18.9.21

Επιτελικός πονοκέφαλος από τις δημοσκοπικές καμπάνες...


Ηχηρά ακούγονται τα καμπανάκια των δημοσκοπήσεων στους διαδρόμους του Μαξίμου, με αποτέλεσμα να εντείνεται ο πονοκέφαλος των συνεργατών του πρωθυπουργού για τη φθορά της κυβερνητικής εικόνας.

Από το επιτελείο του κ. Μητσοτάκη δεν κρύβεται η ανησυχία «για το κύμα δυσαρέσκειας» που πυροδοτούν οι γαλάζιες πολιτικές και επιλογές σε όλα τα πεδία και μεταδίδουν τη... στόχευση ότι «πρέπει να αντιστρέψουμε τις τάσεις». Εξ ου και οι χολιγουντιανές υπερπαραγωγές που δρομολογούνται στις 13 Περιφέρειες της χώρας σε σκηνοθεσία του Αμερικανού γκουρού της επικοινωνίας Σταν Γκρίνμπεργκ με πρωταγωνιστή τον ίδιο τον πρωθυπουργό.

Κυβερνητικές πηγές παρατηρούν ότι «από τις σφυγμομετρήσεις δεν κερδίζει ο ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου", αναγνωρίζουν όμως, με εμφανή προβληματισμό, ότι η αξιωματική αντιπολίτευση "έχει μεγαλύτερη δυνητική διείσδυση στην ευρεία γκρίζα ζώνη των αναποφάσιστων". Κρυφές σφυγμομετρήσεις άλλωστε, που καταφθάνουν στο Μαξίμου, καταγράφουν τη μείωση της ψαλίδας λόγω της αύξησης της επιρροής του ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ.

Επιπλέον το άγχος του γαλάζιου στρατηγείου διογκώνεται λόγω της διαπίστωσης ότι πολυάριθμοι ψηφοφόροι της Ν.Δ. λοξοκοιτάζουν ή μετατοπίζονται προς το κόμμα του Βελόπουλου και άλλα κόμματα με ακροδεξιό πρόσημο.

Τα θολά νερά μάλιστα των αντιεμβολιαστικών ρευμάτων σε συνδυασμό με τη στροφή της Ν.Δ. στο Μακεδονικό ανοίγουν τις ορέξεις στα ακροδεξιά του πολιτικού φάσματος. Συνομιλητής του κ. Μητσοτάκη δεν διαψεύδει την ερμηνεία ότι "ο Μπογδάνος δεν αποπέμφθηκε από την Κ.Ο. καθώς παίζει τον ρόλο του φύλακα στα σύνορα της Ν.Δ.»

Η διαδικασία ορμπανοποίησης της Ν.Δ. δεν συναντά ωστόσο ευρεία απήχηση. Στην μέτρηση της MRB ο Θάνος Πλεύρης συγκεντρώνει τις λιγότερες θετικές (21,1%) και τις περισσότερες αρνητικές (55,3%) γνώμες από τα νέα πρόσωπα που μπήκαν στην κυβέρνηση. Στο γαλάζιο μικροσκόπιο έχει τεθεί το γεγονός ότι η κυβέρνηση αξιολογείται αρνητικά και στα τρία βασικά πεδία όπου δοκιμάστηκε εσχάτως -τον ανασχηματισμό, τη διαχείριση της πανδημίας, αλλά και τις εξαγγελίες Μητσοτάκη στη ΔΕΘ.

"Γρατζουνιές" βλέπει ο Πέτσας

Η «κυβερνητική θητεία της Ν.Δ., με πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη» αξιολογείται θετικά ή μάλλον θετικά από το 39,9% των ερωτηθέντων και σίγουρα ή μάλλον αρνητικά από το 58,2%. Σε ό,τι αφορά τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν στη ΔΕΘ, το 58,4% τα αξιολογεί ως «καθόλου ή λίγο αποτελεσματικά», έναντι 30,4% που τα αξιολογεί ως «πολύ ή αρκετά» αποτελεσματικά.

Το 50% θεωρεί επίσης ότι ο ανασχηματισμός ήταν στη λάθος κατεύθυνση, έναντι 25,1% που εκτιμά ότι κινήθηκε στη σωστή, ενώ αρνητικά αξιολογεί το 54% και την διαχείριση της πανδημίας από την κυβέρνηση έναντι 39,9% που την αξιολογεί θετικά.

Υπενθυμίζεται ότι ανάλογα ευρήματα αναδείχθηκαν από την έρευνα της Palmos Analysis που δημοσιεύθηκε στην ΑΥΓΗ της Κυριακής. Οι απαντήσεις των πολιτών που συμμετείχαν στην έρευνα, στο ερώτημα "πόσο ικανοποιημένοι είστε από το έργο της κυβέρνησης γενικά", δεν αφήνουν περιθώρια παρερμηνειών. Μόλις το 34% δηλώνει ικανοποιημένο (27% αρκετά, 7% πολύ), ενώ το 66% εκφράζει τη δυσαρέσκειά του (37% καθόλου ικανοποιημένοι, 29% λίγο ικανοποιημένοι).

Σε αυτό το φόντο ο υφυπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας αναγνώρισε ότι «υπάρχουν κάποιες γρατζουνιές μετά το πολύ έντονο καλοκαίρι, και κυρίως μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές" αρκούμενος να σημειώσει ότι "η ΔΕΘ, όπως κάθε χρόνο, είναι ευκαιρία για να αναπτύξει ο πρωθυπουργός τις σκέψεις του για το οικονομικό σκέλος του προγράμματός του».

Αρνητικές ευρωπαϊκές πρωτιές

Ράπισμα για την κυβέρνηση αποτελεί και η νέα έρευνα από το Ευρωβαρόμετρο για την άνοιξη του 2021. Το 80% θεωρεί εντελώς κακή τη γενικότερη κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή στη χώρα. Πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό δυσαρέσκειας από τους πολίτες ανάμεσα στις 27 χώρες της Ε.Ε.

Αρνητική πρωτιά -και με διαφορά- καταγράφει η Ελλάδα όσον αφορά και τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας στο κάθε άτομο προσωπικά με ποσοστό 76%.  Όσον αφορά τη γενικότερη οικονομική κατάσταση στη χώρα, το εντυπωσιακό ποσοστό του 91% κρίνει πως είναι πολύ κακή, με τη χώρα μας να συγκεντρώνει και πάλι το υψηλότερο ευρωπαϊκό ποσοστό...

Κώστας Σαββόπουλος

ΑΥΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: