18.9.21

Πεντάγωνο: Κυνική παραδοχή για επίθεση drone στην Καμπούλ με νεκρά παιδιά...



Ήταν 29 Αυγούστου κι ενώ το χάος στην πρωτεύουσα του Αφγανιστάν ήταν σε πλήρη εξέλιξη, κυκλοφόρησε η είδηση πως μια ρουκέτα έπεσε σε κατοικημένη περιοχή, σκοτώνοντας πολίτες, ανάμεσά τους και παιδιά. Τότε οι... Αμερικανικές δυνάμεις ασφαλείας έσπευσαν να ανακοινώσουν ότι έκαναν επιτυχημένη επίθεση με drones κατά βομβιστών αυτοκτονίας που στόχευαν το αεροδρόμιο της Καμπούλ.

Χρειάστηκε να περάσουν είκοσι ημέρες για να ανατραπούν όλα και το Πεντάγωνο να ανακοινώσει, με «κροκοδείλια δάκρυα», ότι έκανε ένα «τεράστιο λάθος» χτυπώντας με μη επανδρωμένο σκάφος πολίτες, σκοτώνοντας δέκα ανθρώπους, ανάμεσά τους επτά παιδιά.

Σήμερα, ο στρατηγός Φρανκ Μακ Κένζι ομολόγησε «την στιγμή της επίθεσης ήμουν σίγουρος ότι το χτύπημα είχε αποτρέψει άμεση απειλή στις δυνάμεις μας στο αεροδρόμιο. Η έρευνά μας, τώρα, έφθασε στο συμπέρασμα ότι ήταν ένα τραγικό λάθος».


Πρόσθεσε ότι, πλέον, θεωρεί απίθανο εκείνοι που σκοτώθηκαν να ήταν μέλη του Ισλαμικού Κράτους ή να αποτελούσαν απειλή για τις αμερικανικές δυνάμεις, ενώ επισήμανε ότι το Πεντάγωνο ετοιμάζεται να δώσει αποζημιώσεις για τους θανάτους.

Εκείνη την ημέρα, σχεδόν αμέσως μετά το χτύπημα, είχαν αρχίσει να πυκνώνουν οι αναφορές ότι η αεροπορική επιδρομή σκότωσε πολίτες και παιδιά, με τον εκπρόσωπο των Ταλιμπάν να δηλώνει πως από την επίθεση είχαν σκοτωθεί επτά άτομα. 

Σημειώνεται ότι από την προηγούμενη εβδομάδα αμερικανικά μέσα είχαν παρουσιάσει ρεπορτάζ για λανθασμένη επίθεση του στρατού, όμως σήμερα ήρθε η κυνική παραδοχή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: