1.9.21

Το... μυστήριο με την απομάκρυνση Ζαββού...


Tην έκπληξη της αγοράς αλλά και του ίδιου του Γιώργου Ζαββού προκάλεσε η απόφαση του πρωθυπουργού να καταργήσει τη θέση του υφυπουργού αρμόδιου για τα χρηματοπιστωτικά θέματα.

Το...χαρτοφυλάκιο περνάει στον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα και σύμφωνα με πληροφορίες αναβαθμίζεται de facto ο ρόλος του ειδικού γραμματέα Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, Φώτη Κουρμούση. Πολλοί εκτιμούν ότι η… κατάργηση Ζαββου αποτελεί «νίκη» του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα, καθώς οι μεταξύ τους σχέσεις ήταν στην καλύτερη περίπτωση ουδέτερες, κυρίως λόγω των διαφορετικών προσεγγίσεων που είχαν στο θέμα αντιμετώπισης των «κόκκινων» δανείων. Από την άλλη πλευρά, ούτε η διαδρομή από το γραφείο του τεχνοκράτη υφυπουργού με διασυνδέσεις στις Βρυξέλλες μέχρι το γραφείο του υπουργού Οικονομικών ήταν στρωμένη με ροδοπέταλα.


Ο Γιώργος Ζαββός ήταν αναφανδόν υπέρ του «Ηρακλή» –του σχήματος παροχής εγγυήσεων του ελληνικού Δημοσίου στις τιτλοποιήσεις των τραπεζών–, που έχει παραταθεί μέχρι τον Οκτώβριο του 2022 (Ηρακλής 2). Από την άλλη πλευρά ο Γιάννης Στουρνάρας από την πρώτη στιγμή –όταν επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ξεκίνησαν οι συζητήσεις και οι διεργασίες με την Ε.Ε. για τη δημιουργία του σχήματος– κατέθεσε τη δική του πρόταση, αυτή για τη δημιουργία bad bank που θα αντιμετώπιζε εκτός από το πρόβλημα των «κόκκινων» δανείων και αυτό της αναβαλλόμενης φορολογίας των τραπεζών (DTC), το οποίο ναι μεν είναι ιδιαίτερα τεχνικό ζήτημα, ωστόσο είναι ουσιώδες για το τραπεζικό σύστημα επειδή επηρεάζεται η ποιότητα των κεφαλαίων τους.

Ωστόσο, η πρόταση Στουρνάρα, στην παρούσα φάση τουλάχιστον, δεν βρήκε ευήκοα ώτα καθώς ο «Ηρακλής» προχώρησε, υλοποιήθηκε και εν συνεχεία παρατάθηκε, ενώ το σχέδιο ρύθμισης για τον αναβαλλόμενο φόρο που κατέθεσε στις 22 Ιουλίου στην ΕΚΤ ο Γιώργος Ζαββός εγκρίθηκε με συνοπτικές διαδικασίες και την επόμενη εβδομάδα έχει προγραμματιστεί να κατατεθεί στη Βουλή η σχετική ρύθμιση.

Tο αν λοιπόν η απομάκρυνση του Γ. Ζαββού - του «νονού του Ηρακλή» από το κυβερνητικό σχήμα, με την κατάργηση της θέσης υφυπουργού Οικονομικών, αποτελεί νίκη ουσίας για τον διοικητή της ΤτΕ ή οποιονδήποτε άλλο, θα κριθεί από τις πολιτικές της κυβέρνησης, αν δηλαδή θα συνεχίσει στη μέχρι τώρα γραμμή που έχει χαράξει.

Yπενθυμίζεται ότι έχουν δρομολογηθεί τα νομοσχέδια για την αναβάθμιση και ανασύνθεση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και για το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Γεγονός πάντως είναι ότι στις αρχές του έτους οι σχέσεις ΤτΕ με το μέγαρο Μαξίμου αναθερμάνθηκαν, με τον Αλεξ Πατέλη να βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή με τον Γιάννη Στουρνάρα.

Αρτεμις Σπηλιώτη

Efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: