20.9.21

«Φαγωμάρα» Μέρκελ-Σόιμπλε...


...για τα χαμηλά ποσοστά...
Λιγότερο από μία εβδομάδα πριν τις γερμανικές εκλογές, τα χαμηλά ποσοστά του υποψηφίου του CDU για την καγκελαρία, Άρμιν Λάσετ, φαίνεται ότι προκαλούν... αναταράξεις στο εσωτερικό της άλλοτε κραταιάς και πολιτικά κυρίαρχης παράταξης της Άνγκελα Μέρκελ.

Τη... «φαγωμάρα» μάλιστα δεν δίστασε να τροφοδοτήσει ο άλλοτε συνοδοιπόρος και στενός συνεργάτης της Μέρκελ, ως υπουργός Οικονομικών τότε, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, δείχνοντας ότι την θεωρεί υπεύθυνη για τα προβλήματα του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) και του Άρμιν Λάσετ.

Σύμφωνα με τον νυν πρόεδρο του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου, η Μέρκελ, με την απόφασή της το 2018 να παραιτηθεί από την προεδρία του CDU, αλλά να παραμείνει καγκελάριος μέχρι το τέλος της κοινοβουλευτικής θητείας, προκάλεσε έμμεσα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα ο επίδοξος διάδοχός της.

«Είμαι απολύτως πεπεισμένος ότι τα δύο αυτά αξιώματα πρέπει να ασκούνται από το ίδιο πρόσωπο. Και η προεδρία του κόμματος και η καγκελαρία. Αυτό δεν συμβαίνει εδώ και σχεδόν τρία χρόνια και, επομένως, δεν πιστώνεται ο επικεφαλής του κόμματος τα οφέλη της άσκησης των καθηκόντων του καγκελαρίου. Το αντίθετο» δήλωσε ο κ. Σόιμπλε στην Tagesspiegel.

Προσέθεσε, δε, πως ο κ. Λάσετ είναι εδώ και χρόνια «στο πλευρό της επί πολλά χρόνια επιτυχημένης καγκελαρίου» και δεν μπορεί τώρα να πει «θα τα αλλάξουμε όλα» ή «θα συνεχίσουμε ως έχει». Αυτό, όπως σημείωσε ο κ. Σόιμπλε, αποτελεί πρόβλημα και «μπορεί να μην έχουν όλοι στο κόμμα κατανόηση».

Στην διεκδίκηση του χρίσματος της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU) για τις εκλογές, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είχε ταχθεί ξεκάθαρα υπέρ του Άρμιν Λάσετ και όχι του αρχηγού της CSU, Μάρκους Ζέντερ, ωστόσο στο ρώτημα ποιος θα έπρεπε να αναλάβει την ηγεσία του CDU είχε ταχθεί υπέρ του Φρίντριχ Μερτς, ο οποίος έχασε τελικά στις εσωκομματικές εκλογές.

«Το να επιτίθεται κανείς αυτή τη στιγμή στην Άνγκελα Μέρκελ το βρίσκω λάθος -και πολύ άσχημο!» φέρεται να δήλωσε ο κ. Ζέντερ κατά την σημερινή συνεδρίαση του προεδρείου της Ένωσης.

Επιστολικά ψηφίζει φέτος η Μέρκελ

Επιστολικά ψηφίζει σε αυτές τις εκλογές η απερχόμενη Καγκελάριος 'Αγγελα Μέρκελ, ανακοίνωσε πριν από λίγο ο εκπρόσωπός της.

«Η Καγκελάριος χρησιμοποιεί αυτή τη φορά το μέσο της επιστολικής ψήφου», δήλωσε ο κ. Ζάιμπερτ, χωρίς ωστόσο να αποκαλύψει εάν η κυρία Μέρκελ έχει ήδη ψηφίσει ή όχι.

Σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση αναμένεται ότι περίπου οι μισοί ψηφοφόροι δεν θα προσέλθουν στα εκλογικά κέντρα, αλλά θα ψηφίσουν επιστολικά. Εάν η εκτίμηση επαληθευτεί, θα πρόκειται για αριθμό - ρεκόρ.

Οι ψηφοφόροι δικαιούνται πάντως να ασκήσουν δια ζώσης το εκλογικό τους δικαίωμα χωρίς την προϋπόθεση να έχουν εμβολιαστεί κατά της Covid-19, αναρρώσει από τη νόσο ή να παρουσιάσουν πρόσφατο αρνητικό τεστ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: