17.9.21

Μία, δύο, πολλές Ν.Δ...


Σε μια άλλη πολιτική συγκυρία, το ρατσιστικό κρεσέντο του Κωνσταντίνου Μπογδάνου με την αναδημοσίευση της λίστας της ξενοφοβίας με τα ονόματα νηπίων μεταναστών σε σχολείο του Αθηναϊκού κέντρου, θα ενοχλούσε ελάχιστους στο κυβερνών κόμμα. Πιθανότατα, δε, το Μέγαρο Μαξίμου δεν θα διέθετε χρόνο και επικοινωνιακή ενέργεια για να ασχοληθεί... με το θέμα, όπως έπραξε, άλλωστε, κατά το παρελθόν με ανάλογες περιπτώσεις, τόσο από τον ίδιο βολευτή, όσο και από άλλους, όπως οι Γ. Καλλιάνος, Γ. Λοβέρδος, η εκ Θεσσαλονίκης πολιτεύτρια Α.Λατινοπούλου κλπ.

Τι άλλαξε, αυτή τη φορά, ώστε να αναγκαστεί το επιτελείο του πρωθυπουργού να αναγνωρίσει το ολίσθημα του βουλευτή και να του βγάλει -μόνο- μια κίτρινη κάρτα; Αν και αθετώντας τους ποδοσφαιρικούς κανόνες που θέλουν την κόκκινη κάρτα να επιδεικνύεται στην δεύτερη κίτρινη και όχι μετά από πολλά αντιποδοσφαιρικά φάουλ…

Η περίπτωση Μπογδάνου αποκάλυψε τις κρυφές “Νέες Δημοκρατίες” που συνυπάρχουν άτακτα στο σώμα της μεγάλης συντηρητικής παράταξης. Κι αν αυτό θεωρείται ίδιον των κομμάτων εξουσίας που λειτουργούν ενίοτε ως υπεραγορές διαφορετικών προϊόντων, οι καιροί έχουν αλλάξει. Όταν, για παράδειγμα, έχεις στοχοποιήσει εδώ και χρόνια τον Παύλο Πολάκη για μικρότερα σφάλματα και αποκλίσεις από την επίσημη θέση του ΣΥΡΙΖΑ, δεν δικαιούσαι να υιοθετείς την άποψη περί “εκ παραδρομής” λάθους και να επαναπαύεσαι με ένα υποκριτικό mea culpa.

Η δε “σεμνή τελετή” πολιτογράφησης της μητέρας και του αδελφού του Γιάννη Αντετοκούμπο στο Μέγαρο Μαξίμου ήρθε να αποκαλύψει την αμηχανία της κυβέρνησης για τον διάχυτο ρατσισμό της πράξης του βουλευτή της Α’ Αθήνας.

Και εν μέσω όλων αυτών ήρθε η δημοσκόπηση της MRB για το Star να επιβεβαιώσει του παραπάνω λόγου το αληθές. Ο Μπογδάνος ήταν το σάπιο κερασάκι σε μια τούρτα που έχει πάψει να τρώγεται με ευκολία.

Είναι, δε, χαρακτηριστικό πως πέραν των προβλημάτων που προκαλεί η περίπτωσή του στην προσπάθεια διείσδυσης στον κεντρώο χώρο, απογυμνώνει και όλο το λεγόμενο εκσυγχρονιστικό μπλοκ που φλερτάρει με το κυβερνών κόμμα. Οι λαλίστατοι κατά Πολάκη πρώην εκσυγχρονιστές (εντός και εκτός ΚΙΝΑΛ) δεν μπόρεσαν να αρθρώσουν ούτε μία λέξη για τα συνεχή ολισθήματα.

‘Ομως όσο τα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ, όσο και το επικοινωνιακό όπλο του ανασχηματισμού αποδεικνύεται πως δεν αποδίδουν τα αναμενόμενα.

Στο ερώτημα, για παράδειγμα, εάν τα μέτρα της ΔΕΘ αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά τα προβλήματα της κοινωνίας, η Ν.Δ εμφανίζεται να χάνει περίπου δέκα μονάδες από το εκλογικό ποσοστό του 2019, με έναν τουλάχιστον στους τρεις ψηφοφόρους της να δηλώνει δυσαρεστημένος. Αποκάλυψη: μεταξύ των νεότερων ψηφοφόρων, το ποσοστό αυτό πέφτει ακόμα περισσότερο- περίπου στο 25%- αυξάνοντας το προβάδισμα που είχε ο ΣΥΡΙΖΑ σε αυτές τις ηλικίες (ήταν η μόνη ηλικιακή ομάδα που το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης κέρδισε με τρεις μονάδες διαφορά).

Άρα, η προσπάθεια του Κυριάκου Μητσοτάκη να ανασχέσει τις απώλειες με εστιασμένα μέτρα για τους νέους και την μεσαία τάξη δεν δείχνει να κατορθώνει κάτι τέτοιο.

Ακόμα χειρότερα είναι τα πράγματα για τον ανασχηματισμό. Μόλις το 25% των ερωτηθέντων πιστεύει πως κινείται σε θετική κατεύθυνση. Κι εδώ σημειώνεται δυσφορία για περίπου το 30% των ψηφοφόρων της Ν.Δ, και το πρώτο ποσοστό απέχει περίπου 15 μονάδες από το εκλογικό ποσοστό του κυβερνώντος κόμματος. Το ποσοστό, δε, θετικών σχολίων κατακρημνίζεται στο 21% όσον αφορά την επιλογή του Θάνου Πλεύρη για το υπουργείο Υγείας, κι αυτό -όπως σημείωσε και ο επικεφαλής της MRB Δημήτρης Μαύρος– προδίδει την μεγάλη δυσαρέσκεια των κεντρώων της Ν.Δ για την επιλογή ενός στελέχους που είναι ταυτισμένο με παρελθόν ακραίων απόψεων και προέρχεται από τον ΛΑΟΣ του Γ. Καρατζαφέρη.

Εάν συνυπολογίσει κανείς αυτό το αποτέλεσμα στην αγχώδη προσπάθεια του Μεγάρου Μαξίμου να χειριστεί και να υποβαθμίσει την περίπτωση Μπογδάνου (και άλλες παρόμοιες), βρίσκεται μπροστα στον σοβαρό κίνδυνο του πρωθυπουργού να χάσει μέρος της εκλογικής βάσης των κεντροδεξιών, και να δώσει επιχειρήματα στον πολιτικό του αντίπαλο που κι αυτός επιχειρεί να δημιουργήσει προγεφυρώματα στην κεντροαριστερά.

Υπό μία έννοια, ο Αλέξης Τσίπρας θα έπρεπε να στείλει λουλούδια στον Κωνσταντίνο Μπογδάνο και σοκολατάκια στο πρωθυπουργικό γραφείο για την επιλογή Πλεύρη. Και να θυμίσει τις παλαιότερες δηλώσεις Καραμανλή για τα “άκρα”, τις προ διετίας της Μαρίας Σπυράκη που είχε αποκλείσει την πιθανότητα μιας υποψηφιότητας του Μπογδάνου, και τις χθεσινές της Ντόρας Μπακογιάννη…

anatropinews.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια: