18.9.21

Θα μπορέσει ο Τσίπρας να γυρίσει το παιχνίδι;...


Ο Αλέξης Τσίπρας μιλάει σήμερα στη ΔΕΘ σε μια ιδιαίτερη στιγμή των πολιτικών εξελίξεων. Είναι η πρώτη φορά από τον Ιούλιο του 2019 που καταγράφεται μια σημαντική δημοσκοπική πτώση της Νέας Δημοκρατίας. Η αδυναμία... αντιμετώπισης των πυρκαγιών, ο εκτροχιασμός του εμβολιαστικού προγράμματος, και το φιάσκο του ανασχηματισμού έχουν πλήξει την κυβέρνηση κι έχουν οδηγήσει στην απώλεια του «διαχειριστικού πλεονεκτήματος» που είχε κατακτήσει η Νέα Δημοκρατία έναντι του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο συσχετισμός

Η υποχώρηση της Νέας Δημοκρατίας δεν σημαίνει ότι δεν θα κέρδιζε καθαρά τις εκλογές αν αυτές γίνονταν τώρα. Ωστόσο, για το κυβερνών κόμμα απομακρύνεται όλο και περισσότερο η προοπτική της αυτοδυναμίας, κάτι που περιορίζει τις πολιτικές επιλογές του πρωθυπουργού. Τα πράγματα γίνονται ακόμα πιο δύσκολα από την γενική εικόνα που παρουσιάζει η κυβέρνηση. Κάθε λίγο προκύπτουν από το πουθενά προβλήματα όπως η αθλιότητα Μπογδάνου, τα οποία δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν με ταχύτητα και αποτελεσματικότητα, όπως συνέβαινε πριν λίγους μήνες. Κατά συνέπεια, πρέπει να αναμένεται συνέχιση της φθοράς.

Η ανατροπή

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανεβαίνει λοιπόν στη ΔΕΘ σε μια στιγμή που τα πράγματα είναι πιο ευνοϊκά για το κόμμα του. Εντούτοις, οι δυσχέρειες της αξιωματικής αντιπολίτευσης συνεχίζονται. Τα κέρδη που αποκομίζει ο ΣΥΡΙΖΑ αποτελούν μικρό μέρος των απωλειών της ΝΔ. Δεδομένης της πτώσης της ΝΔ, βρισκόμαστε σε ένα σημείο όπου εναπόκειται στον Αλέξη Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ να κάνουν τις αναγκαίες κινήσεις για να ανατραπεί ο συσχετισμός και να γυρίσει το παιχνίδι.
Τα στοιχήματα
Ο Αλέξης Τσίπρας καλείται να καλύψει το χαμένο έδαφος μιας διετίας κατά τη διάρκεια της οποίας λίγες επιλογές του αποδείχτηκαν προσοδοφόρες πολιτικά. Έχω την αίσθηση ότι ο κ. Τσίπρας καλείται τώρα να κερδίσει τέσσερα μείζονα στοιχήματα.

Πρώτον, πρέπει να αποδείξει ότι διαθέτει μια συνεκτική προγραμματική πρόταση, η οποία συνιστά εναλλακτική στην πολιτική Μητσοτάκη (επομένως πρέπει να είναι ουσιωδώς διαφορετική) και η οποία μπορεί να ακουστεί πειστική στους πολίτες πέραν του σταθερού ακροατηρίου του ΣΥΡΙΖΑ (επομένως πρέπει να είναι εύληπτα κωδικοποιημένη).

Δεύτερον, ο κ. Τσίπρας πρέπει να πάρει με πειστικό τρόπο αποστάσεις από τα κακώς κείμενα της διακυβέρνησή του, δείχνοντας ότι έχει εισακούσει το μήνυμα των εκλογέων το 2019.

Τρίτον, πρέπει να περιορίσει αποφασιστικά ένα ρεύμα κραυγαλέου λαϊκισμού στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο είναι απωθητικό και λειτουργεί συσπειρωτικά για το αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο.

Τέταρτον, πρέπει ο ίδιος ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ να οικοδομήσει το προφίλ ενός «νέου Τσίπρα». Ενός «Τσίπρα» που έχει μάθει από τα λάθη του (κυρίως σε ό,τι αφορά την αξιοπιστία του) και το εννοεί όταν μιλάει για νέα αρχή.

Θα μπορέσει να κερδίσει αυτά τα τέσσερα στοιχήματα ο κ. Τσίπρα; Θα το μάθουμε στο προσεχές μέλλον. Κάποιες πρώτες ενδείξεις θα έχουμε από την ομιλία και τη συνέντευξη Τύπου στη ΔΕΘ. Το σίγουρο είναι ότι αν ο Αλέξης Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κινηθούν με αποτελεσματικό τρόπο, η φθορά της ΝΔ δεν θα μεταφραστεί σε ανατροπή του συσχετισμού.

Γιάννης Αλμπάνης

news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: