21.9.21

Ζακ Κωστόπουλος: Ζητείται ακόμη Δικαιοσύνη...


Τρία χρόνια μετά τη δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου δεν έχουμε ξεχάσει και δεν θα ξεχάσουμε...

Η εικόνα της Μάγδας Φύσσα μαζί με τη μητέρα του Ζακ Κωστόπουλου στην επέτειο της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα, ήταν μία ηχηρή συμβολική υπόμνηση: Αν και η Χρυσή Αυγή καταδικάστηκε ως εγκληματική οργάνωση, ο αγώνας κατά του φασισμού της “διπλανής πόρτας”... δε σταματά. Και η ελληνική κοινωνία περιμένει ακόμη Δικαιοσύνη για ένα ακόμη παιδί της.

Το βράδυ της 21ης Σεπτεμβρίου του 2018, η Αστυνομία διαρρέει περί απόπειρας ληστείας από τοξικομανή οπλισμένο με μαχαίρι σε κοσμηματοπωλείο στην οδό Γλαδστώνος, ο οποίος υπέκυψε στα τραύματα του, αφού τον αφόπλισαν άνδρες της ΔΙΑΣ.

Η αλήθεια ήταν πολύ διαφορετική και όποιος είχε μάτια την είδε στα συγκλονιστικά βίντεο που κατέγραψαν τις τελευταίες στιγμές του Ζακ Κωστόπουλου και το συλλογικό έγκλημα που τελέστηκε.

Κάποιοι ίσως περίμεναν ότι η ελληνική κοινωνία θα είχε τόσο αποκτηνωθεί που θα επικροτούσε τον ξυλοδαρμό ενός ανθρώπου μέχρι θανάτου. Τα βίντεο όμως προκάλεσαν οργή. Το όνομα του δολοφονηθέντος μαθεύτηκε σύντομα: Ακτιβιστής της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, ένα πλάσμα φωτεινό που καμία σχέση δεν είχε με τα σκοτεινά παραμύθια της ΕΛΑΣ.

Η προσπάθεια παραπληροφόρησης όμως συνεχίστηκε και δυστυχώς πέρασε σε ένα κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας, που δεν ήθελε ίσως να αποδεχθεί τη φρικώδη αλήθεια, πως ένας συνάνθρωπος μας ξυλοκοπήθηκε μέχρι θανάτου μέρα μεσημέρι, χωρίς κανείς να τον βοηθήσει. Ένας ένας όμως οι ισχυρισμοί της Αστυνομίας και του κοσμηματοπώλη κατέρρευσαν. Όπως και όλη η καθαρά χρυσαυγίτικη προπαγάνδα.

Οι τοξικολογικές εξετάσεις του Ζακ Κωστόπουλου ήταν καθαρές. Σε ένα μαχαίρι διόλου κοφτερό, που εμφανίστηκε ξαφνικά από το πουθενά κάμποσες ημέρες μετά, δεν υπήρχαν δακτυλικά αποτυπώματα του δολοφονηθέντος. Ο θάνατος του επήλθε από ισχαιμικό επεισόδιο από πολλαπλά τραύματα και συνδεόταν και με τα χτυπήματα των αστυνομικών.

Δεν ήταν λοιπόν πρεζόνι και δεν μπήκε για να κλέψει. Αλλά ακόμη και εάν ήταν τοξικομανής, ακόμη και εάν είχε αποπειραθεί να ληστέψει, από πότε αυτό αποτελεί έγκλημα που τιμωρείται με θάνατο; Από πότε το μαγαζάκι του οποιουδήποτε νοικοκυραίου αξίζει μία ανθρώπινη ζωή; Από πότε επιτρέπεται η αυτοδικία σε μία πολιτισμένη κοινωνία και σε μία δημοκρατία με διάκριση των εξουσιών; Από πότε η Αστυνομία έχει ως αποστολή να βοηθά στο λυντσάρισμα ενός ανθρώπου;

Πολλώ δε μάλλον που η αλήθεια, με τη συμβολή κάποιων ΜΜΕ που τιμούν το ρόλο τους και πολιτών που δεν κλείνουν τα μάτια και τα αυτιά τους στην αδικία, άρχισε να λάμπει, αλλά επιχειρήθηκε πολλάκις να σβηστεί.

Το πόρισμα της ΕΔΕ σε βάρος των οκτώ αστυνομικών που εμπλέκονται στο δολοφονικό ξυλοδαρμό ήταν καταπέλτης: Απόταξη και αργία με απόλυση. Το πειθαρχικό συμβούλιο όμως καθυστερούσε και καθυστερούσε και ξεχάστηκε μετά τις εκλογές του 2019 και τη νίκη της ΝΔ, βουλευτής και υπουργός της οποίας πλέον είναι ο συνήγορος των αστυνομικών, Θάνος Πλεύρης.

Φυσικά σε μία Δημοκρατία κάθε κατηγορούμενος έχει δικαίωμα υπεράσπισης (αυτό που οι δολοφόνοι του στέρησαν στο Ζακ) και το δικαίωμα να επιλέξει δικηγόρο. Αλήθεια όμως, εάν πολιτευτής, βουλευτής ή υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ υπερασπιζόταν πχ μέλος της 17Νοέμβρη, τι θα έλεγε ο κ.Πλεύρης ή ο Άδωνις Γεωργιάδης που ενοχλήθηκε από τη δημοσίευση του πορίσματος της ΕΔΕ, με αποτέλεσμα να ξεκινήσει διοικητική έρευνα για τη διαρροή;

Κι αν κάποιοι καλοπροαίρετοι δεξιοί ψηφοφόροι δεν είδαν με καλό μάτι το γεγονός ότι η αριστερά και η ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα κινητοποιήθηκαν για το Ζακ Κωστόπουλο, πρέπει να θυμούνται ότι η δική τους παράταξη πρωτίστως υποτίθεται ότι εκπροσωπεί την αστική κοινοβουλευτική Δημοκρατία, η οποία δεν προβλέπει λυντσαρίσματα και υπερασπίζεται τα ατομικά δικαιώματα. Και ότι οι δικές τους παραδοσιακές αρχές και αξίες δεν επικροτούν να κλωτσάνε δέκα έναν άνθρωπο πεσμένο στο έδαφος.

Αλλά το ζήτημα δεν είναι κομματικό. Είναι βαθιά πολιτικό ως ζήτημα Δημοκρατίας. Είναι ζήτημα Δικαιοσύνης. Είναι ζήτημα ανθρωπιάς.

Χρωστάμε λοιπόν Δικαιοσύνη στο Ζακ, στους ανθρώπους που τον αγαπούσαν, στη Δημοκρατία μας, στην ανθρωπιά μας. Και ας ελπίσουμε ότι η Δικαιοσύνη μας θα είναι πράγματι τόσο αδέκαστη, που δε θα επηρεαστεί από κανένα πολιτικό δικηγόρο, αλλά δεν θα είναι τυφλή ώστε να μην έχει δει αυτά που όλοι είδαμε στα βίντεο της ντροπής μας.

Βίκυ Σαμαρά

news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: