8.9.21

Φουντώνουν οι φήμες...


Η κλονισμένη υγεία του Ερντογάν και τα σενάρια διαδοχής...

Οι αρρώστιες, οι αδυναμίες και τα λοιπά ποταπά χαρακτηριστικά των κοινών θνητών δεν αγγίζουν τον Τούρκο πρόεδρο. Ή τουλάχιστον αυτή τη «θεϊκή» υπόσταση του πολιτικού αρχηγού προσπαθεί ο Ταγίπ Ερντογάν να υιοθετήσει όλα τα χρόνια που βρίσκεται στην εξουσία ως «πατερούλης του έθνους». 

Στην πραγματικότητα, όμως, η... υγεία του είναι βαριά κλονισμένη και ο ίδιος λέγεται ότι περνάει το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας του απομονωμένος στο παλάτι του με μία στρατιά γιατρών της απολύτου εμπιστοσύνης του. Τις τελευταίες ώρες δίνουν και παίρνουν σενάρια για τη σοβαρότητα της κατάστασης του, που πλέον είναι εμφανής σχεδόν σε κάθε δημόσια εμφάνισή του. Αν και η απάντηση του κύκλου του παραμένει πάντα ίδια: «ο πρόεδρος είναι υγιέστατος, αλλά κουρασμένος», τα γεγονότα αποκαλύπτουν μία άλλη πραγματικότητα. Απ’ ότι φαίνεται, οι στενότεροι συνεργάτες του είναι αυτοί που πλέον έχουν αναλάβει το μεγαλύτερο μέρος των καθηκόντων του και οι φήμες για διαδοχή φουντώνουν.

Σε τηλεοπτική συνέντευξή στο ελληνικό κανάλι OPEN o Τούρκος αναλυτής, Cevheri Güven αποκάλυψε αυτό που από καιρό ήταν γνωστό. Ο Ταγίπ Ερντογάν μετά βίας διοικεί τη χώρα. «Δυσκολεύεται να απαντήσει στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων, υπάρχει μία πολύ μεγάλη οθόνη πίσω από τους δημοσιογράφους και πρέπει να απαντήσει στις ερωτήσεις που του θέτουν, οι οποίες είναι προετοιμασμένες εκ των προτέρων, διαβάζοντας τα κείμενα σε αυτή την οθόνη…» Τα λεγόμενα του Τουρκου αναλυτή επιβεβαιώθηκαν μόλις λίγες εβδομάδες νωρίτερα. 

Τότε, το ζήτημα της εύθραυστης υγείας του Τούρκου προέδρου είχε επαναφέρει στην επικαιρότητα και ένα βίντεο στην καρδιά του καλοκαιριού. Σε αυτό, απευθύνθηκε ζωντανά στους πολίτες με αφορμή τη μουσουλμανική εορτή του Eid al Adha. Κατά τη διάρκεια του, ο Ερντογάν φάνηκε αδύναμος, αποπροσανατολισμένος. Δυσκολευόταν να εκφέρει τον λόγο του, ενώ σε κάποια στιγμή έβγαλε και έναν αναστεναγμό. Αμέσως μετά έκλεισε τα μάτια του, σαν να αποκοιμιέται για λίγο.

Αν και τα φιλοκυβερνητικά Μίντια αποφεύγουν να σχολιάσουν το θέμα, ένας Τούρκος δημοσιογράφος το έθιξε. «Δεν ήταν καθόλου καλή η εικόνα του προέδρου» έγραψε στη στήλη του στο HaberTürk ο Φατίχ Αλταγλι, προσθέτοντας: «Η υγεία του Ερντογάν έχει πλέον ανοίξει μία παγκόσμια συζήτηση και έχει μετατραπεί σε μία ανοιχτή πληγή για την εθνική ασφάλεια». Ο δημοσιογράφος, μάλιστα, έφτασε στο σημείο να υπονοήσει ότι ο «άτρωτος» Πρόεδρος δεν προστατεύεται από το περιβάλλον του, το οποίο ήδη ετοιμάζει ερήμην του τη διαδοχή. «Φαίνεται ξεκάθαρα ότι κάποιος κοντά στον πρόεδρο προσπαθεί να τον εκθέσει, αποκαλύπτοντας πόσο αδύναμος είναι». Η απάντηση δεν άργησε να έρθει από τον διευθυντή επικοινωνίας της Προεδρίας Φαχρετίν Αλτούν. Κατηγόρησε την εφημερίδα και τον δημοσιογράφο για παραπληροφόρηση και συκοφαντία.

Στην πραγματικότητα, ο Ερντογάν ταλαιπωρείται εδώ και χρόνια από σοβαρά προβλήματα υγείας. Το Nordic Monitor, γνωστό για τις αποκαλύψεις του σχετικά με τα πεπραγμένα του τουρκικού καθεστώτος, έπιασε το νήμα από την αρχή. Πραγματοποίησε μια ενδελεχή έρευνα, η οποία αποκάλυψε ότι ο Ερντογάν το 2011 είχε αντιμετωπίσει καρκίνο του παχέος εντέρου. Χρειάστηκε να υποβληθεί υπό άκρα μυστικότητα σε δύο χειρουργικές επεμβάσεις. Αυτό που επίσης έγινε γνωστό είναι ότι ο Τούρκος πρόεδρος πάσχει από επιληψία. 

Την επέμβαση πραγματοποίησε σε κλίμα απόλυτης μυστικότητας ο Δρ. Ντουρσούν Μπουγκρά, ο οποίος έλαβε σχετικές οδηγίες από τον Φαχρεντίν Κοτζά, που έγινε αργότερα υπουργός Υγείας και ο οποίος εκείνη την περίοδο διαχειριζόταν τις επενδύσεις της οικογένειας Ερντογάν στον τομέα της υγείας και του νοσοκομείου Medipol. Κατά την επέμβαση αφαιρέθηκε τμήμα του παχέως εντέρου μήκους 20-25 εκατοστών. Ο Ερντογάν βγήκε από το νοσοκομείο στις 30 Νοεμβρίου 2011. Λίγες ημέρες αργότερα συναντήθηκε με τον Αμερικανό τότε αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν και κατόπιν με τον εμίρη του Κατάρ αλ Θάνι. 

Στις φωτογραφίες της εποχής μπορεί κανείς να παρατηρήσει την ταλαιπωρία που είχε υποστεί ο 57χρονος τότε πρωθυπουργός. Το βάρος του είχε μειωθεί αισθητά, ενώ και τα χαρακτηριστικά του είχαν αλλοιωθεί. Σύμφωνα με ειδικό χειρουργό ο Ερντογάν υπεβλήθη σε χημειοθεραπείες, αλλά όχι σε ακτινοθεραπείες για να μην υποχρεωθεί να βγει εκτός πολιτικής σκηνής. Ο ίδιος τονίζει ότι οι άνθρωποι που υποβάλλονται σε ανάλογες επεμβάσεις επιτυχώς μπορούν να ζήσουν χωρίς πρόβλημα για μέχρι 20 χρόνια.

Ο Τούρκος πρόεδρος υποφέρει επίσης από επιληψία, μια διαταραχή του κεντρικού νευρικού συστήματος με επιπτώσεις στον εγκέφαλο. Έχει παρουσιάσει απότομες αλλαγές συμπεριφοράς. Τον Οκτώβριο του 2006 παρουσίασε μια τέτοια διαταραχή εντός του αυτοκινήτου που τον μετέφερε στη Βουλή και εντός του οποίου κατά λάθος τον είχαν κλείσει οι σωματοφύλακές του. Τελικά, όπως προαναφέραμε, έσπασαν τα παράθυρα του αυτοκινήτου με βαριοπούλα για να τον βγάλουν. Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο άμεσα. 

Το γραφείο του είχε τότε ανακοινώσει πως επρόκειτο για κρίση υπότασης. Μία παρόμοια κρίση είχε υποστεί το 2017, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης Τύπου με τον Ουκρανό ομόλογό του Πέτρο Ποροσένκο. Ο Ερντογάν φάνηκε να αποκοιμιέται, με τον Ουκρανό πολιτικό να αναγκάζεται να χτυπήσει το χέρι του στο γραφείο, ώστε να τον ξυπνήσει. Ένας ιδιαίτερα έμπειρος ψυχίατρος, ονόματι Χακκί Ακαλίν, που παρακολουθεί από μακριά την κατάσταση του Ερντογάν, την έχει περιγράψει ως επιληψία. Ο Ακαλίν έχει δημοσίως σχολιάσει ότι η υπνηλία, η δυσκολία στην εκφορά του λόγου, οι λιποθυμίες και άλλα παρόμοια συμπτώματα που έχουν δει το φως της δημοσιότητας συνδέονται με την ασθένεια αυτή.

Το 2012 παραχώρησε συνέντευξη, στην οποία ερωτήθηκε «αν έχει καρκίνο». Χωρίς να διστάσει απάντησε αρνητικά, προσθέτοντας: «Είχα πολύποδες». Επρόκειτο για μία πολύ καλά σκηνοθετημένη χορογραφία μεταξύ του Τούρκου ηγέτη και του δημοσιογράφου, με στόχο να καταλαγιάσουν οι φήμες που τότε οργίαζαν. Ο Ερντογάν είχε χάσει αρκετό βάρος, ενώ η παραμονή του στο νοσοκομείο είχε διαρρεύσει.

Πλέον, η κατάσταση στο ανάκτορο του Τούρκου προέδρου περιγράφεται λίγο ως πολύ σαν κι αυτή που επικρατεί στο Βατικανό, όταν ο Πάπας είναι βαριά άρρωστος. Οι παρασκηνιακές διεργασίες δίνουν και παίρνουν. Κανείς δεν έχει την υπομονή, ή την ψευδαίσθηση ότι ο Τούρκος πρόεδρος θα αποσυρθεί, συνειδητοποιώντας ότι ήρθε η ώρα της συνταξιοδότησής του. Και δεν είναι μόνο οι πολιτικοί αντίπαλοι του Ερντογάν που ακονίζουν τα μαχαίρια. Ο υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού και ο γαμπρός του Ερντογάν Μπεράτ Αλμπαϊράκ είναι μόνο δύο αλληλομισούμενα μέλη του στενού κύκλου γύρω από τον Ερντογάν που ελπίζουν να πάρουν με τον ένα ή με τον άλλον τρόπο το χρίσμα...

protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: