20.9.21

«Πολλαπλό το διακύβευμα της δίκης του Ζακ Κωστόπουλου»...


Η δικηγόρος Κλειώ Παπαπαντολέων έχει αναλάβει την υπεράσπιση της οικογένειας του Ζακ/Jackie Κωστόπουλου με τις συναδέλφους της Αννυ Παπαρρούσου και Χρύσα Πετσιμέρη.

Δραστηριοποιείται από το 2005 στον χώρο του ποινικού δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και έχει διατελέσει πρόεδρος της... Ελληνικής Ενωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου τη διετία 2017-2019 και μέλος του Δ.Σ. της Ενωσης επί μία δεκαετία.

Μιλάει στην «Εφ.Συν.» για τη μεγάλη καθυστέρηση της δίκης και το διακύβευμα αυτής, εξηγεί γιατί ο θάνατος του Ζακ είναι μια κλασική περίπτωση ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο και αναφέρεται στον δεύτερο θάνατο του ακτιβιστή της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, ο οποίος συντελέστηκε από τα μίντια.

● Στις 21 Οκτωβρίου αρχίζει η δίκη των κατηγορουμένων (ο κοσμηματοπώλης, ο μεσίτης και τέσσερις αστυνομικοί) για τον θάνατο του Ζακ/Zackie Κωστόπουλου, που συνέβη πριν από τρία χρόνια. Γιατί καθυστέρησε τόσο πολύ η έναρξη της δικαστικής διαδικασίας;

Δύο είναι οι βασικοί παράγοντες: ο πρώτος, και πιο σημαντικός, ότι η ποινική Δικαιοσύνη αντιμετώπισε μια υπόθεση η οποία έκανε κυριολεκτικά τον γύρο τον κόσμου και σόκαρε τη διεθνή κοινή γνώμη, ως «τρέχουσα».

Αρα, πήρε τους συνήθεις, δηλαδή τους αργούς ρυθμούς μιας ποινικής υπόθεσης. Ο δεύτερος είναι φυσικά η πανδημία. Στην Ελλάδα, με λίγες εξαιρέσεις και για μικρά χρονικά διαστήματα, η ποινική Δικαιοσύνη κατ’ ουσίαν τέθηκε σε αναστολή για ενάμιση χρόνο.

● Οι κατηγορούμενοι αντιμετωπίζουν το αδίκημα της θανατηφόρας σωματικής βλάβης, ενώ η οικογένεια Κωστόπουλου ζητούσε να παραπεμφθούν για ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο. Υπάρχουν στοιχεία στη δικογραφία που συνηγορούν ότι ο κοσμηματοπώλης και ο μεσίτης είχαν πρόθεση να σκοτώσουν το θύμα;

Η αμετακίνητη άποψη της οικογένειας είναι ότι πρόκειται για μια κλασική περίπτωση ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο. Ο ενδεχόμενος δόλος είναι μια ιδιαίτερη και δύσκολη έννοια στο ποινικό δίκαιο. Για να το πω όμως απλά, κανείς δεν ισχυρίζεται ότι οι κατηγορούμενοι είχαν συναντηθεί την προηγούμενη μέρα για να σχεδιάσουν την εξόντωση του Ζακ. Ουδείς ισχυρίζεται ότι επεδίωξαν τη θανάτωσή του.

Οταν όμως χτυπάς βίαια, συντονισμένα και με μανία έναν αβοήθητο άνθρωπο στο κεφάλι, και προβλέπεις και αποδέχεσαι ότι μπορεί να πεθάνει. Ο σωστός χαρακτηρισμός ενός εγκλήματος είναι μια δύσκολη και επίπονη δουλειά. Επιτρέψτε μου όμως να πω ότι κάποιες φορές, και ιδίως όταν έχεις όλη την εγκληματική συμπεριφορά on camera, τα πράγματα μιλάνε από μόνα τους.

● Στο εδώλιο θα καθίσουν τέσσερις από τους οκτώ αστυνομικούς που εμπλέκονται στην υπόθεση. Αν και είναι από τις ελάχιστες περιπτώσεις που βλέπουμε αστυνομικούς να οδηγούνται ενώπιον της Δικαιοσύνης, ενάντια στη συνήθη θεσμική ατιμωρησία, οι υπόλοιποι συνάδελφοί τους και ο διασώστης του ΕΚΑΒ δεν παραπέμφθηκαν σε δίκη. Γνωρίζετε αν ολοκληρώθηκαν οι πειθαρχικές έρευνες για τους αστυνομικούς και τον διασώστη;

Η απουσία μέχρι και σήμερα πειθαρχικής απόφασης είναι τουλάχιστον θλιβερή. Μια Αστυνομία που αρνείται -γιατί αυτό συμβαίνει κατ’ ουσίαν- να διερευνήσει και να τιμωρήσει το άγριο αυτό έγκλημα είναι ντροπή για τον εαυτό της και ντροπή για ένα δημοκρατικό κράτος.

Ο θεσμικός της εκτροχιασμός αποτυπώνεται πλέον σε οποιοδήποτε ευρωπαϊκό κείμενο, σύσταση ή απόφαση την αφορά. Στην πρόσφατη επίσκεψή της, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατά των Βασανιστηρίων ήταν οξύτατη για την Ελληνική Αστυνομία, συμπεριλαμβάνοντας και την υπόθεση του Ζακ. Αλλά εδώ δεν πτοείται κανείς, ακριβώς γιατί η κατάσταση είναι σε άλλο επίπεδο, στο φάσμα τού απολύτως ανεξέλεγκτου.

● Τα σημαντικότερα στοιχεία της δικογραφίας προέρχονται από αυτόπτες μάρτυρες που τράβηξαν βίντεο με τα κινητά τους τηλέφωνα. Πώς εκτιμάτε ότι θα είχε εξελιχθεί η υπόθεση αν δεν υπήρχε αυτό το υλικό και αν το θύμα δεν ήταν γνωστός ακτιβιστής της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας;

Θεωρώ ότι είναι προφανές πως δεν θα είχε απασχολήσει καμία αρχή ούτε στο ελάχιστο. Η Αστυνομία έφυγε από το σημείο σαν να έφευγε από καφενείο και έμειναν οι δράστες να καθαρίζουν τον τόπο του εγκλήματος.

● Η υπόθεση του Ζακ/Jackie ανέδειξε στον δημόσιο λόγο χαρακτηριστικά ομοφοβίας, βίας και ρατσισμού, ενώ έγινε μια συστηματική προσπάθεια σπίλωσης και ενοχοποίησης του θύματος. Ποιο είναι το διακύβευμα της δίκης;

Ο δεύτερος θάνατος του Ζακ Κωστόπουλου συντελέστηκε από τα πάσης φύσεως μίντια, σε όλο το φάσμα. Από «έγκυρους» δημοσιογράφους σε μεγάλα μέσα, μέχρι τον καθένα που βγάζει τη χολή του στα socia lmedia αλλά φοβάται να πει τ’ όνομά του.

Το έγκλημα αυτό είναι προϊόν μιας φασίζουσας, υποβόσκουσας εγκληματικής ετοιμότητας και (αντι)κοινωνικής επιθετικότητας που μοιάζει διάχυτη στον κοινωνικό ιστό. Εξ ου και ο δηλητηριώδης δημόσιος λόγος.

Το διακύβευμα της δίκης είναι πολλαπλό. Αφορά τη Δικαιοσύνη ως μηχανισμό απονομής του δικαίου αλλά και τη Δικαιοσύνη στην κοινωνική της διάσταση. Αφορά την Αστυνομία και το επίπεδο του κράτους δικαίου στη χώρα μας.

Αφορά την οικογένεια του Ζακ που ζει ξανά και ξανά το βίαιο λιντσάρισμα του παιδιού της και ταυτόχρονα τη θεσμική νωχελικότητα. Σε τελευταία ανάλυση, αφορά το αίτημα για ισότητα και αξιοπρέπεια, το οποίο έχει εγγραφεί σε αυτή την υπόθεση με τρόπο ανεξίτηλο.

● Η δίκη θα διεξαχθεί στη μικρή αίθουσα του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου. Με δεδομένα τα περιοριστικά μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας από την πανδημία αλλά και το μεγάλο ενδιαφέρον της κοινής γνώμης για την υπόθεση, πώς θα διασφαλιστεί η αρχή της δημοσιότητας;

Δεν είναι αναγκαίο να διεξαχθεί στη μικρή αίθουσα του ΜΟΔ. Είναι ευθύνη της πολιτείας να διασφαλίσει την απρόσκοπτη διεξαγωγή των πολυπρόσωπων δικών, τηρώντας τη νομική υποχρέωση της δημοσιότητας και ταυτόχρονα προστατεύοντας τη δημόσια υγεία. Δεν είναι δυνατόν να λειτουργούν τα πάντα, με την τήρηση μέτρων φυσικά, και να μη λειτουργεί η Δικαιοσύνη...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: