17.9.21

Τσιόδρας: Η νόσος θα μας απασχολεί για χρόνια...



Σε ξεκάθαρες διαπιστώσεις αλλά και σε δυσάρεστες εκτιμήσεις προχώρησε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόρδας, μιλώντας στη διαδικτυακή ημερίδα «Covid-19 - Πού βρισκόμαστε σήμερα» που οργάνωσε το τμήμα Covid-19 του Τζάνειου Νοσοκομείου.

Σύμφωνα με... τον καθηγητή, «θα χρειαστούμε τρία-τέσσερα χρόνια μετά τη λήξη της πανδημίας για να αντιμετωπίσουμε τις επιπτώσεις της νόσου, γεγονός που αποτελεί πρόκληση για το σύστημα υγείας που θα χρειαστεί αναβάθμιση, ιδίως για τις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού».

Ο κ. Τσιόδρας αναφέρθηκε στα περιστατικά μακράς Covid-19, υπογραμμίζοντας ότι χρειάζεται υποστήριξη του συστήματος υγείας, ενίσχυση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, συνυπολογισμό των περιοριστικών μέτρων και των οικονομικών επιπτώσεων. Κυρίαρχο επίσης στοιχείο είναι και αντιμετώπιση των ψευδών ειδήσεων, καθώς και η διατήρηση της κοινωνικής συνοχής.

Αερογενής μετάδοση του ιού

Ο καθηγητής επισήμανε ότι μόλις τον προηγούμενο μήνα τεκμηριώθηκε και επιβεβαιώθηκε η αερογενής μετάδοση του ιού, γεγονός που αλλάζει τα δεδομένα, όχι μόνο για τη νόσο, αλλά και για την επιστήμη. Ο κίνδυνος μετάδοσης σε εσωτερικούς χώρους είναι 18 φορές μεγαλύτερος και έτσι εξηγούνται τα περιστατικά υπερμετάδοσης σε εσωτερικούς χώρους. Η αλλαγή όμως που έφερε ο κορονοϊός, είναι ότι άλλαξε και τον τρόπο μετάδοσης άλλων αναπνευστικών ειδών.

Το γεγονός αυτό, σύμφωνα με τον κ.Τσιόδρα, απαιτεί πρόσθετα μέτρα, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την ποιότητα του αέρα, με ειδικά φίλτρα, μελέτη για την απολύμανση των χώρων, αλλά και εξωτερικό αερισμό των χώρων, καθώς και χρήση μάσκας υψηλού κινδύνου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: