17.9.21

Η «στροφή» των ΗΠΑ και η Ευρώπη...


Πολλοί έπεσαν δήθεν από τα σύννεφα με την «ξαφνική» ανακοίνωση της αντικινεζικής συμμαχίας από τις τρεις μεγάλες αγγλόφωνες δυνάμεις: τις κυρίαρχες μέχρι πρότινος ΗΠΑ, που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη από ποτέ για έναν νέο «μπαμπούλα», την άλλοτε «Μεγάλη» Βρετανία, που αναζητεί και αυτή νέο πλανητικό ρόλο, και την Αυστραλία, που με τον... ακροδεξιό πρωθυπουργό της Μόρισον νομίζει πως με οχτώ υποβρύχια θα γίνει υπερδύναμη.

Στην πραγματικότητα όλα αυτά είναι η συνέχεια της υλοποίησης του λεγόμενου «δόγματος Ομπάμα», της στροφής της ατλαντικής υπερδύναμης και των δορυφόρων της προς το νέο μέτωπο της Ασίας/Ειρηνικού κατά της Κίνας, όπου κατά τους Αμερικανούς στρατηγικούς εγκέφαλους θα κριθεί ποια δύναμη θα κυριαρχήσει παγκοσμίως τα επόμενα χρόνια.

Μια «μετατόπιση» από την Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή προς την Απω Ανατολή, που έχει ξεκινήσει εδώ και χρόνια και αποτελεί κεντρική επιλογή του αμερικανικού στρατιωτικο-βιομηχανικού και ενεργειακού συμπλέγματος, ανεξάρτητα από το ποιος είναι πρόεδρος.
Και η οποία έχει σκοπό όχι τη στρατιωτική συντριβή της Κίνας, πράγμα αδύνατο λόγω των πυρηνικών όπλων της, αλλά μάλλον την ανάκτηση της πρωτοβουλίας των κινήσεων και τον περιορισμό της οικονομικής και πολιτιστικής επέκτασης του Πεκίνου σε αμερικανικές και ευρωπαϊκές σφαίρες επιρροής στον αναπτυσσόμενο κόσμο.

Ομως για να πετύχουν τους στόχους τους οι ΗΠΑ πρέπει πρωτίστως να εμποδίσουν την πολυπλόκαμη οικονομική και εμπορική συνεργασία της Κίνας με τις άλλες ανερχόμενες «απειλές» για την ηγεμονία τους, δηλαδή με τη Ρωσία, με την οποία ο Ψυχρός Πόλεμος, δηλαδή η προσπάθεια αποδυνάμωσής της σε εδάφη και επιρροή ουσιαστικά δεν τελείωσε ποτέ, αλλά και με την πανίσχυρη οικονομικά, ανύπαρκτη όμως διπλωματικά και στρατιωτικά Ευρωπαϊκή Ενωση.

Και στον τομέα αυτόν οι ΗΠΑ και ο Μπάιντεν μάταια τραβάνε το σκοινί και επιχειρούν να υπαγορεύσουν στην Ευρώπη «με ποιους να πάει και ποιους να αφήσει» στην παγκόσμια σκακιέρα.

Αυτό διαφαίνεται τόσο από την οργισμένη αντίδραση των Γάλλων, αλλά και των περισσότερων άλλων Ευρωπαίων ηγετών -που μόνο νέες εντάσεις δεν θέλουν μετά την πανδημία- απέναντι στις νέες τυχοδιωκτικές κινήσεις των ΗΠΑ στον Ειρηνικό. Κάτι που είδαμε εξίσου καθαρά και πριν από λίγους μήνες με την υπόθεση του στρατηγικού ρωσικού αγωγού αερίου προς τη Γερμανία Nord Stream 2, που μάταια προσπάθησε να εμποδίσει η Ουάσινγκτον...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: