζικά επί ΣΥΡΙΖΑ.

Η ΝΔ και το υπουργείο Εργασίας υποστηρίζουν μάλιστα ότι όχι μόνο η συγκεκριμένη υπόθεση δεν έχει καμία σχέση με το νόμο Χατζηδάκη, αλλά με αυτόν ενισχύθηκαν τα δικαιώματα των εργαζόμενων στις συνεργατικές πλατφόρμες, καθώς εισήγαγε όπως αναφέρουν το συνδικαλισμό για τους freelancers και επέβαλλε συγκεκριμένες υποχρεώσεις για την κάλυψη του εξοπλισμού τους.

Το υπουργείο Εργασίας δε ανακοίνωσε ότι κλιμάκια του ΣΕΠΕ διενεργούν από το Σάββατο εντατικούς ελέγχους στις επιχειρήσεις του κλάδου διανομών (delivery) για την τήρηση της νομοθεσίας, στο κέντρο της Αθήνας και άλλες περιοχές του λεκανοπεδίου, και πως οι έλεγχοι θα συνεχιστούν δε σε όλη τη χώρα. Επιμένει δε ότι με το νόμο Χατζηδάκη ενισχύθηκαν τα δικαιώματα των εργαζόμενων στις διανομές και τονίζει:

“Οι εργαζόμενοι πρέπει να γνωρίζουν ότι από καμία ρύθμιση οποιουδήποτε νόμου, πολύ περισσότερο του ν. 4808/2021, δεν προκύπτει δικαίωμα των εργοδοτών να μετατρέπουν μονομερώς και εκβιαστικά τις συμβάσεις μισθωτής εργασίας σε ψευδεπίγραφες συμβάσεις παροχής ανεξάρτητων υπηρεσιών.”

Εν τω μεταξύ η εταιρεία efood είχε ήδη αναγκαστεί μετά τα περί “λανθασμένης επικοινωνίας” και ενώ χιλιάδες χρήστες διέγραφαν τους λογαριασμούς τους στην πλατφόρμα και την αξιολογούσαν αρνητικά, να κάνει πίσω, προσφέροντας στους διανομείς πλέον την επιλογή να παραμείνουν μισθωτοί ή να γίνουν freelancers.

Στη συνέχεια, σε έντονο ύφος απάντησε στη συνέντευξη τύπου του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στη ΔΕΘ ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης, ο οποίος έκανε λόγο για “αθέμιτη πρακτική” και συνέχισε να επιμένει ότι ο νόμος 4808/21 εξόπλισε τους εργαζόμενους στα ντελίβερι με πρόσθετα δικαιώματα απέναντι σε “αυθαιρεσίες της εργοδοσίας”.

Όσον αφορά στη δήλωση Τσίπρα πως στις αλυσίδες ντελίβερι θα έπρεπε να υπάρχουν μόνο μισθωτοί και όχι και απασχολούμενοι με σύμβαση παροχής υπηρεσιών, στα πρότυπα της Ισπανίας, η απάντηση του υπουργου Εργασίας είναι πως το μοντέλο αυτό της σύμβασης παροχής υπηρεσιών εφαρμοζόταν και επί ΣΥΡΙΖΑ και εφαρμόζεται και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Επομένως είναι σαφές ότι η κυβέρνηση δεν εξετάζει το ενδεχόμενο να αλλάξει η νομοθεσία για τους εργαζόμενους στα ντελίβερι, οι οποίοι ήδη δίνουν ραντεβού στο δρόμο με απεργίες και πορείες.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα δε για την κυβέρνηση δεν είναι οι καταγγελίες της αντιπολίτευσης, αλλά το γεγονός ότι η απόφαση της εταιρείας άλλαξε χάρη στις αντιδράσεις εργαζομένων και πολιτών και οι έλεγχοι του ΣΕΠΕ ήρθαν στη συνέχεια. Το επιχείρημα δε ότι την ίδια “αντεργατική” νομοθεσία εφάρμοζε και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν απαντά στο ερώτημα εάν τελικά ο νόμος Χατζηδάκη προστατεύει τους εργαζόμενους ή τους αφήνει έκθετους σε αυθαιρεσίες των εργοδοτών...

Βίκυ Σαμαρά

news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: