25.9.21

Δεν είδε την κατάρρευση της μετοχής...



...υποσχέθηκε φθηνό ρεύμα σε βάθος δεκαετίας...

Παρά την κατάρρευση της μετοχής της ΔΕΗ, μετά τις ανακοινώσεις για ιδιωτικοποίησή της μέσω ΑΜΚ, και τις σφορδές αντιδράσεις ακόμη και από τους συνδικαλιστές του κόμματός της η κυβέρνηση επιμένει στο σχέδιό της για ξεπούλημα της επιχείρησης. Σε... δηλώσεις του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, αφού έκανε αντιπολίτευση στην αντιπολίτευση, ισχυρίστηκε ότι μόνον έτσι μπορεί η ΔΕΗ να πάρει χρήματα που θα πάνε στην ανάπτυξή της και όχι στην αποπληρωμή του χρέους της.

Ο Γιάννης Οικονόμου, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN, επανέλαβε τη θέση της κυβέρνησης ότι με την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου η ΔΕΗ θα βρει κεφάλαια για επενδύσεις σε επενδύσεις για παραγωγή ρεύματος από ΑΠΕ, να διεισδύει σε γειτονικές χώρες, να περιορίσει την εξάρτησή της από εισαγωγές, αλλά όπως τόνισε «όχι από τα χρήματα του Έλληνα φορολογούμενου, αλλά από την αγορά, εξαιτίας του ότι κατάφερε να διαμορφώσει μια δομή, μια μορφή, μια επιχειρηματική ταυτότητα, να πετύχει μεγέθη τέτοια που μπορεί να προσελκύει κεφάλαια από την αγορά».

Απαντώντας δε στις αντιδράσεις και τις επικρίσεις που δέχεται η κυβέρνηση για την εκχώρηση σημαντικού ποσοστού του Δημοσίου σε ιδιώτες, υποστήριξε ότι «με το 34% που κρατά το Δημόσιο, στην ουσία ενισχύει την περιουσία του γιατί η εταιρεία θα είναι πολύ πιο ισχυρή, πολύ πιο ενισχυμένη οικονομικά».

Πτώση της μετοχής 20% σε μία εβδομάδα
Μάλιστα, προσπάθησε να παρουσιάσει μια ωραιοποιημένη κατάσταση όσον αφορά τη μετοχή της ΔΕΗ, παραγνωρίζοντας τη βουτιά της τάξης του 20% που έχει καταγράψει την τελευταία εβδομάδα, πέφτοντας από τα 10,1 ευρώ στις 17 Σεπτεμβρίου στα 7,98 χθες Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου, έπειτα από ημερήσιες απώλειες της τάξης του 11,53%, την επομένη της επίσημης ανακοίνωσης για ΑΜΚ.


Κατά την προσφιλή τακτική της κυβέρνησης να κάνει αντιπολίτευση στην αντιπολίτευση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επιτέθηκε στον Αλέξη Τσίπρα, υποστηρίζοντας ότι «έχει μια σαφή προτίμηση και ένα σαφή προσανατολισμό στη ΔΕΗ της εποχής του συνεργάτη του κ. Φωτόπουλου». 

Και απαντώντας στην καταγγελία για ξεπούλημα δημόσια περιουσίας, είπε ότι «αν κάποιος ήθελε να ξεπουλήσει τη ΔΕΗ, θα έβγαινε να έκανε την πράξη αυτή όταν η μετοχή της είχε 2 ή 3 ή 4 ευρώ, όχι 8 που έχει τώρα. Μας λένε ότι την εκχωρούμε. Το Δημόσιο θα έχει ισχυρή μειοψηφία 34% και θα είναι ο πιο ισχυρός μέτοχος. Δεν θα υπάρχει άλλος μέτοχος με ποσοστό πάνω από 34%». 

Υποστήριξε δε ότι αντί να γίνει πώληση επιλέχθηκε η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου «γιατί εάν πουλούσαμε οποιοδήποτε κομμάτι, το ποσό θα πήγαινε στους δανειστές για την αποπληρωμή του χρέους. Αυτή την ώρα, αυτό που συμβαίνει στη ΔΕΗ είναι ότι με την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, με το 34% που κρατά το Δημόσιο, στην ουσία ενισχύει την περιουσία του γιατί η εταιρεία θα είναι πολύ πιο ισχυρή, πολύ πιο ενισχυμένη οικονομικά».

Και πρόσθεσε ότι τα χρήματα από αυτή τη διαδικασία θα μπουν στο ταμείο της ΔΕΗ, ενώ κρατώντας το 34% του Δημοσίου μέσω του Υπερταμείου θα έχει πάρα πολύ ισχυρό λόγο σε μια σειρά από κρίσιμα ζητήματα που αφορούν τη στρατηγική της επιχείρησης.

Φθηνό ρεύμα σε βάθος δεκαετίας...
Όσο για τις τιμές του ρεύματος, που έχουν λάβει την ανιούσα, τις συνέδεσε εμμέσως με τις εξελίξεις στη ΔΕΗ, λέγοντας ότι η εταιρεία χρειάζεται να είναι δυνατή ώστε «να επενδύσει σε άλλο ενεργειακό μίγμα, για να κάνει πράγματα προς όφελος της κοινωνίας, της ανταγωνιστικότητας, των επιχειρήσεων και των καταναλωτών. Άμα μας ενδιαφέρει σε βάθος δεκαετίας να έχουμε φθηνό ηλεκτρικό ρεύμα, πρέπει να προετοιμαστούμε και να επενδύσουμε σήμερα που υπάρχει αυτή η δυνατότητα. Όποιος το αντιλαμβάνεται αυτό, καταλαβαίνει τη σημασία».

Και πρόσθεσε ότι σήμερα ο καταναλωτής «έχει μια υψηλή προστασία από τις ανατιμήσεις που μας έρχονται απ’ έξω, εξαιτίας της πρωτοβουλίας της κυβέρνησης να χρηματοδοτήσει το 80% των αυξήσεων του ρεύματος οριζόντια για όλη την κοινωνία». 

Δεν υπάρχουν σχόλια: